Mariborski policisti so že odkrili 79 prekrškarjev, ki so uporabljali mobilne telefone med vožnjo.

Kot je pokazal poostren nadzor mariborskih policistov nad uporabo mobilnih telefonov med vožnjo, ki bo potekal še vse do nedelje, 29. januarja, se v rokah voznikov še vedno prepogosto znajde tudi mobilnik. 20. januarja med 8. in 16. uro so namreč mariborski policisti med poostrenim nadzorom ugotovili 79 kršitev uporabe mobilnih telefonov med vožnjo, poleg tega pa še 40 kršitev neuporabe varnostnih pasov in dve kršitvi vožnje pod vplivom alkohola.

Uporaba mobilnega telefona za volanom bistveno zmanjša našo zbranost, raziskave pa kažejo, da lahko telefoniranje med vožnjo primerjamo celo z določeno stopnjo alkoholiziranosti, poudarja policijski inšpektor PU Maribor Branko Pivljakovič: "Če med vožnjo uporabljate mobilni telefon, je možnost prometne nezgode kar štirikrat večja."

Uporaba mobilnih telefonov v prometu se povečuje, pri tem jih vozniki ne uporabljajo le za telefoniranje, pač pa tudi za pošiljanje sporočil, brskanje po spletu in celo za uporabo družbenih omrežij. Vozniki med vožnjo uporabljajo tudi tablične in prenosne računalnike ter ostale naprave, ki zmanjšujejo njihovo zbranost.

Policijska akcija bo trajala še vse do nedelje, danes pa policisti izvajajo še en obsežen nadzor nad uporabo mobilnih telefonov.

 

Starejše novice