Prihodnost je uradno tukaj. Gostje hotela Maribor Inn lahko namreč svoje bivanje v celoti upravljajo kar preko mobilne aplikacije, ki služi tudi kot ključ do same sobe. Preko nje lahko tudi naročamo hrano, ugašamo luči in komuniciramo z osebjem.

Maribor se lahko odslej pohvali z novo tehnološko pridobitvijo. Hotel Maribor Inn je nedavno postal prvi digitalni avtomatiziran hotel v Sloveniji, ki ga v celoti poganja le mobilna aplikacija

Gre za aplikacijo TMRW Hotels, ki jo je razvilo podjetje iz Budimpešte. Aplikacija gostom omogoča zanimivo digitalno izkušnjo, hotelskemu osebju pa učinkovito ter avtomatizirano upravljanje namestitve.

»Skušamo se primerno pripraviti na svet hotelirstva v prihodnosti. S tem namenom smo se povezali s podjetjem TMRW,« pravi Vasja Ilešič, mariborski hotelir in direktor hotela Maribor Inn.

Aplikacijo je razvilo podjetje iz Budimpešte, ki je bilo leta 2018 nagrajeno za najboljše startup podjetje v državi, uporablja pa jo že več kot 5000 uporabnikov, saj so doslej sklenili že več kot 500 pogodbenih enot. Hotel Maribor Inn pa se je sodelovanju priključil kot prvi v Sloveniji.

Aplikacija ponuja gostu popolnoma brezkontaktno bivanje v hotelu in številne možnosti. Tako lahko preko aplikacije gost upravlja s svojo sobo, na primer s klimatizacijo, svetili in televizijo, omogoča samostojno prijavo in odjavo iz hotela, naročanje hrane, izdajo računov, brezkontaktno plačevanje, aplikacija pa služi tudi kot ključ do same sobe.

Hotelsko bivanje brez uporabe recepcije in osebja

Aplikacija je na voljo v osmih jezikih, tako za Androidove kot tudi Applove pametne mobilne telefone in je povezana z vsemi pomembnimi kanali, kot je na primer Booking. Aplikacija pa iz določenega rezervacijskega kanala pobere vse pomembne podatke in jih shrani v sistem.

»Četudi gre za sistem brez personala, še to ne pomeni, da je zadeva popolnoma brez osebja, četudi to tehnologija omogoča,« poudarja Ilešič in dodaja, da takšen digitalni sistem omogoča zmanjševanje stroška delovne sile, kar je vedno večja težava v svetu hotelirstva.

Ilešič razlaga, da je hotelirskega delovnega kadra trenutno zelo malo ali ga skoraj ni, kar bo po njegovih besedah velika težava tudi v prihodnosti.

»Takšen sistem pa omogoča, da je recepcija skoraj nepotrebna. Gost si tako svoje bivanje v celoti ureja preko digitalnega sistema, in sicer od samega začetka. Izbere si lahko namestitev, se z aplikacijo prijavi v hotel, dobi račun, v vmesnem času naroča storitve, upravlja s sobo, podaljšuje rezervacijo in se na koncu tudi odjavi. Poleg tega lahko preko aplikacije tudi komunicira s hotelskim osebjem,« dodaja Ilešič.

Aplikacija brezplačna, a jo uporablja le okoli 20 odstotkov gostov

Za hotelirje pa sama aplikacija in njena implementacija ne predstavljata velikih stroškov. »To je izrednega pomena, saj hotelirji s tem nimajo velikih stroškov. Gre samo za enkraten strošek implementacije na njihove recepcijske in rezervacijske sisteme, ostalo pa se plačuje po porabi glede na goste,« razlaga Ilešič.

V Mariboru je aplikacija in sistem na voljo že pol leta, kjer pa Ilešič poudarja, da je uporaba pod pričakovanji, trenutno jo namreč uporablja le okoli dvajset odstotkov, a se za aplikacijo zanimajo že tudi drugi mariborski hoteli.

»Zaznavamo, glede na to, da imamo večinoma goste iz področja Balkana, da gostje še vedno ne znajo na pravi način uporabljati te pametne tehnologije, kljub temu da gre za zelo enostaven postopek,« meni Ilešič.

Sistem nadgradili s televizijo gostoljubja

Ker pa se pri tem zavedajo, da vsi gostje uporabljajo pametnih telefonov, so zadevo nagradili v sodelovanju z mariborskim podjetjem IT Team Global, ki je razvilo tako imenovani 'hospitality TV' oziroma televizijo gostoljubja

Gre za preprosto televizijo, ki jo skoraj vsak gost uporablja v svoji sobi. A ima takšna televizija vgrajen posebni sistem oziroma aplikacijo, preko katere lahko naročamo hrano, dobimo informacije o okoliških znamenitostih, kupimo karte za različne dogodke, naročimo taksi ali si naročimo obisk pri hotelskem maserju. 

»S pomočjo aplikacije lahko gostu ves čas prodajamo ali promoviramo storitve v hotelu ali izven njega. Že zdavnaj ne velja več, da je soba glavna zadeva v hotelu, ampak pravzaprav vse okoli njega, kot so različne izkušnje, znamenitosti in dogodki,« zaključuje Vasja Ilešič.

Komentarji (2)

Surfeiter (ni preverjeno)

20%? V praksi to pomeni eden ...

pohorskisvizec

Mb hoteli se borijo za preživetje....ti pa sanjajo! Fiksni stroški jih bodo ugonobili....

Starejše novice