Foto: Almira Ćatović
Mariborski muzeji vabijo na Poletno muzejsko noč 2024, ki bo potekala v soboto, 15. 6. 2024, od 18.00 in vse do polnoči.

Pod okriljem Skupnosti muzejev Slovenije se bo letos odvijala 22. Poletna muzejska noč. Skupna akcija slovenskih muzejev, galerij in drugih kulturnih institucij tudi letos ponuja bogat program za vse starostne skupine brez vstopnine.

»Gre zato, da se muzeji odpirajo ob nenavadnih urah in da se obiskovalcem ponudi neko drugo doživetje,« je poudarila dr. Mirjana Koren, direktorica Pokrajinskega muzeja Maribor, in ob tem delila izkušnjo prvega leta, ko na Poletno muzejsko noč ni bilo nikogar, razen muzejskih delavcev.

Pokrajinski muzej Maribor bo svoja vrata odprl ob 18. uri za vse ljubitelje fotografije in dediščine bo na ogled depo pohištva v Kinu Partizan s programom Gugalnik idej, ki ga bo tokrat zaguglal priznani mariborski fotograf Branimir Ritonja.

Foto: Almira Ćatović

Odmev časa

Za družine so pripravili pedagoški program Muzejnice – Rimljan za en dan, v okviru katerega se bodo najmlajši med 18. in 20. uro skupaj s starši, skrbniki prelevili v veličastne Rimljane. V okviru programa Variacije – Hommage Franczu Lisztu je ob 21. uri v Viteški dvorani mariborskega gradu klavirski recital, ki ga bo predstavila pianistka Klara Lužnik.

V Muzeju najstarejše trte na svetu bo ob 18. in 23. uri voden ogled muzeja, ob 19. uri pa koncert ansambla Pižoni na platoju pred muzejem. Ob 21. uri pa se začne degustacija vin z vinsko kraljico, ki bo trajala vse do 22.30.

Mednarodno priznan mariborski fotograf Branimir Ritonja bo v Gugalniku idej predstavil razstavo Odmev časa.

»Rad bi se zahvalil direktorici Pokrajinskega muzeja Maribor za povabilo in priložnost, da sem lahko ustvaril to serijo, ki je ustvarjena na novo. Je pa to nadaljevanje mojih provokacij na temo uničevanja okolja,« ja za Mariborinfo dejal Branimir Ritonja.

Delavnica za družine 

Muzej narodne osvoboditve Maribor bo svoja vrata odprl ob 18. uri, obiskovalci pa si bodo lahko do polnoči ogledali naslednje razstave: Spomenik mariborski industriji s trgovinico Pri Zlatku«, Vila ob Parku, Na desni ga, na levi ni – pred nami svetli cilj leži, Maribor je naš, PST! Maribor 1941-1945, Narod si pomaga sam – Ein Volk hilft sich selbst, Zbiranje vojne zimske pomoči na Spodnjem Štajerskem med okupacijo, Ej, babi, tega pa mi nisi pokazala, Gozdovniki v Sloveniji 1922–1941.

V muzejskem parku bodo potekale razstave: Pohorski junaki, Karel Destovnik Kajuh in na ograji muzeja razstava Toleranca. Na vseh razstavah bodo obiskovalcem na razpolago kustosi.

Delavnica za družine »Kaj se skriva v muzeju?« bo potekala od 18. do 20. ure, na temo Ročno rolkanje in Hrana. Obiskovalci si bodo lahko ogledali razstavo Ej, babi, tega pa mi nisi pokazala, kjer predstavljamo stare recepte. Sledil bo pogovor o jedilnikih in hranjenju ljudi nekoč in danes ter izdelava kolaža.

Ob 19. uri pa bodo izvedli sprehod »Po Maistrovi poti - General Rudlf Maister in njegove odločitve«. In sicer gre za sprehod po poti, ki jo je v našem mestu zaznamoval Rudolf Maister. Partizanske pod smrekami bodo pod okriljem Danijela Mariniča na harmoniki potekale ob 21.30 uri. Ob 22. uri pa bo na ogled projekcija filma Muzej na YouTube kanalu.

Foto: Almira Ćatović

Vabi tudi Vojaški muzej

Bogat program bo tudi v ostalih enotah muzeja, in sicer Fotografski muzej Maribor ob 19.30 uri imel odprtje razstave Ivo Kvaca »Kot kinematograf življenje naše je, kjer podoba za podobo se vrši.« Med 18. in 24. uro pa bo potekalo vodstvo razstav Fotografska zbirka Avgusta in Marie Bohanec pod strokovnim vodstvom kustosa. Ob 21. uri pa bo potekalo vodstvo po stalni in občasni razstavi.

Na Trgu revolucije, kjer se nahaja najmanjši slovenski muzej Trafika – muzej za enega, bo ob 18. uri potekala delavnica za otroke, Strip. Ob 19.30 in 21. uri pa bo potekalo strokovno vodstvo po razstavi Moč literature: Drago Jančar in družbeni angažma.

Vojaški muzej Slovenske vojske vabi v kadetnico v Mariboru. Vstop v vojaški objekt kadetnica bo možen med 18. in 24. uro z Engelsove ulice 15. Na ogled so aktualne razstave: General Rudolf Maister in boji za severno mejo, Vojna za Slovenijo v 30 slikah, 75. letnica NATO in 20 let članstva Republike Slovenije v NATO, Vojaška sredstva zvez, Strelno orožje, Bajoneti skozi čas, Zunanji depo s predstavitvijo artilerijskega orožja.

Ob 19. uri pripravljajo uprizoritev spopada iz 2. svetovne vojne v izvedbi članov dveh domačih in enega tujega društva, ki se ukvarjajo z uprizarjanjem vojaške zgodovine. Pri izvedbi bo sodelovalo do 30 oseb. Ob 20. uri bodo organizirali delavnico za otroke na temo, Spoznajmo muzej, ob 21. uri pa voden ogled po stalnih razstavah Strelno orožje in Bajoneti skozi čas.

Foto: Almira Ćatović

Bogat program Umetnostne galerije

Umetnostna galerija Maribor bo obogatila kulturni utrip mesta s pestro ponudbo dogodkov in razstav na dveh prizoriščih. Na Strossmayerjevi ulici 6 in v Starem sanatoriju na Tyrševi ulici 19 bodo obiskovalci lahko uživali v umetnosti, druženju in zanimivih aktivnostih.

Organizirana so vodstva po razstavi Spekter. 70 let Zbirke UGM in EKO 9: Oči v skali, otvoritev razstave otroških likovnih izdelkov, menjalnica oblačil in igrač ter proti noči še druženje na vrtu Starega sanatorija ob osvežitvi in glasbi, za katero bo poskrbel DJ Problématique.

Vabljeni ob 18. uri na Strossmayerjevo ulico 6, kjer bo potekala Otvoritev razstave otroških likovnih izdelkov + Huda menjalnica oblačil in igrač, ob 19. uri pa Vodstvo po razstavi Spekter: Kdo se boji Davida? Sledi vodstvo po razstavi EKO 9 ob 21. uri na Tyrševa ulica 19, kjer bo od 22. ure naprej glasba in osvežitev na vrtu Starega sanatorija.

Foto: Almira Ćatović

Zanimivo dogajanje v Lutkovnem gledališču 

Lutkovno gledališče Maribor vabi, da se jim pridružite med 16. in 22. uro. Lutkovna ustvarjalnica, kjer si boste lahko izdelali preprosto lutko, bo potekala med 17. in 18. uro. Med 19. in 20. uro boste lahko spoznali scenografko in lutkovno ustvarjalko Darko Erdelji, ki bo z vami z veseljem delila svoje izkušnje s snovanjem in nastajanjem lutkovnih predstav. Hkrati pa bodo ponudili tudi muzejske potrebščine po znižanih cenah.

Botanični vrt Univerze v Mariboru so za obiskovalce pripravili prost vstop in s tem ogled rastlinskih zbirk. Hkrati pa od 13. do 16. junija poteka štiridnevni Mini festival v naravi. V soboto med 18. in 20. uro bo dogajanje tudi v nasadu bele murve, ki so se v preteklosti uporabljale za gojenje sviloprejke in pridelovanje svile. 

Ob 21. uri bodo organizirali Kino na prostem. Na ogled sta dva filma, ob 18. uri Kung fu panda, ob 21. uri pa akcijska drama Kaskader. Ob 23. uri je pod okriljem društva Orion organizirano Opazovanje zvezdnega neba.

Almira Ćatović

Komentarji (1)

MariborskiGad (ni preverjeno)

"Škandal, primabalerini nastop odpovedan: Ukrorajh po novem odreja, katere ruske umetnike lahko gledamo v Sloveniji!
Vse kaže, da ukrajinsko zunanje ministrstvo s pomočjo vsak dan glasnejše in agresivnejše »ukrajinske skupnosti« v Sloveniji in njihovega veleposlaništva že odreja, katere umetnike v Sloveniji lahko gledamo ali ne.
Tako so na spletni strani ukrajinskega zunanjega ministrstva objavili novico, da v Sloveniji ne bo nastopa ruske in svetovno znane primabalerine Svetlane Zaharove.
V sporočilu ukrajinskega zunanjega ministrstva je sicer zapisano, da je »zahvaljujoč čudovitemu delu veleposlaništva Ukrajine v Sloveniji s predstavniki slovenskih državnih institucij« ter »ukrajinske skupnosti« v Sloveniji odpovedan nastop primabalerine Svetlane Zaharove, ki je bil sicer načrtovan v okviru Festivala Ljubljana.
»Ruska kultura je kultura agresije, terorja, širjenja in propagande. Hvala našim partnerjem za preprečevanje širjenja ruske tako imenovane 'velike umetnosti' na svetovnih odrih in podlagah,« piše ukrajinsko veleposlaništvo.《"

Povzeto po Insajder/13.06.24

Starejše novice