Slika je simbolična.
Na družbenih omrežjih smo opazili, da v zadnjem času v mestu izginjajo gorska kolesa. Pri mariborski policiji smo preverili, ali so pred kratkim zaznali kaj več odtujenih gorskih koles.

Na Policijski upravi Maribor pojasnjujejo, da je delež odtujenih gorskih koles približno enak v primerjavi s preteklimi petimi leti.

Zaznali pa so, da je letos odtujenih več gorskih koles kot lani.

»Največ tatvin koles obravnavamo na območjih mestnih središč. Na območju Policijske uprave Maribor je bilo v letu 2020 evidentiranih 150 odtujenih koles,« so odgovorili.

Najdejo le pet odstotkov koles

O večini primerov odtujenih koles policisti obvestijo javnost na njihovi spletni strani najdeni predmeti, preiskanih pa je približno desetino vseh primerov. 

»V Sloveniji odkrijejo oziroma najdejo približno pet odstotkov vseh ukradenih koles,« so pojasnili.

Pomembno, da lastnik pozna svoje kolo

Policisti opozarjajo, da pri preiskovanju kaznivih dejanj tatvin koles, oškodovanci ne poznajo svojih koles.

»Velikokrat ne poznajo niti proizvajalca niti modela. Tudi slik kolesa nimajo in ga po kraji ne znajo opisati, kaj šele, da bi imeli zapisano številko okvirja. Oškodovanci imajo navadno shranjene račune in zapisane podatke le za svoja novejša, boljša in dražja kolesa,« pojasnjujejo.

Več podatkov, kot jih ob prijavi tatvine posreduje oškodovanec, večja je možnost, da se kolo identificira in navsezadnje tudi vrne lastniku. 

Vir: Policijska uprava Maribor

Kolo zaklenite in si o njem zapišite osnovne podatke

Ker policisti pri obravnavanju tatvin koles zaznavajo pomanjkanje samozaščitnih ukrepov, smo spodaj zbrali nekaj nasvetov policije.

Nasveti policistov za varovanje koles:

  • Kolo, ki dlje časa ni v uporabi, hranite v zaklenjenem prostoru.
  • Če morate kolo pustiti na prostem, naj bo prostor obljuden in dobro razsvetljen.
  • Zaklenite ga z dobro ključavnico. Ključavnice slabše kakovosti niso za tatove koles nikakršna ovira. Še bolje je, če kolo priklenete k ograji (hkrati za okvir kolesa in eno od koles).
  • Zapišite si podatke o kolesu (znamko, model in barvo kolesa, tudi tip sestavnih delov - pedal, ogrodja, prestav, zavor; morebitne posebnosti, individualne znake in poškodbe, dodatno opremo itd.); če kolo na okvirju nima serijske številke, jo dajte nanj vgravirati. Pri opisu si lahko pomagate z obrazcem Podatki o lastniku in kolesu.
  • Če vam ukradejo kolo, tatvino prijavite policiji. Ob prijavi posredujte policistu vse podatke, ki jih bo od vas zahteval.

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Maligan (nepreverjen)

Policija so lenuhi meni njihov Hojs !

Leka (nepreverjen)

Policija ima posebne naloge varovanje parlamenta .

pohorskisvizec

Pošteno verigo za priklenitev kolesa in 1 pittbulla zraven!

Starejše novice