Mariborska občina se je odločila za prenovo mestne hiše oziroma Rotovža. Prenovljena bo tako fasada kot okenski okvirji in police. Z deli želijo zaključiti do konca novembra, saj ima občina čez praznike z mestno hišo velike namene.

Mestna občina Maribor je v začetku oktobra začela investicijo v sanacijo fasade mestne hiše oziroma tako imenovanega Rotovža na njenem južnem pročelju, torej na delu objekta, ki gleda na Glavni trg.

Ker gre za kulturni spomenik, je morala občina od Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije predhodno pridobiti kulturnovarstveno soglasje.

»Kulturnovarstveni pogoji med drugim določajo, da barvne odtenke finalnega sloja fasade in ostalih elementov, ki bodo obnovljeni, določi restavrator ter da je treba v investiciji ohraniti in sanirati profilacijo fasade,« dodajajo na Mestni občini Maribor.

Na mariborski občini razlagajo, da investicija vključuje predvsem sanacijo okrušenih delov in oplesk fasade ter obnovitev in sanacijo oziroma čiščenje okenskih okvirjev in polic, kjer je potrebno.

»Počutil sem se slabo, gledajoč to razpadajočo fasado, eno izmed mnogih. Mnoge smo že obnovili, veliko več jih še bomo. Vesel sem, da se odzivajo tudi privatni lastniki hiš in večstanovanjskih blokov, torej, da se tudi z zasebno iniciativo lepša mesto,« poudarja Saša Arsenovič, župan Mestne občine Maribor Maribor.

Z Rotovžem za praznike veliki nameni

Arsenovič pri tem dodaja, da je bilo precej dileme ali iti v prenovo sedaj, ko se bodo kmalu začela dela izgradnje Centra Rotovž

»To smo dobro preverili in bo treba fasado potem, ko bo končana, zaščititi zaradi del, povezanih s knjižnico, ampak ne vem, zakaj bi čakali s tem še dve, tri leta, če lahko to naredimo danes,« meni mariborski župan.

Tako so za izvajalca del izbrali podjetje Proslik, investicija pa je ocenjena na 40.000 evrov brez davka na dodano vrednost.

Na občini predvidevajo, da bodo investicijo zaključili do konca novembra 2021, bo pa napredovanje del odvisno tudi od vremenskih razmer.

»Želimo si, da bi bila dela končana do pričetka Čarobnega decembra, ker imamo v tem času s to hišo kar precej dobrih namenov. Želimo iz teh oken, ki so tukaj, 24 jih je, narediti živ adventni koledar, kjer bi potem s programom navduševali predvsem naše mlade,« zaključuje mariborski župan in hkrati zaupa, da bo Maribor za praznike letos še lepši in še bolj čaroben kot lani.

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
šepetalec (nepreverjen)

Arsenovič je virtualni mojster skoraj kot Grigorij Potemkin . Saj poznate rek ; Potemkinova vas ? Res je ,da na turiste urejenost mestnega središča naredi vtis ,vendar pa meščani nimamo kaj dosti od tega . Kaj pa naše življenjsko okolje v MČ Maribora ? Okolica je umazana ,zanemarjena ,neurejena ....sami negativizmi ,ki se skozi okno župana ne vidijo .
Obljuba volivcem ,da bo poskrbel za vse enako so se izjalovile . Prihajajo nove volitve ....ne pozabite tega župan .

Jaka27 (nepreverjen)

To je zelo pavšalno govorjenje in brezvezni negativizem. Vaše trditve že demantira preprosta resnica, da se po mnogih letih in županih končno ureja kanalizacija v okolici Malečnika, Kamniški grabi in Limbušu.

Vsi ste prej jamrali, da je božična okrasitev slaba in se nič ne dogaja v mestu. Ko pa nekdo nekaj dela na tem, pa spet ni prav. Odločite se že.

In reply to by šepetalec (nepreverjen)

Franc s Piramide (nepreverjen)

Aha, spet prenova nečesa, od česar ima predvsem župan korist. Dol z županom!

Starejše novice