Foto: Marko Pigac
Na kostanjevem pikniku so z vsako prodano merico zbirali sredstva za nasmehe ljudi v stiski.

Društvo UP-ornik, Zavod 13 in podjetje Mikro+Polo so na dobrodelnem kostanjevem pikniku zbrali 1226 evrov. 

Znesek bodo namenili najranljivejšim v naši družbi in tistim, ki zaradi osamljenosti v svojih stiskah pogosto ostanejo brez podpore. Pol zbranega izkupička bodo tako namenili tistim, ki bi sicer celo zimo zmrzovali ob hladnih radiatorjih.

Ob tem organizatorji piknika dodajajo, da se zavedajo stisk najranljivejših: »Posebej zdaj, ko se bliža zima, hkrati pa cene energentov letijo v nebo. Mnogi si v prihajajočih mesecih zato ne bodo mogli privoščiti ogrevanja doma ali pa bodo primorani izbirati med hrano in toplim zavetjem.«

Druga polovica prodanih meric kostanjev pa bo pomagala Zavodu 13, ki ozavešča o drugačnosti in nudi pomoč staršem otrok s posebnimi potrebami.

»Take akcije so za nas podpora, podpora in še enkrat podpora. Ne glede na to, kaj delamo, vemo, da imamo podporo v podjetju Mikro+Polo in društvu UP-ornik, in to je največ, kar je lahko – sodelovanje in odlični odnosi,« je dodala Petra Greiner iz Zavoda 13.

Dobrodelna sredstva pa niso zbirali smo na pikniku, ampak tudi z virtualno prodajo kostanja. V spletni trgovini Market so tako kupci prispevali 210 evrov, znesek pa je na koncu zaokrožilo podjetje Mikro+Polo, ki je prispevalo še dodatnih 290 evrov. Skupaj so tako zbrana sredstva povečali za 500 evrov.

»V družbi Mikro+Polo se zavedamo svoje moralne dolžnosti delati dobro, ustvarjati dodano vrednost za družbo in izboljšati kakovost življenja ljudi. Žal ne moremo bojevati vseh bitk hkrati, zato se osredotočamo na pomoč najranljivejšim med nami. Najboljše stvari dosežemo, ko se jih lotimo skupaj. V tovrstnih dobrodelnih akcijah  redno sodelujemo z društvi z izjemnim poslanstvom – pomagati sočloveku. Verjamemo, da s svojimi dejanji olajšamo mnogokatere stiske, hkrati pa upamo, da k dobrodelnosti navdihnemo tudi druge,« je ob tem povedal generalni direktor podjetja Marko Podgornik Verdev.

Pol milijona papirnatih ladjic za žrtve genocidov

Na kostanjevem pikniku pa niso samo jedli kostanjev, ampak tudi izdelovali papirnate ladjice. Te so del dobrodelnega projekta v spomin žrtvam genocidov ter današnjim žrtvam človeške ignorance najranljivejših v naši družbi.

»Zelo pozitivno presenečen sem nad velikim številom obiskovalcev in prijetno atmosfero, še vreme se nas je usmililo in poslalo nekaj sonca. Zbrani znesek je za tako akcijo izjemen, število ladjic pa je že več kot dvakrat večje, kot je bilo lani ob koncu akcije, čeprav nas do cilja - šest milijonov ladjic - čaka še veliko dela,« je pojasnil Boris Krabonja z Društva UP-ornik.

Na pikniku so zbrali 46 tisoč ladjic in tako je skupno število naraslo na pol milijona. Cilj akcije je zbrati šest milijonov ladjic za šest milijonov žrtev do 9. maja 2022.

Iz ladjic bo skupina študentov arhitekture ustvarila umetniško inštalacijo, ki bo na ogled tri tedne. Zbrani denar od prodaje papirja, ki ob šestij milijonih ladjic težak kar 24 ton, bo namenjen plačilu najnujnejših položnic ter nakup trgovinskih darilnih kartic za vse uporabnike društva UP-ornik.

Starejše novice