Slika je simbolična.
Policija preiskuje grožnje s smrtjo Janezu Janši in Mateju Toninu.

Policija je začela zbiranje obvestil o pošiljkah z grožnjami s smrtjo, ki sta jih prejela premier Janez Janša in obrambni minister Matej Tonin, in odkrivanje možnih storilcev, so pojasnili na policiji.

Pošiljke z grožnjami in priloženim nabojem sta sicer dobili še dve poslanski skupini in predsednik SNS Zmago Jelinčič Plemeniti.

Policija preiskuje zavržna dejanja

Kot je v izjavi za medije pojasnil vodja oddelka za organizirano kriminaliteto v sektorju kriminalistične policije Policijske uprave Ljubljana Stojan Belšak, policija obravnava dogodek po 135. členu kazenskega zakonika.

V skladu s tem so na posamezne naslove že poslali kriminaliste, s ciljem, da bi ta »zavržna dejanja preiskali in zagotovili varnost tako najvišjim predstavnikom kot tudi vsem drugim državljanom Republike Slovenije«, je dejal Belšak.

Več oseb prijelo pošiljke z grožnjami

Pregon za takšno kaznivo dejanje se po njegovih besedah začne na predlog, policija pa je za zdaj še v fazi pridobivanja teh predlogov.

Nekatere predloge je policija že pridobila, ker pa je bilo takšnih pošiljk več, bodo z osebami, ki so bile ogrožene, opravili razgovor in poskušali pridobiti njihove predloge za pregon, je še pojasnil Belšak.

Zaporna kazen dveh let

Takšno kaznivo dejanje se lahko sicer kaznuje tudi z zaporno kaznijo dveh let. A kot je opozoril Belšak, je odkrivanje teh dejanj kompleksno.

»Običajno so to anonimne prijave, pri katerih je treba zbrati zelo veliko obvestil in izvesti dodatnih kriminalistično-tehničnih opravil za odkritje teh storilcev,« je pojasnil.

Po njegovih besedah je policija za zdaj še v začetni fazi zbiranja obvestil, zbirajo določena dejstva, ki bi jih lahko pripeljala do možnih osumljencev. Ali gre v vseh primerih za istega osumljenca, za zdaj še ugotavljajo.

Pošiljke poslane na domači naslov

Janša in Tonin sta v petek prejela pošiljki z grožnjami s smrtjo, pismom pa sta bila priložena strelna naboja. Janši so poslali tudi fotografiji, na katerih so bile na njegovem obrazu in obrazih ožjih družinskih članov narisane tarče. Pošiljki sta bili naslovljeni na njun domači naslov. Po poročanju spletne Demokracije pa je pošto z enako vsebino prejel tudi Jelinčič.

Pred tednom dni pa sta po poročanju medijev k Toninu prišla neznanca, ki sta se izdajala za delavca telekomunikacijskega podjetja. Njegova soproga je zaradi sumov reagirala, ob tem pa se je izkazalo, da je ta dva človeka policija na enem od sredinih protestov pridržala zaradi napada na policiste.

A kot je danes dejal Belšak, so v danem primeru ugotovili, da življenje družine oziroma varovane osebe ni bilo ogroženo in naj bi šlo za naključni dogodek.

Komentarji (8)

Jankec (ni preverjeno)

To ni čisto nič "naključni dogodek" temveč "dobro načrtovani".V "naključnost" ali "slučajnost" samo naivneži verjamejo.

Arapski naboj (ni preverjeno)

poglej sliko
24ur/novice/slovenija/policija-o-preiskavi-pisemskih-posiljk-namenjenih-jansi-in

In reply to by Jankec (ni preverjeno)

Zmago (ni preverjeno)

Tvoja mati je prejela arabski naboj 28 cm.

In reply to by Arapski naboj (ni preverjeno)

Babica tudi (ni preverjeno)

barabica

In reply to by Zmago (ni preverjeno)

PuklastiVanč (ni preverjeno)

Povežite pojme Jajo, spletna Demokracija, Jelinčić in Tonin ... še kdo verjame v pošiljke?

Milanka1234 (ni preverjeno)

To si je Jajo poslal sam, da provocira in,da se v medijih spet piše in govori kako ogrožen je. Gonja proti levici. Ve, da ima še čisto malo moči in ne ve več kakšno sranje bi naredil.

Zmago (ni preverjeno)

VLADI PREDLAGAM DA MI GA POFAFA, SAJ SE LE TAKO LAHKO VRENE V NORMALNO ZIVLJENJE.
ZATO PONAVLJAM FAFANJE, FAFANJE, FAFANJE !

Pierre95

KREDITNA PONUDBA 24 UR

zdravo
Vsem ljudem v stiski nudimo financiranje od 2.000 € do 850.000 € po obrestni meri 2 % na leto.

Za več informacij nas kontaktirajte na elektronski naslov: [email protected]

Mail: [email protected]

GSM Whatsapp: +33752376638

Starejše novice