Vir: zajem zaslona Zavod Reševalni pas
Dramatičen posnetek, kako gasilsko vozilo manevrira do prizorišča prometne nesreče ob nepravilno ustvarjenem reševalnem pasu na avtocesti.

Do hujšega trčenja je včeraj prišlo med priključkoma Slovenska Bistrica sever in Fram proti Mariboru. V prometni nesreči so bila udeležena štiri vozila, eno osebo pa so gasilci morali s tehničnim posegom rešiti iz vozila. 

Zavod Reševalni pas je ob sodelovanju z Zavarovalnico Triglav in Prostovoljnim gasilskim društvom Slovenska Bistrica ustvaril posnetek, ki prikazuje, kako se je gasilsko vozilo moralo s težavo prebijati do osebe, ki je ostala ukleščena v vozilu.

Na posnetku je razvidno, da vozniki niso pravilno ustvarili reševalnega pasu, kar je lahko v mnogo primerih tudi usodno za ponesrečence, saj intervencijska vozila ne morejo priti pravočasno do njih.

Ustvari reševalni pas in reši življenje

»Vsem voznikom in voznicam predlagamo, da si posnetek pogledajo do konca in se za trenutek postavijo v kožo ukleščenega v vozilu, katerega se vidi na koncu posnetka. Vedno, ko se promet na avtocesti zaustavlja ali se zaustavi, ustvari reševalni pas in reši življenje,« so pozvali v Zavodu Reševalni pas.

Kaj je reševalni pas?

Gre za prostor med kolonama ali kolonami vozil na avtocesti, po katerem peljejo intervencijska vozila ob prometnih nesrečah ali drugih ovirah na avtocestah.

Definiran je v 30. členu zakona o pravilih cestnega prometa, kje je zapisano: »V primeru zastoja prometa morajo vozniki pustiti med kolonama vozil, ustavljenima na prometnih pasovih, ki sta najbližje levemu robu smernega vozišča, dovolj prostora za vožnjo intervencijskih vozil.«

Komentarji (5)

Surfeiter (ni preverjeno)

Reševalni pas uporabljajo tudi vozila z utripajočimi oranžnimi lučmi, ki pa po zakonodaji nimajo nobene, ampak res nobene prednosti pred ostalimi udeleženci v prometu ... in ko bo nepismeni cepec z oranžnimi lučmi obstal sredi reševalnega pasu ... in bo posledično nekdo umrl? ... upam vsaj, da ga nekdo za milijonček evrov iztoži ...

Janez ma vas rad (ni preverjeno)

Vaiiii, kak si nor !!!!!!!!!!!

In reply to by Surfeiter (ni preverjeno)

tako to gre (ni preverjeno)

Vsi ste popolnoma znoreli s tem reševalnim pasom. In večina se vas nikoli ali enkrat na leto in še to na Hrvaško pelje na namakanje v Jadranu !
V zakonu lahko piše marsikaj, amak tudi zakondajalec ga je posral na celi črti.
Dnevno sem na avtocesti in vidim različne situacije vsak dan.
Ko je zelo gost promet po desnem voznem pasu peljejo v strenjeni koloni tovornjaki, po levem voznem ali prehitevalnem pa peljejo v koloni osebna vozla. Občasno se zaradi kakšni del promet upočasni ali celo ustavi.
In takrat enostavno ne moreš več ne levo ne desno. NIKAMOR !
In kako naj vemo, če gre kilometer spredaj za nesrečo ali samo za začasno ustavitev zaradi del na cesti ?
In četudi bi že vedeli ne moreš enostavno dvigniti avtomobila in ga odnesti s ceste !
Še enkrat. Ko se promet ustavi ne moreš več nikamor !
Ni problema, ko je promet redek in ni kolone in se lahko umakneš.
So pa lokacije, dnevi in ure, ko je promet zelo gost in je praktično, kot se že omenil kolona vozil na obeh voznih pasovih.
Zakonodajalce in vse ostale prometne strokovnjake bi bilo potrebno vprašat ZAKAJ IMAMO NA AC ODSTAVNI PAS ?

TABORČAN (ni preverjeno)

tisti ki so si izmislili srednji reševalni pas
se mi lahko nabijejo samo na srednji prst
zakaj pa imamo odstavna pas

In reply to by tako to gre (ni preverjeno)

Klasični (ni preverjeno)

Kakšni avtocesti ? To je vaška pot v razvitem svetu .

Starejše novice