Slika je simbolična. (Foto: Bobo)
Policija je v prvih osmih mesecih letos obravnavala 11.409 nezakonitih prehodov državne meje, kar je za skoraj 93 odstotkov več kot v enakem obdobju lani, ko je teh bilo 5914.

Kot je razvidno iz policijske statistike, je med njimi še naprej največ prebežnikov iz Afganistana, Bangladeša, Pakistana in Indije.

Največji pritisk nezakonitih prečkanj meje še naprej beležijo na območju koprske policijske uprave, kjer so zabeležili skoraj polovico vseh primerov. Opazna pa je tudi rast števila obravnavanih nezakonitih prehodov na območju mariborske policijske uprave.

Na območju Policijske uprave Maribor so v prvih osmih mesecih zabeležili 1474 nezakonitih prehodov meje, pri čemer so jih v enakem obdobju lani zabeležili 946.

Število nezakonitih prečkanj meje se je povečalo tudi v Novem mestu, Celju in Kranju. Medtem ko se je v Murski Soboti, Ljubljani in Novi Gorici število zmanjšalo. 

Obravnavali 10.183 izraženih namer podaje prošenj za mednarodno zaščito

Po objavljenih policijskih podatkih se je število obravnavanih izraženih namer podaje prošenj za mednarodno zaščito v primerjavi z enakim obdobjem lani povečalo za skoraj trikrat. Skupaj jih je bilo 10.183.

Predvsem gre za izrazito povečanje števila državljanov Afganistana, ki se nadaljuje iz lanskega leta, sicer pa so obravnavali tudi 6788 vlog za začasno zaščito, od katerih so bile skoraj vse sprejete od državljanov Ukrajine.

Največ prosilcev za mednarodno zaščito je bilo na dan 16. september 2022 nastanjenih v azilnem domu, in sicer jih je bilo tam 77.

Od 936 oseb s priznano mednarodno zaščito jih je na dan 16. september 2022 bilo 728 nastanjenih v zasebni nastanitvi, 159 v tujini, 25 pa v integracijski hiši Maribor.

Komentarji (3)

pohorskisvizec

Naredite primerjavo, ko je stala ograja in sedaj, ko je odstranjena. Podatek pove vse....hvala golobček!

Snezic (ni preverjeno)

Butli levičarski

Mestjanar (ni preverjeno)

Ko na skorajšnjih volitvah v I zmaga desnica z Fratelli d'Italia na čelu, se bo meja proti SLO hermetično zaprla in ves migracijski tok, ki se sedaj še zliva tja, bo pristal v mrtvem žepu, "Sloviniji". Potem bodo ti nezakoniti migranti ostajali na naših tleh, na socialki, za vedno. Tako kot nas sedaj provocira trenutna politična oblast, pa v sam. SLO ne pomnim. V samo 100 in nekaj dneh so nas pripeljali na rob pr(o)epada. Kot bi živeli v deželi Butaloviniji. Ne razumem, da samo nemo opazujemo dogajanje okrog nas in dejanja kako nas dnevno ta prekleta politična zalega ugonablja.

Starejše novice