Slika je simbolična (foto: Miloš Vujinović).
Policisti opozarjajo, da se je na Štajerskem pojavilo več vlomov v stanovanjske hiše, zato občane pozivajo, da so pozorni na sumljive osebe.

Policijska postaja Šentilj in župan občine Pesnica Gregor Žmak opozarjata, da se je na območju občin Šentilj in Pesnica pojavilo več vlomov v stanovanjske hiše. Zaradi tega pozivajo občane, da so še posebej previdni. 

»V kolikor opazite sumljive osebe, ki si ogledujejo hiše ali sumljiva vozila, ki ne spadajo v samo okolico, da si zapišete registrsko številko,« svetujejo policisti in dodajajo: »Prav tako pa si poizkušate zapomniti čim več posebnosti o vozilu, številu oseb v vozilu.« 

O tem nemudoma obvestite policijo na telefonsko številko 113 ali Policijsko postajo Šentilj na številko 02 650 08 50.

Vlomi pogostejši v popoldanskem in večernem času

V zimskem času, ko so dnevi krajši in se hitreje stemni, se pojavljajo vlomi predvsem v popoldanskem in večernem času, ko lastnikov objektov ni doma. 

»Storilci vlamljajo skozi okna in vrata, ter iz stanovanjskih objektov odtujijo predvsem denar in nakit, iz gospodarskih poslopij pa odtujijo razna orodja in material,« pojasnjujejo policisti. 

Kako poskrbeti za varnost?

Policisti opozarjajo, da lahko za lastno varnost in varnost svojega premoženja največ storite sami. Najboljša kombinacija zavarovanja objektov je kombinacija mehanskega in tehničnega varovanja. 

Kot pravijo, se bo z mehanskim varovanjem zmanjšala možnost, da storilci vstopijo v objekt, v kolikor pa že bodo storilci vstopili v objekt, pa bodo lastniki objekta zaradi tehničnega varovanja o tem takoj obveščeni. 

Pri tehničnem varovanju je večja možnost, da bodo storilci ob vklopu glasnega alarma, objekt takoj zapustili. 

Policisti svetujejo tudi: 

  • Da ne bi postali žrtev kaznivega dejanja vloma ali tatvine ojačajte vhodna vrata oziroma namestite protivlomna vrata s kakovostnimi ključavnicami;
  • na hiši namestite senzorsko luč;
  • v okolici hiše ne puščajte lestev oziroma orodja, ki bi bilo storilcem lahko v pomoč pri vlamljanju;
  • doma ne hranite večje količine denarja;
  • zaklepajte stanovanjske objekte in vozila, ključe pa hranite na skrivnih mestih;
  • če vas zvečer ni doma, puščajte v stanovanjskih objektih prižgano luč, da bo dajala videz, da je nekdo doma. 

V kolikor vas ni doma več dni, lahko največ naredijo sosedje, prijatelji in sorodniki, ki lahko vzpostavijo občutek, da je nekdo doma.

Policisti zato svetujejo, da te osebe prosite, da pri vas doma redno praznijo nabiralnik, spreminjajo lego rolet ali žaluzij, parkirajo svoj avtomobil na vašem parkirnem prostoru, se občasno nahajajo na vaši terasi oziroma vašem posestvu. 

O odsotnosti ne objavljajte na družbenih omrežjih 

»O vaši daljši odsotnosti od doma, tega ne objavljajte na družabnih omrežjih, saj lahko tako storilec ugotovi, da ste dlje časa odsotni od doma,« dodajajo. 

Če kljub vsemu postanete žrtev kaznivega dejanja vloma, o tem takoj obvestite policijo na telefonsko številko 113 ali najbližjo policijsko postajo. 

Poskušajte ohraniti kraj kaznivega dejanja čim bolj nedotaknjen, ob tem pa bodite pozorni na pojav sumljivih vozil in oseb, ki ne sodijo v domače okolje in o tem nemudoma obveščajte policijo. 

Starejše novice