S podelitvijo nagrad se je sinoči v Mariboru zaključil 52. Festival Borštnikovo srečanje. Osrednjo nagrado, Borštnikov prstan za življenjsko delo, je prejela Saša Pavček.

Na zaključni prireditvi v dvorani Slovenskega narodnega gledališča Maribor, ki sta jo vodila igralca Ana Urbanc in Jurij Drevenšek, so podelili tudi nagrade za najboljšo predstavo, režijo, igralske in druge umetniške dosežke.

Glavno nagrado, Borštnikov prstan, je letos iz rok Vlada Novaka prejela Saša Pavček. Ob prevzemu nagrade za življenjsko delo ji je mariborski narodni dom namenil tudi stoječe ovacije.

Saša Pavček je diplomirana dramska in filmska igralka, pesnica, esejistka in dramatičarka, ki je že od leta 1985 stalna članica SNG Drama Ljubljana. Skupno je odigrala več kot 120 različnih vlog v gledališču, filmih in na televiziji.

Saša Pavček: »Gledališče je živ obraz slehernega človeka«

»Hvala soigralkam in soigralcem za prvinsko norost, režiserjem za pravo smer, režiserkam za razumevanje življenja, dramaturginjam za uvid, lektoricam, lektorjem za jasno misel, glasbenikom, scenografom, kostumografom za lepoto. Hvala vsem, ki ste za odrom kot bele ptice pomoči. Hvala, občinstvo, za moč, ki prihaja iz dvoran,« je uvodoma v slavnostnem govoru povedala Pavčkova.

»Dajte jo še mladim, da se oborožijo za boj v tem zlasti zanje krivičnem času. Dajmo mladim pogum za mnoge zmage,« je vsem zbranim položila na srce.

»Želim, da z radostjo slavimo gledališče, da iz črne kletke odra skupaj naredimo luč. Kajti gledališče ni le ogledalo, je živ obraz slehernega človeka,« je še povedala letošnja dobitnica Borštnikovega prstana.

Konec 52. Borštnikovega srečanja

Letos se je na festivalu zvrstilo nekaj več kot 60 dogodkov, poleg gledaliških predstav še produkcije študentov ljubljanske Akademije za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT), filmski večeri, strokovna srečanja, pogovori, razstave in bralne uprizoritve.

FOTO: Bobo

Starejše novice