Foto: Policijska uprava Celje
Štirje Slovenci so sodelovali v hudodelski združbi, ki je iz Rusije v Evropsko unijo tihotapila tobačne izdelke.

Celjski kriminalisti in policisti so v sodelovanju z Generalno policijsko upravo prejšnji teden zaključili z obsežno kriminalistično preiskavo, kot pravijo, izjemno dobro organizirane mednarodne kriminalne združbe. Člani združbe so osumljeni kaznivih dejanj tihotapstva. 

V hudodelski združbi so sodelovale najmanj štiri osebe, stare od 25 do 51 let. Vsi so slovenski državljani, stanujoči na območju Policijske uprave Celje. 

Kriminalna združba je tihotapila beloruske cigarete

Preiskava je potekala od lanskega septembra. Ugotovili so, da je je kriminalna združba v sodelovanju z za zdaj še neznanimi sostorilci iz Litve, organizirala tihotapstvo cigaret beloruske tobačne znamke iz Ruske federacije na carinsko območje Evropske unije.

Foto: Policijska uprava Celje

Tobačne izdelke so najpogosteje s tovornimi ladjami pripeljali do pristanišč v Belgijo in na Nizozemsko, kjer so tovor naložili na vozila slovenskih prevoznikov in ga pripeljali v Slovenijo.

V Sloveniji so prikrili dejanski izvor blaga

Osumljenci so v Sloveniji legalno ustanovili štiri podjetja, organizirali prekladanje tovora, izpolnjevali novo tovorno dokumentacijo, s čimer so prikrili dejanski izvor blaga ter nato cigarete, skrite med drug tovor, odpeljali na ciljno destinacijo v Veliko Britanijo.

Foto: Policijska uprava Celje

V času preiskave je bilo opravljeno pet večjih zasegov cigaret:

  • marca 2019 so na mejnem prehodu iz Ukrajine v Madžarsko zasegli 74.713 škatlic cigaret;
  • junija 2020 so na mejnem prehodu Dover v Veliki Britaniji zasegli 3,2 milijona kosov cigaret;
  • maja 2020 so na mejnem prehodu Dunkerque v Franciji zasegli 1.277 kilogramov cigaret;
  • aprila 2020 so v Rusiji zasegli 3,5 milijona kosov cigaret ,ki so bila namenjena v Slovenijo. 

Tržna vrednost zaseženih tobačnih izdelkov pri prodaji na ilegalnem tržišču Velike Britanije bi znašala okoli šest milijonov evrov.

Foto: Policijska uprava Celje

Pri vseh štirih osumljencih so opravili hišne preiskave

51-letnega osumljenca so s kazensko ovadbo v petek privedli k preiskovalnemu sodniku, ki mu je odredil pripor, zoper ostale tri sledi kazenska ovadba.

Zaradi očitnega nesorazmerja med dohodki in obsegom premoženja so mu zasegli premoženje v višini okoli 100.000 evrov, za katerega obstaja sum, da je nezakonitega izvora. Gre za osebni vozili znamk Mercedes - Benz GLA 250 4 Matic, letnik 2019 in BMW 540 D X Drive, letnik 2019.

V hišni preiskavi pri 51-letniku so zasegli še dobrih pet ton pralnih sredstev, ki jih je osumljeni pakiral v ponarejeno embalažo znanih blagovnih znamk in prodajal kot originalno blago.

Foto: Policijska uprava Celje

»Občane ob tej priložnosti opozarjamo naj ne nasedajo osebam, ki izdelke prodajajo po cenah, ki so nižje od dejanske vrednosti, saj je velika verjetnost, da gre za ponarejene izdelke sumljivega izvora,« so zapisali celjski policisti. 

Foto: Policijska uprava Celje
Foto: Policijska uprava Celje
Foto: Policijska uprava Celje

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
mariborčanka (nepreverjen)

Če bi blii dobro organizirani je ne bi razbili !

Starejše novice