Policisti so lani na območju mariborske občine obravnavali 4096 kaznivih dejanj, kar je skoraj pet odstotkov več kot leto pred tem.

Pri njihovi preiskavi so bili uspešni v nekaj manj kot polovici primerov. Varnostna slika v Mariboru se je torej v primerjavi z vso državo poslabšala, saj je ta beležila triodstotni upad števila kaznivih dejanj.

Kot je povedal pomočnik direktorja mariborske policijske uprave Rafael Viltužnik, kazniva dejanja na območju mestne občine predstavljajo kar 7,6 odstotka vseh obravnavanih na območju Slovenije, delež pa se je lani celo nekoliko povečal.

Med vsemi kaznivimi dejanji jih je bilo 3721 oziroma dobrih 90 odstotkov s področja splošne, 375 pa s področja gospodarske kriminalitete. Zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja so v letu 2020 na državno tožilstvo podali 691 kazenskih ovadb, kar je 358 manj kot leto prej.

Omejevanje družbenega življenja in omejevanje socialnih stikov med ljudmi se je po njihovi oceni odražalo tudi v povečanem nezadovoljstvu ljudi, kar se je manifestiralo v številnih neorganiziranih zbiranjih čez vse leto, zlasti v Mariboru, kjer pa do hujših kršitev vseeno ni prihajalo.

Obravnavali so 4367 kršitev, kar je dobrih 40 odstotkov več kot leto prej. Med temi je bilo 1634 kršitev zakona o nalezljivih boleznih, 1516 oziroma približno toliko kot leto prej pa kršitev zakona o varstvu javnega reda in miru.

Posebno pozornost so policisti lani namenili tudi problematiki alkoholiziranosti voznikov in šibkejših udeležencev v prometu. Na cestah so obravnavali 1180 oziroma 23 odstotkov manj prometnih nesreč kot leto prej. V njih je umrlo šest ljudi, leto prej štirje, 21 udeležencev pa je bilo huje poškodovanih, medtem ko je leto prej takih bilo 34.

Težava tudi prepovedane droge

Mariborska policija je lani v mestu obravnavala tudi 110 kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, 10 več kot leto prej, in enajst kaznivih dejanj omogočanja uživanja prepovedanih drog. Med mladoletniki so v letu 2020 obravnavali 85 kaznivih dejanj, 29 manj kot leto pred tem.

V vsem lanskem letu se je na delo policistov pritožilo 23 občanov, največkrat zaradi postopkov v cestnem prometu in na področju kriminalitete. Vse pritožbe so bile rešene, dve od teh pa sta bili utemeljeni pritožbi.

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Leka (nepreverjen)

Kako je komentiral Hojs ? LENUHI delat se spravite .

Heh (nepreverjen)

Pa jim pojdi pomagat. Se hecam, še čez sprejemce ne bi večina Maribora prišla - ali zaradi zavaljenosti, ali pa zaradi psihopatskih nagnenj in drugih varnostnih zadržkov, kot so pretekla kazniva dejanja. Žvali.

In reply to by Leka (nepreverjen)

TABORČAN (nepreverjen)

CE NAREDIJO TE POL METRSKE POLICAJKE SPREJEMCE JIH TUDI MI ZAVALJENI PSIHOPATI VEŠ POLICAJČEK

In reply to by Heh (nepreverjen)

Heh (nepreverjen)

Sanja svinja kukuruz. Bi crknil preden bi pol Cooperja pretekel/prehodil ahahahahaha

In reply to by TABORČAN (nepreverjen)

TABORČAN (nepreverjen)

vsako leto2x cuperjev test in to z bojno opremo kaj pa ti policajček v kratkih hlačkah tekate hodite lahko pa se zmenima pa greva probat gdo bo pol sanjaj kukuruz

In reply to by Heh (nepreverjen)

Heh (nepreverjen)

Oh ti mali sanjarček. Še slovnice ne obvladaš, laganja pa še manj. Svinjica še kar sanja.

In reply to by TABORČAN (nepreverjen)

pohorskisvizec

Akcija policisti, da se stanje izboljša! Pa petkove protestnike trdo primite !

Starejše novice