Slika je simbolična (foto: Bobo).
Kriminalno združbo je iz Maribora vodil Tunizijec.

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor so v dalj časa trajajoči kriminalistični preiskavi v sodelovanju z varnostnimi organi Avstrije, Poljske in Madžarske ter ob koordinaciji Uprave kriminalistične policije pri Generalni policijski upravi, zbirali obvestila zoper člane mednarodne hudodelske združbe, ki se je ukvarjala z nezakonitimi prevozi tujcev s Hrvaške in Madžarske preko Slovenije v Avstrijo oziroma Italijo.

Tunizijec niti vlekel iz Maribora

Kot pojasnjujejo na Policijski upravi Maribor, je v oktobru leta 2020 v Slovenijo prišel državljan Tunizije, ki je neprijavljen prebival na območju Maribora, zanj pa so ugotovili, da je že v letu 2019 organiziral nezakoniti prevoz petih tujcev, pri katerem je bil prijet državljan Poljske. 

Z dodatnim zbiranjem obvestil in sodelovanjem s tujimi varnostnimi organi so ugotovili utemeljene razloge za sum, da je na območje Slovenije ponovno prišel z namenom izvrševanja oziroma organizacije nezakonitih prevozov tujcev

Zaradi tega so na podlagi odredb Okrožnega državnega tožilstva v Mariboru in Okrožnega sodišča v Mariboru zoper njega uvedli prikrite preiskovalne ukrepe.

Z izvajanjem prikritih preiskovalnih ukrepov in zbiranjem obvestil so ugotovili, da je v času bivanja v Sloveniji za izvedbo nezakonitih prevozov tujcev angažiral različne voznike, državljane Poljske, Ukrajine, Pakistana in Tunizije.

V času kriminalistične preiskave je hudodelska združba, katere vodja je bil na območju Slovenije navedeni državljan Tunizije, opravila najmanj deset nezakoniti prevozov tujcev, pri katerih so na območje Slovenije spravili najmanj 58 tujcev, državljanov Iraka, Pakistana in Tibeta, ki niso imeli dovoljenja za vstop v Slovenijo in prebivanje v njej. 

Tujci so za prevoz na območje Evropske unije plačali okrog 5500 evrov po osebi, kar pomeni, da si je hudodelska združba z navedenimi prevozi pridobila najmanj 319.000 evrov protipravne premoženjske koristi.

Vodja hudodelske združbe prijet na območju Poljske

V času kriminalistične preiskave je bilo na območju Slovenije prijetih pet osumljencev, ki so bili s kazenskimi ovadbami privedeni k preiskovalnim sodnikom. Zoper vseh pet osumljencev je bil odrejen pripor.

Vodja hudodelske združbe, državljan Tunizije, ki je v tem času že zapustil območje Slovenije, je bil na podlagi izdanega evropskega naloga za prijetje in predajo prijet na območju Poljske, dva člana hudodelske združbe, državljana Sirije, ki prebivata na območju Slovenije, pa sta bila 18. novembra 2021 prijeta na območju Maribora. 

Po izvedenih hišnih preiskavah in ostalih izvedenih aktivnostih v skladu z zakonom o kazenskem postopku bo zoper njih zaradi storitve kaznivega dejanja prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države podana kazenska ovadba na Okrožno državno tožilstvo v Mariboru.

Zagrožena je kazen zapora od treh do petnajstih let in denarna kazen.

Evropski nalog za prijetje in predajo je poenostavljen čezmejni sodni postopek predaje za namene kazenskega pregona ali izvršitve kazni zapora ali ukrepa odvzema prostosti. 

Nalog, ki ga izda pravosodni organ ene od držav Evropske unije, velja na celotnem ozemlju Evropske unije. Evropski nalog za prijetje in predajo je v uporabi od 1. januarja 2004.

Nadomestil je dolgotrajne postopke izročitve, ki so obstajali med državami Evropske unije.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
pohorskisvizec

Takoj nazaj v Tunizijo!

Starejše novice