Mariborsko tožilstvo je vložilo obtožnico zoper Andreja Šiška zaradi ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve in Mateja Lesjaka zaradi pomoči pri tem dejanju. Ob tem predlagajo tudi podaljšanje pripora Šišku.

Andreja Šiška, ki je v priporu že od 12. septembra, več kot očitno čaka sojenje zaradi Štajerske varde. Mariborsko tožilstvo je namreč v četrtek vložilo obtožnico, v kateri mu očita kaznivo dejanje ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve. Ob tem je tožilstvo zahtevalo tudi podaljšanje pripora. Obtožnico so tožilci vložili tudi zoper drugega osumljenca Mateja Lesjaka, zaradi pomoči pri očitanem kaznivem dejanju.

»Po oceni tožilstva so bili v predkazenskem postopku in potem v preiskavi zbrani dokazi, ki so potem narekovali, da se zoper oba osumljenca vloži obtožnica,« je potrdil vodja mariborskih tožilcev Darko Simonič.

Tožilstvo prepričano v trdnost dokazov

»Ves čas smo bili in tudi zdaj smo prepričani v trdnost dokazov. Dopustno je zavzemanje za politične, socialne, pravne spremembe, dokler se pri tem ne ščuva k nasilju,« je pojasnil Simonič.

»Od ustanovitve Dežele Štajerske, ki je v nasprotju s pravnim redom, do pozivanja k nespoštovanju zakonov, groženj javnim oblastem, prikazovanja vojaških postrojev zamaskiranih oseb. Pri tem niti ni toliko pomembno, ali so imeli pri sebi pravo orožje ali ne. Vse to je prikazovalo silo kot edini mogoči način za uveljavitev sprememb. Ocenili smo, da je to kaznivo dejanje,« poudarja glavni mož mariborskih tožilcev.

Šiško je sicer v priporu že od 12. septembra. Pripor bi se mu iztekel prihodnjo sredo, a po vložitvi obtožnice bržkone ostaja v priporu. Tožilstvo namreč pričakuje, da bodo vodji Štajerske varde pripor spet podaljšali.

V priporu bi lahko bil še dve leti

Z vložitvijo obtožnice se je izdatno povečal tudi rok, kako dolgo bi še lahko bil Šiško v priporu. Tako bi lahko Šiško v priporu prebil še naslednji dve leti. Zakon namreč predpisuje, da mora biti od vložitve obtožnice sodba izdana v roku dveh let.

Vrhovno sodišče je sicer v začetku novembra zavrnilo zahtevo za varstvo zakonitosti Šiškove obrambe v zvezi s sklepom o odredbi pripora. S to odločitvijo so sprejeli presojo nižjih sodišč, da je podan utemeljen sum, da je Šiško ustanovil paravojaško enoto in pozival k ustanovitvi še drugih vard po Sloveniji, ki bodo, ko bodo dozorele razmere, strmoglavile najvišje državne organe.

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
janban

Bomo videli,če bo tudi na konco tako prepričan.V slučajo,da izgubijo naj sami povrnejo stroške postopka iz svojega žepa in ne,da se igrajo z mojim denarjem

Karl (ni preverjeno)

Nihce v državi nima pravice rušiti pravni res, žugati z orožjem, hujskati, sovražno nastopati ali kako drugače ogrožati našo svobodo. Navidezno zavedni Slovenec Šiško samo zlorablja ljudi, da mu sledijo, njegovi interesi so povsem drugačni, finančni interes je nad vsemi, ljudje pa mu slepo sledijo...

Malijani (ni preverjeno)

Potem tudi Cerarja trebe odvaditi, ker javno podpira nasilno strmoglavitev najvišjih predstavnikov v lasti,legalno izvoljeneg predsednika Venecuele

Starejše novice