Slika je simbolična.
Mariborski kriminalisti sektorja v prejšnjem tednu zaključili preiskavo suma več kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete.

Po zaključenem predkazenskem postopku so kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor na pristojno Okrožno državno tožilstvo v Mariboru, ki je usmerjalo predkazenski postopek, podali kazensko ovadbo zoper dve fizični osebi in dve gospodarski družbi.

Kazensko ovadbo so podali zoper eno fizično osebo z območja Maribora za sedem kaznivih dejanj poslovne goljufije ter pet kaznivih dejanj ponarejanja listin.  

Zoper drugo osumljeno fizično osebo z območja Maribora pa zaradi pomoči pri enem kaznivem dejanju poslovne goljufije

Prav tako so podali kazensko ovadbo zoper dve gospodarski družbi s sedežem na Slovaškem v skladu z zakonom o odgovornosti pravnih oseb za kazniva dejanja, ker so bila kazniva dejanja storjena v imenu in za račun pravnih oseb.

Lažno prikazoval plačilo materiala 

Kriminalisti so v obravnavani zadevi prejšnji teden enemu osumljenemu odvzeli prostost in ga privedli k pristojnemu preiskovalnemu sodniku, ki je zoper njega odredil pripor. 

Osumljeni je kazniva dejanja izvrševal na način, da je kot odgovorna oseba dveh gospodarskih družb s sedežem na Slovaškem, v obdobju od leta 2021 do 2023, sklepal pogodbe o dobavi gradbenega materiala z različnimi gospodarskimi družbami z območja Avstrije, Slovaške in Slovenije.

S ponarejenimi dokumenti je lažno prikazoval plačilo materiala, zaradi neplačila blaga pa je sedmim oškodovanim gospodarskim družbam nastala škoda v skupni višini nekaj manj kot 250 tisoč evrov.

Eden od njih povratnik

Kriminalisti so še ugotovili, da mu je pri izvršitvi enega kaznivega dejanja poslovne goljufije pomagala tudi druga osumljena oseba, tako da je ta ponaredila dokumente, s katerimi sta preslepila enega oškodovanca.

Prvoosumljeni je bil za istovrstna kazniva dejanja že pravnomočno obsojen.

Za kaznivo dejanje poslovne goljufije je v primeru, ko si storilec pridobi veliko premoženjsko korist, zagrožena kazen zapora od enega do desetih let, za kaznivo dejanje ponarejanja listin pa je zagrožena kazen zapora do dveh let.

Komentarji (7)

Mari-bor-čan (ni preverjeno)

S sedežem na Slovaškem. Vse je jasno. Tudi velioko število luksusznih avtov s slovaško registracijo je iz takega gnezda. Država pa seveda nič.

Surfeiter (ni preverjeno)

Podjetnik leta ...
... fuknit ga iz deseteka štoka in potem ko nekdo v drugem štoku gleda skozi okno in ta poslovnež prileti mimo, gledalec vzhičeno reče:"Glej, podjetnik leta!"

ovi (ni preverjeno)

...dober črni humor (čeprav v Ruzziji realnost.)..ccc...

In reply to by Surfeiter (ni preverjeno)

ovi (ni preverjeno)

...al pa : Glej - Surflyer...;-)

In reply to by ovi (ni preverjeno)

pohorskisvizec

Rusiji?

In reply to by ovi (ni preverjeno)

ovi (ni preverjeno)

ne žali Rusov - v Rusiji.(in predvsem v Ukrajini) Ruzzijci delajo štalo ...
Pa lep večer- flyer

In reply to by pohorskisvizec

Kurbinsin (ni preverjeno)

Toti Pa MA jajce velke ko grejpfrut

Starejše novice