Kriminalisti na sojenju Slodnjaku podrobno o odnosih z umorjenim.

Na današnjem nadaljevanju sojenja Kristijanu Slodnjaku za očitke o pomoči pri kaznivem dejanju umora 39-letnega Andreja Kirbiša februarja lani na makadamski cesti v naselju Mostje v občini Juršinci je senat zaslišal mariborske kriminaliste, ki so opravljali preiskavo oziroma jo z iskanjem storilca domnevno naročenega umora še vedno nadaljujejo.

Preminulega sta 17. februarja lani, na makadamski cesti izven Ptuja, našla domačina. Ugotovili so, da je ta umrl nasilne smrti, utrpel je več strelnih poškodb. 

Podrobnosti glede okoliščin, zaradi katerih je policija za pomoč pri umoru kazensko ovadila Slodnjaka in je ta pristal na zatožni klopi, je predstavil Marko Vehovar, ki je vodil preiskavo vse od ogleda na kraju dogodka naprej.

Slodnjak naj bi bil Kirbišu dolžan 670.000 evrov

Kot je pojasnil sodnemu senatu pod vodstvom sodnice Katje Kolarič, je preiskava pokazala, da je bil obtoženi že leta 2014, ko je ustanovil svoje zavarovalno podjetje Slofin, v finančnih težavah, pri reševanju teh sta mu pomagala starša z najemom 30.000 evrov kredita v Avstriji. Ker to ni zadoščalo, je iskal posojila pri zasebnikih.

Do Kirbiša je prišel preko človeka, od katerega si je pred tem že izposodil denar, ter si od njega sposodil 100.000 evrov, a je moral dobro polovico takoj vrniti posredniku.

Dolgovi so bili vse višji, Slodnjak namreč ni uspeval vračati niti obresti, pozneje je s Kirbišem celo pri notarju podpisal potrdilo o dolgu v višini 670.000 evrov ter za to zastavil hipoteko za stanovanjsko hišo, podjetje in lastno življenjsko polico, je povedal kriminalist.

Umorjeni zaradi neporavnanih dolgov vse bolj pritiskal, grozil tudi s posilstvom žene

Kirbiš je na dolžnika vse bolj pritiskal, še posebej po tistem, ko je izvedel, da je ta razglasil osebni stečaj, saj se je bal, da bo ostal brez poplačila.

Kot so kriminalisti ugotovili v preiskavi s pomočjo pogovorov, ki naj bi jih snemal Slodnjak, mu je umorjeni začel tudi resno groziti, med drugim, da mu bodo posilili ženo, ubili starše in pulili nohte.

Obtoženi ga je večkrat prepričal, da mu bo vrnil posojilo, saj da pričakuje nov kredit, a kljub intenzivnemu iskanju ni več našel nikogar, ki bi mu posodil denar. Pri tem je bil tako prepričljiv, da je Kirbiš nekoč v ta namen šel v Bosno in Hercegovino odpreti podjetje, pri čemer naj bi mu po besedah kriminalista Vehovarja pomagala tudi Rok Snežič in Dijana Đuđić.

»Slodnjak je bil obupan, saj si ni imel več kje izposoditi denarja«

Ker je Kirbiš Slodnjaku vse bolj pogosto grozil, tudi s Hrvati, ki da jim bo vse skupaj predal, potem pa 'tako vemo, kaj sledi', se je po prepričanju kriminalistov slednji odločil in se 17. februarja lani v večernih urah s Kirbišem dogovoril na samotnem mestu v Mostju.

A Slodnjaka tja ni bilo, saj si je uredil alibi s sklepanjem zavarovalne police v Benediktu, je pa na mesto umora prišel nekdo drug z avtomobilom in po storjenem dejanju odpeljal, je pokazala preiskava.

»Slodnjak je bil obupan, saj si ni imel več kje izposoditi denarja. Finančno je bil zlomljen in razmišljal je samo še to, kako do denarja. Razmišljal je tudi o zavarovalniški goljufiji in tudi jemal denar od zbranih zavarovalnih premij njegovega podjetja,« je dejal Vehovar in njegovo ravnanje primerjal s heroinskim odvisnikom, le da je bila tukaj droga denar.

Kirbiša označili za preračunljivega in oderuškega

Kot je po mnenju Vehovarja še pokazala preiskava, je Slodnjak Kirbišu nazadnje dolgoval okoli 375.000 evrov, še kakšnih 300.000 evrov pa drugim upnikom.

Kriminalist se je dotaknil tudi ugotovitev glede umorjenega Kirbiša, ki je bil po njegovih besedah natančen pri beleženju, a preračunljiv in oderuški ter pri ljudeh ne preveč priljubljen. Ob tem je glede na njegovo previdnost izrazil dvom, da bi se sam odpravil na srečanje z neznancem na samotno lokacijo.

Vehovar je glede govoric o domnevnih drugih kriminalnih dejavnostih Kirbiša dejal, da so tudi to preverjali, a da niso mogli v ničemer potrditi, da bi bil del kakšne kriminalne združbe ali da bi se ukvarjal s preprodajo drog.

Starejše novice