V prazničnem tednu sta na mariborskih cestah ugasnili dve življenji, statistika smrtno ponesrečenih pa se je v Mariboru izenačila z lansko, ko so umrli štirje ljudje.

Na mariborskih cestah sta v zadnjem, prazničnem tednu življenje izgubila dva človeka, eden v ponedeljek v trčenju avtomobilov na križišču hitre in Ptujske ceste, druga žrtev je bila peška, ki jo je v torek na prehodu za pešce zbil voznik avtomobila.

Na seji sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Mestne občine Maribor je Gabrijel Sternad s Policijske uprave Maribor predstavil, da se je do konca novembra v tem mestu zgodilo 1365 prometnih nesreč, v katerih se je huje poškodovalo 29 ljudi, šest več kot v istem času lani. Ob tem se je lažje poškodovalo 539 ljudi oziroma tri odstotke manj kot leto prej, poroča STA.

Na območju celotne Policijske uprave Maribor pa se je do konca novembra zgodilo 3240 prometnih nesreč, v katerih je bilo deset mrtvih, sedem manj kot v enakem obdobju leta 2018, 85 huje ranjenih, deset manj kot lani, ter 1189 lažje ranjenih, dobro desetino manj kot leto prej.

Najpogostejši vzroki

Najpogostejši vzroki prometnih nesreč v Mariboru so predvsem nepredvideni premiki z vozilom, teh je bila tretjina, v petini primerov pa je bil vzrok neupoštevanje prednosti, malenkost manj neupoštevanje varnostne razdalje, sledita nepravilna smer ali stran vožnje ter neprilagojena hitrost.

Še vedno pa je pomemben sekundarni vzrok in to je vožnja pod vplivom alkohola, saj je bil na območju mesta delež pijanih povzročiteljev nesreč 7,5-odstoten, na območju celotne policijske uprave pa celo 9,1-odstoten.

Pešči, kolesarji in otroci

V letošnjih prometnih nesrečah je bilo na območju Maribora do konca novembra vpletenih 58 pešcev, od katerih je bilo pet huje poškodovanih, že omenjena peška pa je umrla po omenjenem datumu. V zadnjih petih letih so tako na mariborskih cestah umrli trije pešci.

V prometnih nesrečah je bilo letos udeleženih tudi 117 kolesarjev, med katerimi se jih je 13 huje poškodovalo, smrtnih žrtev pa ni bilo. V zadnjih petih letih pa so v Mariboru v nesrečah umrli štirje kolesarji.

Otroci so bili letos udeleženi v 28 nesrečah, lani v 44, pri čemer ne lani, ne letos, ni bilo mrtvih, so pa bili lani trije huje poškodovani. Najmlajši so sicer v prometnih nesrečah najpogosteje udeleženi kot sopotniki v avtomobilu, pogosto tudi kot pešci ali kolesarji. V približno 15 odstotkih so bili letos otroci tudi povzročitelji prometnih nesreč, poroča STA.

Starejše novice