Slika je simbolična (foto: Jure Banfi).
Statistični urad razkriva, kakšno je trenutno stanje na nepremičninskem trgu v Sloveniji. Tako smo preverili, ali se trenutno splača kupiti stanovanje oziroma hišo, ali pa je boljše še nekoliko počakati.

Nepremičninski trg v Sloveniji, tako kot v številnih drugih delih sveta, doživlja dinamične spremembe, ki imajo pomembne posledice tako za lastnike nepremičnin kot tudi za tiste, ki iščejo svoj dom. 

Zadnji statistični podatki kažejo, da se cene stanovanjskih nepremičnin še naprej gibljejo in ustvarjajo raznoliko sliko stanja na trgu. V zadnjem četrtletju je namreč opaziti nadaljnjo rast cen stanovanj, tako novih kot rabljenih, hkrati pa tudi zaskrbljujoče zmanjšanje števila prodaj.

Kot razkrivajo podatki Statističnega urada Republike Slovenije, so bile stanovanjske nepremičnine na četrtletni ravni dražje za 1,9 odstotka, na letni pa za 7,4 odstotka. Ob tem pa število prodaj rabljenih stanovanj upada, najizraziteje se je na četrtletni ravni prodaja znižala v Ljubljani.

Rabljena stanovanja so se podražila v Ljubljani, v Mariboru pa pocenila

Vendar pa stanje na nepremičninskem trgu ni črno-belo. Kljub znižanju cen v prejšnjem četrtletju pa so sedaj nove stanovanjske nepremičnine, vključno s stanovanji in družinskimi hišami, ponovno zabeležile povečanje cen, in sicer za tri odstotke. 

Ta rast je predvsem rezultat višjih cen novih stanovanj, ki so se dvignile za 4,7 odstotka, medtem ko so se cene novih družinskih hiš nekoliko znižale, in sicer za dva odstotka.

Podobno je opaziti tudi na trgu rabljenih nepremičnin, kjer so se cene na četrtletni ravni povečale za 1,8 odstotka. Medtem ko so cene rabljenih stanovanj zabeležile rast za 2,3 odstotka, so se cene rabljenih družinskih hiš povečale za 1,1 odstotka.

To kaže na to, da je povpraševanje po rabljenih stanovanjih še vedno prisotno, čeprav z nekoliko manjšo intenzivnostjo.

Pri tem pa so se rabljena stanovanja najizraziteje podražila v Ljubljani in preostali Sloveniji, in sicer za 2,8 odstotka, medtem ko so se v Mariboru pocenila za 1,9 odstotka.

Za rabljeno hišo ali stanovanje treba odšteti veliko več

Na letni ravni opažamo še bolj dramatično naraščanje cen stanovanjskih nepremičnin, saj je letna rast znašala kar 7,4 odstotka.

Najbolj izrazito so se zvišale cene rabljenih družinskih hiš (za 11,2 odstotka), sledijo jim cene rabljenih stanovanj (za 6,1 odstotka), medtem ko so cene novih družinskih hiš zabeležile minimalen porast (0,3 odstotka). Nasprotno pa so se cene novih stanovanj nekoliko znižale (za 0,2 odstotka).

Zaskrbljujoče zmanjšanje števila prodaj nepremičnin

Vprašanje, ki se mnogim postavlja, pa je, koliko stanovanjskih nepremičnin je bilo v tem četrtletju prodanih.

Skupna vrednost vseh prodanih stanovanjskih nepremičnin v Sloveniji v drugem četrtletju je znašala 338 milijonov evrov. To je bilo približno enako kot v prejšnjem četrtletju, vendar pa ta številka kaže na zmanjšanje v primerjavi z istim četrtletjem lani, ko je bila vrednost prodaje 480,3 milijona evrov. 

Skupno je bilo prodanih 2421 stanovanjskih nepremičnin oziroma za pet odstotkov manj kot v četrtletju prej in za tretjino manj kot v drugem četrtletju prejšnjega leta, ko jih je bilo prodanih 3488.

Zanimivo je tudi to, da je število prodaj rabljenih stanovanjskih nepremičnin v zadnjem letu in pol doseglo najnižjo raven. Prodanih je bilo 2386 rabljenih stanovanjskih nepremičnin, skupna vrednost prodaje pa je znašala 330,1 milijona evrov. 

V tem obdobju pa je bilo prodanih le 35 novih stanovanjskih nepremičnin, katerih skupna vrednost je znašala približno 7,9 milijona evrov.

Stanje na nepremičninskem trgu se nenehno spreminja, pri čemer vplivajo številni dejavniki, vključno s spremenjenimi potrebami kupcev, ekonomskimi pogoji in globalnimi dogodki.

V prihodnjih četrtletjih bo zanimivo opazovati, kako se bo trg nadaljeval in kako bodo te spremembe vplivale na vse udeležence na nepremičninskem trgu v Sloveniji.

Komentarji (2)

Franc s Piramide

To, da so v Mariboru stanovanja vedno cenejša, je še en dokaz, da Maribor stagnira. Novih investicij v gospodarstvo ni, stara podjetja pa propadajo. Imamo pa zato čudovito prenovljeno staro mestno jedro, še posebej v okolici županovih gostiln.

ah (ni preverjeno)

Seveda se splača kupovat ali zase ali kot naložbo. Če dobiš kakšno dobro ponudbo preko znancev je to to. Folk ima tako ali tako vedno več dnarja na bankah, tak da nam ni hudega.

Starejše novice