Slika je simbolična (foto: Miloš Vujinović).
Mariborčane bodo januarja cene daljinske toplote manj udarile po žepih kot decembra. Po podatkih Agencije Republike Slovenije za energijo se povprečna cena znižuje za četrtino. Najvišjo ceno bodo še naprej plačevali na Jesenicah.

Najvišjo ceno daljinske toplote med devetimi največjimi sistemi v državi bodo še naprej plačevali na Jesenicah, tam cena za megavatno uro znaša 147,88 evrov. 

Cena toplote se je v januarju 2022 glede na december 2021 najbolj zvišala v občini Ravne na Koroškem, gre za kar 16-odstotno zvišanje. Cena za megavatno uro po novem znaša 145 evrov. S tem ima koroško mesto drugi najdražji sistem daljinskega ogrevanja.

Cena se je za deset odstotkov dvignila tudi v Celju. Odjemalci bodo tam povprečno plačevali 96 evrov za megavatno uro.

Po najugodnejši ceni se trenutno oskrbujejo gospodinjski odjemalci toplote iz distribucijskega sistema Velenje, sledijo jim gospodinjski odjemalci v Mestni občini Kranj.

V Mariboru znižanje cene toplote

Na Agenciji Republike Slovenije za energijo ugotavljajo, vzrok za zvišanje cen je v tem, da naraščanje cen energije, energentov in emisijskih kuponov ogljikovega dioksida na veleprodajnih trgih v začetku leta 2022 še ne pojenja. 

Nasprotno pa se je cena toplote znižala v Mestni občini Maribor. Povprečna cena se znižuje za četrtino, kažejo podatki Agencije Republike Slovenije za energijo.

V januarju naj bi se cena daljinske toplote v Mariboru znižala za 26,4 odstotka, in sicer z 158,85 na 116,92 evra za megavatno uro. 

Zaradi znižanja v Mariboru pa se je povprečna cena za vseh devet največjih sistemov v državi, ki pokrivajo 70 odstotkov vseh odjemalcev daljinske toplote v državi, z januarjem znižala za 5,6 odstotka.

Spomnimo ...

Nadzorni svet je konec novembra odstavil direktorja Energetike Maribor Alana Perca. Perc po ocenah mariborskega župana Saše Arsenoviča ni zagotovil ustrezne rešitve za znosnejše cene ogrevanja, poleg tega pa Perc kljub uspešnemu 12-letnemu vodenju Energetike Maribor po ocenah župana ni poskrbel za različne energetske vire, tako da je ogrevanja odvisno skoraj izključno od plina.

Medtem že nekdanji direktor se je ob odhodu odzval z besedami, da na gibanje cen plina na svetovnih trgih nima nobenega vpliva. 

Kot je pojasnil, naj bi županu že oktobra pojasnil, kaj se bo zgodilo s cenami novembra in decembra, medtem ko naj bi se razmere po novem letu zaradi sklenjenega zakupa že umirile.

Kot je povedal, so v podjetju lani prvič v zgodovini dobili ponudbo plinskih trgovcev za celoletni zakup plina za letošnje leto, ki so jo tudi izkoristili. Tako ima Energetika Maribor za 2022 že zakupljen plin.

Objava Agencije Republike Slovenije za energijo o cenah daljinske toplote za januar kaže, da se napovedi uresničujejo. V januarju naj bi se cena daljinske toplote v Mariboru po napovedih tako znižala za 26,4 odstotka. 

V Mariboru poleg subvencije tudi energetski vavčerji za socialno šibke

Mariborski mestni svetniki so večinsko podprli predlog, da najranljivejšim občanom ponudijo pomoč v obliki energetskih vavčerjev zaradi podražitev ogrevanja. V začetni fazi bo ta denarna pomoč na posameznika znašala 15 evrov.

Energetski vavčerji, s katerimi želi Mestna občina Maribor pomagati najranljivejšim občanom pri spopadu s podražitvami ogrevanja, še niso zaživeli v praksi. Kot so povedali na občini, bosta do konca januarja pripravljena koncept in enotna vloga.

Še pred uvedbo energetskih vavčerjev je občina odobrila 30-odstotno občinsko subvencijo dveh položnic za gospodinjstva pri Energetiki Maribor.

Komentarji (2)

Augsburg (ni preverjeno)

12-letno uspešno vodenje Energetike? Kakšno blebetanje. Kupuješ plin in prodajaš ogrevanje tako, da nimaš konkurence, odjemalci ti ne morejo pobegniti, ne morejo se odlklopiti od ogrevanja in potem se kitiš, kako uspešen direktor si in kako si uspešno vodil 12 let Energetiko. Mislim! Potem pride prva kriza s plinom in nabiješ ceno za 220 % in se čudiš, da imaš najdražje ogrevanje v državi in kako to, da so ljudje jezni in kako to, da celo župan ponori in te zamenja.

12 let uspešno vodil Energetiko ... Človek ne zna kupit plina z dolgoročno pogodbo, strašen biznismen.

gostja (ni preverjeno)

V Mariboru januarja padec cen daljinske toplote, Mariborčani prešli na ogrevanje z šmarnico !

In reply to by Augsburg (ni preverjeno)

Starejše novice