Slika je simbolična.
Nacionalni preiskovalni urad je podal kazensko ovadbo zaradi zlorabe položaja treh oseb na Specializiranem državnem tožilstvu Republike Slovenije.

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada so konec decembra 2021 podali kazensko ovadbo na Specializirano državno tožilstvo Republike Slovenije zoper tri fizične osebe zaradi storitve kaznivega dejanja Zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti.

Za svojo korist so oškodovali drugo gospodarsko družbo

»Kazenska ovadba je povezana z izvedenimi hišnimi preiskavami februarja 2021 v povezavi z verižnim preprodajanjem in poviševanjem vrednosti deležev gospodarskih družb,« so sporočili z Generalne policijske uprave.

Po poročanju 24 ur je tako epilog dobila kriminalistična preiskava, v kateri so preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada februarja lani v hišnih preiskavah iskali dokaze zaradi domnevnega oškodovanja celjske družbe Engrotuš

Neuradno so kriminalisti kot osumljence kaznivih dejanj obravnavali celjskega podjetnika Mirka Tuša, njegovo nekdanjo ženo in takratno članico uprave Tanjo Tuš ter kranjskega poslovneža Danila Dujovića.

Premaknili več kot 30 milijonov evrov

»Podan je utemeljen sum, da so tri fizične osebe pri opravljanju gospodarske dejavnosti zlorabile svoj položaj, saj so v letu 2010 dvema gospodarskima družbama pridobile protipravno premoženjsko korist v višini več kot 30 milijonov evrov na škodo druge gospodarske družbe iz Celja,« so sporočili s policije.

To so omenjene osebe storile tako, da so preprodajale deleže v več gospodarskih družbah in s tem zmanjšale možnost za poplačila najetih posojil.

Pri večkratni preprodaji deležev dveh gospodarskih družb so s cenitvami nepremičnin navidezno zviševale njihovo realno vrednost in deleže družb, kljub dejansko nespremenjeni vrednosti, ter jih po nekajkrat višji ceni prodale nazaj oškodovani družbi.

Za kaznivo dejanje zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti je predpisana zaporna kazen od enega do osmih let.

Komentarji (2)

upokojenec70 (ni preverjeno)

Pregovor pravi: "Prilika dela tatu". Jaz nisem ukradel nič. Nisem imel prilike.

pohorskisvizec

Mirko Mirko, kaj si ga biksal?

Starejše novice