55. Festival Borštnikovo srečanje, ki bo od ponedeljka, 12. oktobra, do nedelje, 25. oktobra, v Maribor prinaša bogat gledališki in spremljevalni program.

Letošnji prejemnik najvišje nagrade za igralsko ustvarjalnost je Peter Boštjančič, dolgoletni igralec v Drami Slovenskega narodnega gledališča Maribor.

V prihodnjih dveh tednih bo v Mariboru na ogled več kot 30 vrhunskih gledaliških predstav slovenskih in tujih producentov.

Številni dogodki in predstave se bodo odvili tudi v spremljevalnem in strokovnem programu ter v dveh festivalskih uvodnih sklopih, posvečenih mladim.  

Festival razvija nova občinstva

V uvodnem delu festivala med 12. in 14. oktobrom bo tudi letos potekalo gledališko usposabljanje za pedagoške strokovne delavce in ustvarjalce.

Letošnji program Mladega gledališča spodbuja k inkluzivnemu družbenemu ravnanju. Vključuje izbor petih predstav za mlade s pogovori po ogledu, dvodnevni seminar in izkušenjsko delavnico za pedagoge, ustvarjalno delavnico za mlade, čutni sprehod po mestu in javni premislek o umetnosti in družbeni odgovornosti.

Na Festival Borštnikovega srečanja prihaja Iva Moberg, ki je magistrirala na gledališki akademiji DAMU v Pragi, na katedri za alternativno in lutkovno gledališče. Skupaj z Alexom Byrnom in Kjellom Mobergom je leta 2011 ustanovila mednarodno skupino New International Encounter, njihovo predstavo Bratje in sestre bodo, zaradi epidemiološke situacije, na festivalu spremljali v neposrednem prenosu iz Norveške.

Iz Ukrajine prihaja skupina Saška Brame z dokumentarnim gledališkim projektom Jesen na Plutonu. Avtor bo izvedel tudi petdnevni praktični seminar za študente Akademije za gledališče, radio, film in televizijo. 

Tudi letos razvijajo in krepijo sodelovanje z Akademijo za gledališče, radio, film in Televizijo

Festival Borštnikovega srečanja soproducira njihovo študentsko produkcijo Kvartet. Ekipo študentov šestega semestra dramske igre, gledališke režije in dramaturgije pod mentorskim vodstvom Branka Jordana in Jerneja Lorencija že mesec dni gostijo v Mariboru, tukaj potekajo vaje za predstavo, ki bo premierno uprizorjena 15. oktobra v GT22; ob tem bo pripravljena tudi razstava.

Študentje bodo tudi letos poskrbeli za Borštnikov blog in vlog, predstavljen bo mednarodni projekt/natečaj Minutna drama.

Izbor vrhunskih predstav iz tujine

V tujem delu spremljevalnega programa letošnjega festivala si bo mogoče ogledati gostovanje Hrvaškega narodnega gledališča Zagreb s predstavo Tri sestre.

Gostili bodo tudi Zagrebško gledališče mladih in njihovo uspešnico Mladina brez boga. Med letošnje festivalske vrhunce nedvomno sodi tudi gostovanje znamenitega nemškega gledališča Berliner Ensemble z monodramo Pločevinasti boben, v režiji Oliverja Reeseja in igralski izvedbi izjemnega Nica Holonicsa.

Strokovni program letos tudi v živem prenosu

Zanimivi dogodki se bodo nanizali tudi v strokovnem delu letošnjega programa. S SLOGI-jem, Senzorium, Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo ter Filozofsko fakulteto Univerze v Ljubljanu pripravljajo dvodnevni mednarodni znanstveno-umetniški simpozij Senzorialno v gledališču: na sledi vonjav v vsakdanjem življenju in onkraj njega, ki mu bo v obeh dneh sledil tudi čutni sprehod po Mariboru, v soboto pa še senzorialni dogodek/predstava Božanska komedija.

Okrogla miza Združenja dramskih umetnikov Slovenije se bo posvečala pogojem za ustvarjalnost, z Društvom gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije pa so pripravili mednarodni simpozij z aktualno temo Gledališče, ples in performans po covid-19: Med trenutno pogubo in priložnostmi za prihodnost. Vse tri dogodke bo mogoče spremljati tudi v živo na festivalskem YouTube kanalu.

Ker gledališče ni samo predstava, ampak tudi razvejana stroka, na festivalu pozornost posvečajo tudi publikacijam in knjigam slovenskih gledaliških založnikov; nekatere bodo predstavili v živo prek pogovorov z avtorji in branja odlomkov, druge predstavljajo na spletnih straneh in vsakodnevno na stojnici v Slovenskem narodnem gledališču Maribor.

Devet uprizoritev v tekmovalnem programu

Za nagrade se bo potegovalo devet uprizoritev po izboru selektorja Roka Bozovičarja.

»Institucionalni mehanizem, ki je proizvedel približno dve tretjini gledaliških produkcij, izkazuje trden repertoarni okvir, ki zagotavlja stabilno raven gledališke proizvodnje, bistveno manj pa posega po drznih programsko-umetniških usmeritvah ter preizkusih gledališko učinkovitega, ustaljenega in pričakovanega. Produkcija nevladnih zavodov in koprodukcij z javnimi zavodi je obsegala tretjino vseh uprizoritev, kar ne odstopa bistveno od preteklih let, se pa pogoji in razmere njihovega delovanja v vseh okoliščinah zaostrujejo, kar odražajo tudi uprizoritveni dogodki, in nič kaj spodbudno ni pričakovanje, da se bodo posledice ukrepov, razpisnih odlaganj in morebitnih rezov v proračun zagotovo odrazile pri vseh deležnikih, še posebej samozaposlenih in nevladnih producentih. Neokusna šala bi torej bila, če bi rekel, da je letošnja sezona minila kot običajne in da slovensko gledališče izkazuje visoko kondicijo in formo ter obeta kontinuiteto umetniške ravni,« je Bozovičar zapisal v obrazložitvi.

Petčlansko strokovno žirijo, ki bo podelila nagrade, letos sestavljajo teatrologinja in redna profesorica za področje dramaturgije in scenskih umetnosti Barbara Orel, mednarodno priznan gledališki režiser Haris Pasović, ki je sicer umetniški vodja East West Centra Sarajevo in institucije Sarajevo Fest Arts and Politics; zadnja tri leta tudi direktor festivala uprizoritvenih umetnosti Mittelfest v Čedadu, poljski gledališki režiser Norbert Rakowski, menedžer ter umetniški direktor Gledališča JK Opole ter direktor Festivala poljske klasične drame v mestu Opole, dramaturginja in novinarka tretjega programa Radia Slovenija - ARS Vilma Štritof in Ivan Medenica, umetniški direktor mednarodnega gledališkega festivala BITEF v Beogradu in profesor na Fakulteti dramskih umetnosti.

Sklepna slovesnost, ki jo letos režira Edward Clug, bo potekala v nedeljo, 25. oktobra, ko bodo podeljene festivalske nagrade, vključno z Borštnikovim prstanom.

Epidemiološke razmere in z njimi povezani ukrepi so v pomembni meri vplivali na priprave in izvedbo letošnjega festivala. Programsko in organizacijsko so se prilagodili, kapacitete v dvoranah so bistveno zmanjšane, ob upoštevanju ukrepov Nacionalnega inštituta za javno zdravje so poskrbeli za varnost obiskovalcev in festivalskih gostov.

Starejše novice