Slika je simbolična.
Po tem, ko so Mariborčani in mariborska občina pobratenemu ukrajinskemu mestu Harkov pomagali z avtobusom in humanitarno pomočjo, pa sedaj eden od mestnih svetnikov predlaga, da bi v Mariboru po Harkovu celo poimenovali ulico ali trg.

Maribor je pobraten s številnimi svetovnimi mesti, med drugim z Marburgom v Nemčiji, Osijekom na Hrvaškem, mestom Petange v Luksemburgu, od leta 2012 pa tudi z ukrajinskim Harkovom.

Pobudo za partnersko povezovanje s Harkovom, ki ima približno 1,4 milijona prebivalcev, je dal Mykola Kyryčenko, veleposlanik Ukrajine v Republiki Sloveniji, že leta 2004, ko je Mariboru županoval Boris Sovič, drugič pa je tovrstno pobudo posredoval leta 2011, je takrat poročal Dnevnik.

Takratni župan Franc Kangler se je povabilu odzval in nato leto pozneje obiskal Ukrajino, kjer je z županom Gennadijem Adolfovičem Kernesom podpisal medobčinski sklep o bratenju obeh mest. 

Po tem, ko je Rusija konec februarja izvedla invazijo na Ukrajino, se je v težavah znašel tudi ukrajinski Harkov, zaradi česar mu je mariborska občina podarila avtobus, ki ga je napolnila s humanitarno pomočjo.

Sedaj pa mestni svetnik Igor Jurišič predlaga, da bi po pobratenem mestu Harkov v Mariboru celo poimenovali ulico ali trg.

Po Mariboru naj bi ulico poimenovali v Harkovu

Mestni svetnik Igor Jurišič je v pobudi na junijski seji mestnega sveta sprva v pobudi izpostavil že izkazano pomoč Maribora do ukrajinskega mesta Harkov.

Nato pa je šel še korak dalje in predlagal, da bi v Mariboru katero od ulic ali trgov poimenovali po mestu Harkov. Kot je izpostavil, naj bi podobno storili tudi v Ukrajini.

»Tudi zaradi pomoči, ki jo Maribor namenja pobratenemu Harkovu, je predstavnica Harkova Mila Novakovska sporočila, da nameravajo eno od ulic v Harkovu poimenovati po pobratenem Mariboru in na tej podlagi tudi sam predlagam, da se v Mariboru katera od ulic ali trgov poimenuje po pobratenem mestu Harkov,« se glasi Jurišičeva pobuda.

O poimenovanju odloča komisija in nato mestni svet

Župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič je Jurišiča napotil na komisijo občine za poimenovanje ulic.

Na mariborski občini namreč deluje posebna komisija za poimenovanje ulic, predlog za poimenovanje ali preimenovanje ulice oziroma trga pa lahko poda pravna ali fizična oseba. 

Za poimenovanje se praviloma poda predlog ob nastanku oziroma izgradnji nove ulice, lahko pa je predlog podan neodvisno na nastanek nove ulice in ga komisija preuči ob nastanku oziroma izgradnji nove ulice.

Komisija na podlagi prejetih predlogov pripravi predlog za poimenovanje, ki ga predloži v odločanje mestnemu svetu.

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Jalvi (nepreverjen)

Kaj svetnik Juršič ima tu gor zakupljene objave?

Mestjanar (nepreverjen)

Ukrajinsko: Ха́рків, IPA: [ˈxɑrkiu̯]), znan tudi kot Harkov (Rusko: Харькoв, IPA: [ˈxarʲkəf]), je drugo največje mesto in občina v Ukrajini. Nahaja se na severovzhodu države in je največje mesto v zgodovinski regiji Slobozhanshchyna. Harkiv je upravno središče regije Harkiv in okoliškega okrožja Harkiv. Številčnost populacije je 1 433 886 (ocena 2021). Skratka, SLO žurnalisti, pobratenemu mestu je ime Harkiv! Vsi ostali, mednarodni relevantni mediji iz demokratičnih držav dosledno uporabljajo UA ime mesta, torej Harkiv (Kharkiv).

Fischer (nepreverjen)

Pa kaj so prizadeti, a nimamo kaj našega, ki lahko izpostavimo, a se morajo spet prilizovati? Brez hrbtenice.

Danvidz (nepreverjen)

fukjeni ste do konca'ne gre lepše napisati ,kot da ste totalni nesposobneži tam na občini,pa kaj imamo mi z njimi????
ste totalno znoreli?????kreteni zarukani.

Jazens (nepreverjen)

Če bi znal brati bi razumel, da to ni predlog občine, pač pa občinskega svetnika Juršiča, ki ima na Mariborinfo.com očitno brezplačno promocijo.

Odgovor župana:
"Arsenovič je Jurišiča napotil na komisijo občine za poimenovanje ulic."

In reply to by Danvidz (nepreverjen)

Surfeiter (nepreverjen)

Kdo drugi? Zagorca! Kangler in Jurišić!

Surfeiter (nepreverjen)

Bolje bi ulico bilo imenovati po Stan Laurelu in Oliver Hardyu (Stenli in Oli), čez 3 leta več nobeden ne bo vedel kaj je Harkov ...

Starejše novice