FOTO: Janez Leskovar
Na zadnji večer 27. Festivala Lent se zaključuje znameniti, tokrat že kar 31. Folkart, festivalsko vzdušje pa bo ob številnih koncertih in dogodkih zaključil tradicionalni ognjemet

Ognjemet bo razsvetlil nebo nad Mariborom

Z današnjim dnem in večernim ognjemetom se v Mariboru zaključuje 27. Festival Lent.

»Ognjemet je za Festival Lent to, kar je festival za mesto. Je simbol, je praznična predstava barv in teme, ki eksplodira v končno zmago svetlobe. Simbol magične ustvarjalnosti, ki zaznamuje regijo, mesto in Festival Lent kot središče energije tistih idej, ki prinašajo in ohranjajo upanje na boljši jutri in vero v ustvarjalnost ljudi,« o pomeni ognjemeta pravijo organizatorji.

Eksplozije svetlobnih vzorcev bodo Maribor razsvetlile s Starega mostu, zaradi česar pa bodo po mestu številne zapore.

Zaključek 31. Folkarta na Trgu Leona Štuklja

Mariborski Folkart, največji slovenski folklorni praznik, je v lanskem letu praznoval 30 let neprekinjenega delovanja – tri desetletja praznovanja nesnovne kulturne svetovne dediščine, in letos zakorakal v svoje enaintrideseto leto. Mesto Maribor je postavil v center folklornega zemljevida Evrope, prav tako pa tudi na eno najvidnejših mest v svetovnem merilu.

V zadnjem tednu junija so v naše mesto prišle najvidnejše folklorne skupine iz Evrope in tudi z oddaljenih kontinentov. 

Odločni, energični Irci nas bodo pozdravili s tipično keltsko glasbo ter splesnim step korakom »mehkih« in »trdih« čevljev, ki je navdihnil svetovno znane plesne šove; videli bomo ljubkost, mehkobo in ponos sončne Makedonije ter barvito, živahno in nebrzdano razigranost Ukrajine. Občudovali bomo skrivnostno kulturo Majev ter Aztekov iz Mehike, ki nas bo razvajala tudi s svojimi mariachi; odpravili se bomo na eskotično in že skoraj obredno popotovanje na Otok Guam. Še posebej pa se bomo spogledovali z oddaljeno, častitljivo in mistično Kitajsko ter stavili na divje tartarske in baškirske nomadske prednike iz Baškortostana, od zelo daleč, izpod Urala.

To pisano svetovno druščino pa so seveda zaokrožili Slovenci, naši dragi Mariborčani, člani Akademske folklorne skupine Študent.

SladoLent: Boštjan Pavli, Denis Vrbnjak in Gregor Jager, Simona Zdovc

Dravska promenada festivala že kar devetič gosti SladoLent - promenado vrhunske slovenske kulinarike s tremi odprtimi kuhinjami. Na letošnjem festivalu je skupno nastopilo kar 31 najboljših kuharjev, k njihovim jedem pa je svoja vrhunska vina ponudilo 15 slovenskih vinarjev. Za posamezno jed bo treba odšteti 4 evre, za kozarec vina pa 2 oziroma 3 evre.

Danes bo Boštjan Pavli iz Restavracije Harfa iz Ljubljane pripravljal dimljen brancinov tatar, puding iz koromača, avokada in limete, ožgano zelenjavo, mandljevo majonezo in hruškov makron. Ponujal bo tudi račja prsa, gastrique omaka, kifeljček s creme brullejem, gosjimi jetri in pistacijo ter pire iz lešnika.

Gregor Jager iz Gostilne Maribor bo razvajal s štajerskim žepkom z duetom dimljenih brisketov, kislim zeljem, domačim kečapom in bučno majonezo z limono, medtem ko ima Denis Vrbnjak iz Rožmarina namen pripraviti viola losos, pire rdečega zelja, konfitirano baby rdečo peso, borovnice, majonezo pese in koprc.

Ob bok se jim bo postavila tudi Simona Zdovc iz mariborske restavracije Fudo, in sicer s salsiccia klobaso, z gorčico s hruško, chutneyjem, okisano zelenjavo in domačim kruhom, posladkala pa bo svojo publiko z mareličnim crumblejem, vanilijevim sladoledom in karameliziranimi mandlji.

Brbončice pa bo razvajalo vino Tement: Sauvignon Fosilni breg Reserve 2015, Domaine Ciringa, suho, Štajerska Slovenija. S slovenske strani najboljše avstrijske sauvignonske lege. Izjemen letnik z večplastnostjo arom, dimljeno mineralnostjo okusa in velikim finalom pookusa izraža puristično resnost.

Na Večerovem odru po bolgarsko in zaključek s Happy Ol' McWeasli

Ob 20. uri bo na Večerovem odru nastopila ena najpopularnejših zasedb Bolgarije - Akaga, katere člane priznavajo utemeljitelje sodobnega bolgarskega zvoka. Skupino so leta 1992 ustanovili študenti na Državni akademiji za glasbo. Odtlej so izdali že sedem albumov, zadnji je izšel v lanskem letu. Danes je Akaga priznana zasedba, ki nastopa kot osrednje ime na prestižnih jazz festivalih kot so Bansko, Apolonia, Nishville, Klaipeda, Montreux ipd.

Glasba Akage je edinstvena zmes fusion-jazza, funka, folka, reggaeja, soula in celo hip-hopa. So prva bolgarska pop skupina, ki je v svoj zvok vključila vodilno trobilsko sekcijo.

In kdo ne pozna odšpičene mariborske sedemčlanske folk punk rock skupine Happy Ol' McWeasel, ki je nastala leta 2007 in začela razvnemati tako domače kot tuje odre. Udaren vokal, močna ritem sekcija ter prefinjenost in navihanost violine, banja in harmonike je zagotovo kombinacija, ki premakne slehernega skeptika.

Soul večer na JazzLentu (Minoriti)

V Minneapolisu rojeni pevec José James že več kot desetletje navdušuje z edinstveno mešanico jazza, r'n'b-ja, in hip-hopa, predvsem pa s svojo iskrenostjo, predanostjo in srčnostjo, s katero si je zagotovil izjemne kritike ter privrženo občinstvo povsod po svetu.

Posnel je sedem albumov, pri čemer je njegov zadnji eden bolje prodajanih izdelkov legendarne založbe Blue Note, produciral pa ga je legendarni Don Was. Na njem je José James na sicer sebi lasten, a vendar do izvirnikov spoštljiv način, predelal skladbe enega največjih ameriških soul pevcev Billa Withersa. Tako bo tudi na ekskluzivnem slovenskem koncertu moč slišati nepozabne pesmi kot so Lean on me, Ain't no sunshine ali Use me.

Starejše novice