Foto: Žan Osim
V nedeljo je dobil epilog Festival Maribor, ki se je pričel 14. septembra. V stilu je festival zaključila mednarodno priznana zasedba Ensemble Modern, ki je hkrati izvedla tudi prvi koncert Orkestrskega cikla 2023/2024.

Ensemble Modern je glasbena skupina s približno dvajsetimi člani, ki deluje že več kot 40 let in se je uveljavila z izvajanjem in promocijo glasbe sodobnih skladateljev. 

Včeraj smo imeli čast, da smo koncertu lahko prisluhnili v štajerski prestolnici v sklopu Festivala Maribor. 

Za dirigentsko taktirko je poprijela Lucie Leguay, zasedbi pa se je tokrat pridružila sopranistka Nika Gorič.

Zasedba, ki nima umetniškega vodje

Posebnost zasedbe je tudi nestrukturirana hierarhija članov – ni umetniškega vodje, tako vsi enakovredno prispevajo h končnim izdelkom. 

To pomeni, da se o projektih odločajo skupaj in ekipno snujejo tudi nova dela izpod peres vodilnih skladateljev, ki mnoge skladbe napišejo prav zanje. 

Na letni ravni zasedba izvede približno 100 koncertov in izda okrog 70 novih del.

Sodelujejo s priznanimi glasbenimi imeni

Med priznanimi imeni, ki sodelujejo z Ensemble Modern, najdemo tudi Vita Žuraja in ostale »glasbene velikane«, kot so John Adams, Peter Eötvös, Hans Werner Henze, Heinz Holliger, György Kurtág, György Ligeti, Olga Neuwirth, Enno Poppe, Steve Reich, Wolfgang Rihm in Karlheinz Stockhausen. 

Včeraj smo prisluhnili tudi skladbam Q. M. Petre Strahovnik, Stump the Guesser Nine Šenk, Substitution anonyme Vinka Globokarja in Techno Mateja Bonina. 

Vse naštete prinaša Žurajeva Knjiga teles na istoimensko pesniško zbirko Aleša Štegra, ki je svojo poezijo na včerajšnjem koncertu bral v živo.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice