Govorili smo z odvetnikom Dragom Berdenom, ki zastopa enega izmed sedmih ovadenih za nasilništvo v zvezi z množičnim pretepom na Vodnikovem trgu, med katerim je 25-letni Mariborčan dobil tako hude poškodbe, da je tri dni pozneje v bolnišnici umrl.

Drago Berden zastopa 28-letnika, ki mu tožilstvo očita, da je bil navzoč med ljudmi, ki so se do drugih nasilno vedli z raznimi fizičnimi aktivnostmi. Šest dni je bil osumljeni v priporu. Izvenrazpravni senat je nato ugodil pritožbi, da priporni razlogi niso utemeljeni in 23. januarja ob 19. uri so bili na prostost izpuščeni vsi trije ovadeni, ki jih je policija v postopku preiskave aretirala, nam je povedal Berden. Odvetnik opozarja, da bi lahko obtožni predlog sodnica zavrgla.

»Ravnanja ovadenih niso konkretizirana«

Obtožni predlog, ki ga je mariborski tožilec vložil 19. januarja zoper sedem Mariborčanov, je po mnenju Berdena presplošen.

»Ni konkretizirano, kdo izmed ovadenih, naj bi storil karkoli konkretnega. Napisano je zgolj, da so se nasilno vedli. To je absolutno preveč splošno. Člen zahteva izrazito konkretizacijo nasilnega ravnanja tistega, zoper katerega je podana obtožnica,« je prepričan odvetnik.

28-letni Mariborčan, ki ga zastopa Berden, je bil eden izmed tistih, ki so bili v incidentu v mariborskem avtomobilu. Ti so se po pretepu s kraja dogodka odpeljali, pripoveduje njegov odvetnik in dodaja, da je njegov klient pokojnega 25-letnika poznal na videz, med njima pa ni bilo sporov oziroma zamer.

Berden: Policija bi morala biti bolj odločna in bolj strokovna

Po besedah mariborskega odvetnika so prvi zaključki policije premalo argumentirani. Policija bi po njegovem mnenju morala delati drugače, predvsem pa bolj odločno in strokovno na začetku. Kritike je izrekel tudi na račun tožilstva.

»Besedilo obtožnega predloga je povsem enako, kot je bila zahteva za preiskavo in vsebina sklepa o odreditvi pripora, kjer pa je izvenrazpravni senat ugodil pritožbam zagovornikom. Senat je povedal, da iz take vsebine ne izhaja utemeljenost suma storitve tega kaznivega dejanja,« je za Mariborinfo povedal Berden.

Ovadenih sedem Mariborčanov, Celjani še brez ovadb

V obtožnem predlogu zoper sedem Mariborčanov ni nobene trditve, da bi kdorkoli izmed teh kakorkoli sodeloval ali da bi bil odgovoren za poškodbe, ki jih je utrpel pokojni 25-letnik, razkriva Berden.

»Obtožni predlog je vložen v smeri suma, da se je teh sedem nasilno vedlo do štirih drugih moških oseb. Dva ali trije izmed teh oškodovancev so bili v celjskem avtomobilu, vsaj eden pa se je tam znašel čisto po naključju,« še pripoveduje odvetnik 28-letnika. 

Berden trdi, da pri četrtem domnevnem oškodovancu ni nobenega govora, da bi ga kdorkoli izmed sedmih ovadenih kakorkoli poškodovali ali sploh bil z njim v kontaktu.

Bo obtožni predlog sodnica zavrgla?

Vprašanje je, če bodo ovadeni sploh dobili vabilo na sodišče. »Zanima me, kako se bo odločila sodnica okrajnega sodišča v Mariboru,« pravi Berden.

»Če sledimo temu, da je izvenpravni senat mariborskega okrožnega sodišča izdal sklep, da ni utemeljenega razloga, da so storili to dejanje, ki se jim očita, da bi šli v pripor, potem je za pričakovati, da bo tudi sodnica okrajnega sodišča zavzela isto pravno stališče. S tem bo v bistvu morala obtožni predlog zavreči. Moje razumevanje je tako, da če tam ni utemeljenega suma, ga tudi tu ne bi smelo biti,« sklene odvetnik.

28-letnik v pripor po napačnih navedbah policije

Priporni razlogi so se za vse tri Mariborčane izkazali za neutemeljene, zato je izvenrazpravni senat ugodil pritožbam njihovim zagovornikov. 28-letnik se je po besedah njegovega zagovornika v priporu znašel zaradi napačnih navedb policije in tožilstva. 

»Sodnica je na predlog tožilca odredila pripor zoper mojega klienta zaradi ponovitvene nevarnosti. A senat je pritrdil pritožbi, da ta ponovitvena nevarnost ni podana, kajti v spisu policije, tožilstva, pa tudi v sklepu o odreditvi pripora je napačno pisalo, da je policija zoper mojega klienta v letih 2015 in 2016 vložila več kazenskih ovadb zaradi sumov kaznivih dejanj. Ni pa bilo navedeno oziroma pojasnjeno, da so na podlagi teh ovadb stekli sodni postopki, kjer je bilo pravnomočno odločeno, da moj klient ni storil teh kaznivih dejanj. Z napačnimi podatki so osebnost mojega klienta prikazali v povsem drugačni luči. Ne vem, če je šlo za pomoto ali se je to zgodilo zaradi hitenja, v glavnem bilo je napačno,« zaključuje Berden.

Starejše novice