Serija, ki se dogaja v letu 1929 in prikazuje identično življenje naših prednikov pred stotimi leti.

»Kulturna dediščina predstavlja človekove stvaritve. Predstavlja identiteto človeka, vasi, okolice, naroda. Življenje naših prednikov spoznavamo skozi šege in navade skozi ljudsko izročilo, ki se prenaša iz roda v rod,« nam je dejal Jože Ekart, avtor, scenarist in režiser projekta Na brazdah ljubezni

V želji, da se ohrani bogata kulturna dediščina običajev in navad na Dravskem in Ptujskem polju, so posneli 11 delov nadaljevanke Na brazdah ljubezni, ki bo predvajana na programih RTV Slovenija in Regionalni TV center Maribor, vse nedelje, 8. januarja, do 19. marca 2023, ob 21. uri. 

V glavni vlogi nastopata Barbara Medved v vlogi Nežike ter Gašper Mlakar v vlogi Tončka. Za snemanje in vso tehnično opremo sta poskrbela Alfa studio in Studio Mogu.

Pred leti zapisana zgodba sedaj tudi posneta

Prva faza priprav nadaljevanke sega v spomladanske mesece leta 2021. Takrat so dokončali scenarij, izbrali igralce in snemalno ekipo ter si na terenu ogledali vse možne lokacije snemanja. 

Vaje so se pričele v začetku septembra 2021, prvi kadri pa so bili posneti konec meseca oktobra istega leta.

Snemanje je trajalo trinajst mesecev, zadnjega so posneli novembra 2022. Vse aktivnosti so se za tem usmerile v studijsko montažo in medijsko predstavitev projekta. 

Foto: KGD Ptičica

Mladim v spoznanje in starejšim v spomin

Ker je projekt zahteven in širok, so k sodelovanju povabili nekaj kulturnih ustanov in različne posameznike.

V projektu nastopa 69 igralcev različnih starosti.

»Vsi sodelujoči ustvarjalci projekta Na brazdah ljubezni smo kot gledališki zanesenjaki, čeprav amaterji, z visoko mero odgovornosti pogumno tlakovali nove poti z dobro voljo, kreativnostjo ter globoko vero medsebojnega spoštovanja,« je poudaril Ekart. 

Dodaja pa, da verjame, da bodo s skupnimi močmi pripomogli k ohranjanju bogate kulturne dediščine.

Napovednik nadaljevanke

»Vsebinsko se vračamo v leto 1929, ko na oktobrskem žegnanju poženejo korenine zanimive ljubezni Nežke in Tončka, ki sta doma iz različnih krajev. Ona iz Dravskega, on iz Ptujskega polja, območij, ki jih krasita prepoznavna narečja in običaji.

V želji, da zgodba absorbira čim več trenutkov iz preteklosti, smo ji vtkali bogati etnografski zapis o takratnem življenju naših prednikov na vasi, njihovem delu, praznovanjih, navadah in šegah.

Ljubezen Nežke in Tončka vzklije kot roža, raste, premaguje vse ovire in se v aprilu leta 1930, razcveti v najžlahtnejši trenutek, dvodnevno poroko. V široko zastavljenem projektu, so predstavljeni medsebojni odnosi ljudi, spoštovanje tradicije ter družinske in rodbinske relacije.

Zgodba, ki sega skoraj sto let nazaj, na koncu razodene številne skrivnosti, kot most spominov poveže preteklost s sedanjostjo ter nazorno prikaže tako vrednoto, kot minljivost življenja.«

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Surfeiter (nepreverjen)

Ah, če ni v nadaljevanki nobenega Valića ali Cavazze, je brez veze ...

gostja (nepreverjen)

Idilično življenje naših prednikov: z motiko na njivi, koso pri žetvi, itd. to da jim je tekel pot po čelu in hrbtu je zanemarljivo, saj je takrat bila še poceni delovna sila !

In reply to by Surfeiter (nepreverjen)

orožnik (nepreverjen)

Če v nadaljevanki ne bo pravega ptujsko-dravskopoljskega narečja, bo vse skupaj izgubilo svoj čar. Se mi zdi, da je oni z črnim klobukom Jonas, potem pa že bo......

Augsburg (nepreverjen)

Če v modernem svetu 21. stoletja nimaš kaj ponuditi (tehnoloških podjetij, industrije 4.0, svetovno znanih umetnikov, pop-rock zvezdnikov itd.), potem se vrneš v 19. stoletje in kažeš motike in srpe ...

Cela država je šla v regresijo. Katastrofa.

Alenkinabratovscina (nepreverjen)

Le da so včasih po večini izgledali ljudje precej zgarano, tudi oblačila "barvno sprana"... Tudi di roba zlikana niso ravno bila... No, pa vseeno verjetno vredno ogleda, čeprav slo nadaljevanke niso ravno presežek...

Starejše novice