Tako pojasnjuje mednarodno priznana oblikovalka nakita, modnih dodatkov in pohištva Lara Bohinc.

V četrtek, 20. decembra, je v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO) v Ljubljani potekal še zadnji letošnji dogodek iz cikla Prenos veščin. Gostja tokratnega celodnevnega dogajanja je bila Lara Bohinc, mednarodno priznana oblikovalka nakita, modnih dodatkov in pohištva, ki je svojo nadvse uspešno kariero zgradila v Londonu. 

Kot je zdaj že utečeno, je dogodek potekal v treh delih. Na dopoldanskih individualnih delavnicah so imeli udeleženci možnost osebno predstaviti svoje delo Lari Bohinc, ta pa jim je na podlagi tega svetovala, kako naprej. Popoldan je sledilo predavanje, na katerem je gostja slušateljem predstavila svojo pestro, bogato in raznoliko karierno pot, ki jo je pripeljala od oblikovalke nakita do oblikovalke prestižnega pohištva.

Temu je sledilo odprtje razstave nekaj kosov pohištva Bohinc Studia, ki ga imamo priložnost v Sloveniji videti prvič, ter prednovoletno druženje ob glasbi DJ-ke slovenskega porekla Yasmine Dexter aka Pandora´s Jukebox.

Ključen je dober produkt ...

Tokratne delavnice so privabile enajst kreativcev, največ je bilo oblikovalk nakita, ki na svoji ustvarjalni poti iščejo načine, kako bi se uveljavili, tudi v tujini. Kot so povedali po opravljenih razgovorih, je bila delavnica zanje odlična izkušnja, saj so iz prve roke dobili kredibilne predloge in konkretne nasvete, kako naj gradijo svoje kariere v prihodnje. 

Kot je Bohinčeva povedala na predavanju, je ključno, da najprej naredimo res dober produkt, potem naj šele sledi promocija in uveljavljanje na trgu.

Sama se je v Londonu po zaključku študija, ko ni dobila službe, takoj podala na samostojno pot. Začela je z oblikovanjem nakita iz najrazličnejših materialov, gume, pleksi stekla, usnja, kovin … Lotila se je modnih dodatkov, torbic, pasov, šalov, dolgo časa pa je bilo njeno glavno področje ustvarjanja nakit. Za Laro so bili značilni veliki kosi, ko je tržišče začelo zahtevati vse manjše, pa pravi, da se ni mogla več izraziti, kot bi si želela.

Ko je začela, je bilo v Londonu morda 10 oblikovalcev nakita, sodelovala pa je tudi z velikimi modnimi hišami, ki v tistem času še niso oblikovale svojega nakita. Zaradi teh sprememb na trgu se je lotila novih, velikih izzivov in začela oblikovati pohištvo ter druge predmete za dom, kot so vaze in svečniki. Pri tem je tudi spremenila svojo blagovno znamko, iz Lare Bohinc v Studio Bohinc.

»Za mojim delom stoji ekipa, brez katere mi ne bi uspelo, zato je to poimenovanje povsem ustrezno,« je povedala Lara, ki sicer o svojem delu zmeraj govori v množini in s tem jasno izraža spoštovanje do svojih sodelavcev. 

... in šele nato promocija in uveljavljanje na trgu

Tokratna gostja je poudarila še izjemen pomen dobre fotografije izdelkov za namen promocije.

»Danes veliko prodajamo preko spleta. Ker kupec nima možnosti, da bi izdelke videl v živo, mu jih moramo čimbolj prepričljivo predstaviti s pomočjo fotografije. Zato v našem studiu temu posvečamo veliko pozornosti.« 

Po predavanju so si obiskovalci ogledali razstavo stolov in miz, oblikovanih v Studiu Bohinc, po navdihu elementov iz vesolja, na primer Orbit in Solar. 

Večer se je zaključil pozno, saj je DJ-ka Yasmine Dexter aka Pandora´s Jukebox, dodobra razgibala zbrano družbo.
 

Starejše novice