Slika je simbolična (foto: Janez Leskovar).
Odštevanje do tridesetega Festivala Lent se pričenja zares. Organizatorji so prav danes najavili prve tri programske vrhunce, vsak teden pa jim bodo sledili novi. Kdo so torej prvi izvajalci?

V Maribor konec junija znova prihaja Festival Lent, ki bo v že 30. ediciji potekal od 24. junija do 2. julija. Kljub temu da je do poletja še daleč, pa so danes v Narodnem domu Maribor že razkrili prve nastopajoče, ki bodo v mesto ob Dravi vrnili nekdanji značilni utrip ob začetku poletja. 

Organizatorji so za zdaj razkrili tri nastopajoče.

V Maribor tako prihajajo Laibachi in njihov odrski spektakel Mi smo narod, Mariborčani se bodo zabavali tudi s hipnotičnim vrtincem makedonske glasbe in plesa pod taktirko Vlatka Stefanovskega, obiskali pa bodo lahko tudi ultimativno antologijo rocka, v kateri rifi velikanov kot so Led Zeppelin, The Doors ali Queen zazvenijo v izvedbi simfoničnega orkestra. 

Mi smo narod!

Laibachi bodo Mariborčanom predstavili svoj muzikal Mi smo narod, po motivih in tekstih nemškega dramatika Heinerja Müllerja, in istoimenski album, objavljen pri angleški založbi Mute.

V mariborskem Avditoriju Lutkovnega gledališča bodo skupaj z gosti uprizorili za dobro uro in pol visokooktanske domoljubne zabave. 

»Resda gre izvorno za domoljubje, ki temelji na nemški literaturi, ampak domoljubni užitek je univerzalen in zato seveda velja tudi za Slovence – in zakaj ne tudi za Štajerce,« so zapisali v Narodnem domu Maribor.

Skupina Laibach bo na Lentu nastopila s svojim muzikalom Mi smo narod, v petek, 24. junija, in sicer na odru Minoriti. Vstopnica za dogodek znaša 25 evrov. 

Kitarski virtuoz v povezavi s folklornim ansamblom

Makedonski virtuoz Vlatko Stefanovski na kitari se na Festival Lent vrača v družbi 40-članskega nacionalnega folklornega ansambla Tanec, s katerim ga druži globoka predanost glasbeni tradiciji Severne Makedonije.

Nacionalni folklorni ansambel Severne Makedonije Tanec velja za kulturnega ambasadorja svoje države. Ustanovljen je bil leta 1949 v Skopju, njegovo poslanstvo pa je raziskovati, umetniško interpretirati in na odrih predstaviti bogato tradicijo Severne Makedonije.

»Na Festivalu Lent nas bodo s hipnotičnim prikazom strastne glasbe in plesa zapeljali na potovanje skozi čas,« so zapisali organizatorji.

Na drugi strani je Vlatko Stefanovski stari prijatelj folklornega ansambla Tanec. V svoji skoraj pet desetletij trajajoči karieri je z njimi že večkrat nastopal tako doma kot tudi v tujini.

Vlatko Stefanovski in Tanec bodo na Lentu nastopili v soboto, 25. junija, in sicer na odru na Trgu Leona Štuklja. Cena vstopnice je 15 evrov.

Maribor v primežu rocka

Rock opera, ekskluzivni simfonični rock koncert, ki prepleta rock in opero v interpretaciji 40-članskega orkestra in zbora Srbskega narodnega gledališča ter Big banda iz Novega Sada.

Rock opera je nastala v sodelovanju dveh pomembnih glasbenih inštitucij Novega Sada. Ta projekt je namreč prvič združil orkester in zbor tamkajšnjega Srbskega narodnega gledališča ter Big band ter tako poskrbel za novo uspešno glasbeno odrsko zgodbo.

»Rock opera je edinstvena priložnost, da gledalci na koncertu ob orkestru in big bandu uživajo v klasikah rocka in popa ter v veličastnih priredbah podoživijo svoje najljubše izvajalce kot so Led Zeppellin, Queen, Pink Floyd, the Doors, AC/DC, The Beatles, Deep Purple in druge,« pravijo v Narodnem domu Maribor.

Mariborčani si bodo lahko Rock opero na Trgu Leona Štuklja ogledali v petek, 1. julija. Cena vstopnice je 15 evrov za stojišče in 20 evrov za sedišče.

Starejše novice