Ukrajinska učiteljica klavirja in koncertna mojstrica Alina Efremova (foto: Katja Sreš).
Brezplačne učne ure klavirja za ukrajinske otroke.

Pod okriljem mariborske organizacije KUD Coda od maja potekajo brezplačne učne ure klavirja za ukrajinske begunce.

Prostovoljno jih poučuje in nadaljuje svoje poslanstvo Alina Efremova, ki je s svojo družino pribežala prek Romunije, Estonije in Španije. Pozitivna integracijska zgodba se je spletla v sodelovanju Slovenske filantropije in Kulturno umetniškega društva Coda.

Ukrajinska učiteljica klavirja in koncertna mojstrica Alina Efremova trenutno prostovoljno poučuje sedem otrok, starih med 6 in 15 let.

Glasba je tista, ki ohranja človeka in spomine (foto: Katja Sreš).

Alina, ki je za začasen dom izbrala Slovenijo, klavir poučuje že od 18. leta. Kot poudarja poslovni direktor KUD Coda Martin Počkar, je glasba tista, ki ohranja človeka in spomine.

»Potreba po kulturnem udejstvovanju je človeška potreba. Ni vse le v tem, da poskrbiš za varnost in osnove potrebe. Kultura ohranja srečo ljudi, sploh pri otrocih, ki so preživeli tako travmatično izkušnjo,« dodaja Počkar.

Otroci z Alino in glasbo predelujejo te izkušnje in nadaljujejo glasbeno pot, ki so jo pričeli v Ukrajini. Hkrati pa pomaga premagovati sovraštvo. V glasbi ga po besedah Aline namreč ni, zato tudi ruska glasba ostaja v njenem pedagoškem repertoarju.

Alina, ki je za začasen dom izbrala Slovenijo, klavir poučuje že od 18. leta (foto: Katja Sreš).

Slovenija pa ji ni všeč le zaradi odprtosti in pomoči ljudi, čeprav je po besedah antropologa, ki je več let raziskoval ukrajinske družbene značilnosti, Andreja Natererja to pomembno, in ob tem pojasni: »Čutim se srečnega, da sem del družbe, ki je te ljudi tako lepo sprejela. Se pa moramo zavedati, da je vedno treba izhajati iz njih in ne nas – pomagati ne smemo zaradi nas samih, to moramo početi zaradi njih.«

Alinini družini, ki je za seboj pustila očeta in stare starše, so blizu slovenska narava, jezik in kultura. Tudi naša nekoliko drugačna in karakterna glasba jih je pritegnila, vendar pa duša ostaja v domači Ukrajini, kamor se želijo čim prej vrniti.

Optimizem jih žene, da se nekateri učenci z Alino že pripravljajo na glasbena tekmovanja na domačih tleh.

(foto: Katja Sreš).
Tagi

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Surfeiter (nepreverjen)

V Ukrajini je vojna na 1/6 ozemlja ... vse ostalo je kakor pri nas oziroma boljše ... zakaj je torej begunka v Sloveniji?

Starejše novice