Foto: Letalska policijska enota GPU
Dežurna ekipa za reševanje v gorah je s policijskim helikopterjem v nedeljo opravila štiri zahtevna reševanja in v zdravstvene ustanove prepeljala več poškodovancev.

Obravnavani so bili pohodniki ter udeleženka soteskanja in jadralni padalec.

V gore se je odpravil z neustrezno opremo in si poškodoval nogo

Na Kriških podih je reševalna ekipa s policijsko helikoptersko posadko posredovala že takoj zjutraj in s transportom gorskih reševalcev ter dveh tujcev (oba državljana Češke, stara 32 let) v Trento zaključila dvodnevno reševanje, ki se je odvijalo v okolici Razorja. 

Eden od tujcev se je zaradi neustrezne opreme že v petek poškodoval na Sedlu Planja, nato pa sta oba odlašala s klicem na pomoč vse do sobote popoldan, ko sta obtičala nad snežišči. 

Pohodnik si je pri zdrsu na skalnati poti poškodoval nogo. 

Policijski helikopter je zaradi slabega vremena v soboto kljub več poskusom lahko pomagal samo s transportom reševalcev pod kraj nesreče, ti pa so nato izvedli zahtevno klasično reševanje in tujca do nedelje zjutraj varno prenesli do spodnjega Kriškega jezera, kjer jih je prevzel helikopter.

Foto: Letalska policijska enota GPU

70-letniku se je pod nogami odlomila skala, težave pri reševanju povzročal veter

Na območju Gorenje Trebuše je nato ekipa s policijskim helikopterjem rešila 70-letnega moškega (državljana Slovenije), ki je padel v Paternolijevi grapi proti Poldanovcu. 

Med hojo se mu je pod nogami odlomila skala. 

Posadka helikopterja je zaradi velike zahtevnosti terena in globine grape pri dvigu ponesrečenca v helikopterski vreči morala uporabiti vseh 88 metrov jeklenice, težave pa je povzročal tudi veter, ki je na višini lebdenja helikopterja pihal s hitrostjo okoli 40 kilometrov na uro. 

Foto: Letalska policijska enota GPU

Skočila v vodo in si poškodovala nogo

V tretjem reševanju je ekipa posredovala v nesreči pri soteskanju v kanjonu Sušec pri naselju Srpenica na Bovškem. 

Okoliščine kažejo, da je 43-letna udeleženka soteskanja, državljanka Madžarske, pod nadzorom vodnika neprevidno skočila v vodo in si poškodovala nogo. 

Tudi v tem primeru je bila zaradi zahtevnosti terena in globoke grape za reševanje uporabljana skoraj celotna jeklenica. Tujka je bila ustrezno opremljena, vodnik pa je imel zahtevana dovoljenja.

Foto: Letalska policijska enota GPU

Jadralni padalec je imel težave s padalom

Ravno ob pristanku na Brniku ob 20.40 uri pa se je posadka policijskega helikopterja z ekipo odzvala še na četrto reševanje in obravnavala tudi nesrečo jadralnega padalca na Planjavi pri Kamniškem vrhu. 

Okoliščine pri jadralnem padalcu kažejo na težave s padalom in padec z višine na strmo travnato pobočje.

Foto: Letalska policijska enota GPU

Nihče ni življenjsko ogrožen

Vsi ponesrečenci so bili ustrezno oskrbljeni in prepeljani v zdravstvene ustanove. Tuja krivda ni bila ugotovljena v nobenem primeru. 

Nihče od poškodovanih po podatkih policije ni življenjsko ogrožen.

Starejše novice