Javni holding Maribor je pred dnevi objavil javno naročilo za najem snežnih topov. Preverili smo, koliko topov želijo najeti in kje tiči razlog za to odločitev.

Na Marpromu za Mariborinfo pojasnjujejo, da je trenutno v teku javno naročilo za najem 11 snežnih topov za obdobje treh let. 

»Po minuli zimski sezoni je potekla najemna pogodba za enako število topov, tako da želimo z novim najemom ohraniti dosedanje število snežnih topov, to je blizu 100,« razlagajo v podjetju Marprom. 

Potrebnih okoli 100 topov, 36 jih upravljajo na daljavo 

Dodajajo, da jih toliko, torej okoli 100, potrebujejo za kakovostno pripravo prog na Mariborskem Pohorju in Arehu.

Od vseh topov jih je 36 povezanih v avtomatiziran sistem, ki ga lahko vodijo na daljavo, z ostalimi pa upravljajo ročno na terenu. 

Pod Pohorjem že brni tovarna snega

V Marpromu dodajajo, da bodo snežne topove lahko vključili, ko bodo vremenske razmere omogočale zasneževanje. 

»Naprava za izdelavo snega pri pozitivnih temperaturah, tako imenovana tovarna snega, pa v izteku Snežnega stadiona deluje že nekaj dni,« še pravijo. 

Kdaj se boste prvič lahko spustili po snežnih strminah?

Začetek letošnje smučarske sezone na Mariborskem Pohorju, ki bo odvisen predvsem od vremena in drugih okoliščin, načrtujejo v podjetju Marprom v drugem ali tretjem koncu tedna v decembru.

Kljub temu pred prihajajočo zimsko sezono na Pohorju že nekaj časa izvajajo pripravljalna dela, ki vključujejo mulčenje smučarskih terenov, urejanje odvodnjavanja, preglede in vzdrževanja vodnih črpališč ter žičnic. 

Ocenjujejo, da se strošek pripravljalnih del na prihajajočo zimsko sezono giblje med 500 in 600 tisoč evri.

V teku več investicij, med njimi odkup paketa Areh

Med večjimi investicijami, ki so v teku, na Marpromu omenjajo odkup tako imenovanega paketa Areh, ki vključuje več žičnic na Arehu, pripadajoča zemljišča in spremljevalne objekte ter opremo.

»Med glavnimi razvojnimi projekti za prihodnje pa je potrebno omeniti še izgradnjo vmesne postaje krožne kabinske žičnice, nove sedežnice Ruška in zamenjavo nekaterih starih žičniških naprav,« so izpostavili Marpromu.

Preteklo sezono krojil koronavirus

Lansko zimsko sezono so zaznamovali ukrepi za zajezitev širjenja koronavirusa. Zaradi teh je bila sezona trikrat prekinjena, število obiskovalcev pa je bilo glede na predhodno sezono manjše za približno 40 odstotkov. 

V pretekli sezoni so našteli okoli 84.000 obiskovalcev, medtem ko imajo na Pohorju v dobrih zimskih sezonah okoli 200.000 obiskovalcev.

»Kakšna bo letošnja sezona, težko napovemo, saj bo veliko odvisno od vremena in situacije, povezane s covidom-19. Za uporabo žičniških naprav trenutno velja pogoj PCT ter nošenje zaščitnih mask v napravah z zaprtimi kabinami,« zaključujejo v Marpromu.

Starejše novice