Slika je simbolična.
Rejce perutnine in ptic v ujetništvu obveščajo, da se je pri labodih grbcih v Sloveniji ponovno pojavila ptičja gripa.

Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je sporočila, da se je v Sloveniji ponovno pojavila visoko patogena aviarna influenca.

Danes je Nacionalni veterinarski inštitut obvestil o pozitivnih rezultatih preiskav na visoko patogeno aviarno influenco H5N1 pri osmih labodih grbcih, najdenih v občini Markovci.

Ptičja gripa v vseh sosednjih državah

Dodajo, da v večini evropskih držav narašča število primerov visoko patogene aviarne influenca, tako pri perutnini, kot tudi pri divjih pticah. 

»Bolezen so potrdile tudi vse sosednje države, zato je ključnega pomena, da rejci dosledno izvajajo biovarnostne ukrepe,« so zapisali. 

Za zmanjšanje tveganja za prenos virusa s prostoživečih ptic na perutnino ostajajo v veljavi priporočila za celotno Slovenijo, ki jih je sprejelo Državno središče za nadzor bolezni. Ta so dostopna na obarvani povezavi

Rejce perutnine pozivajo k previdnosti

Na upravi za varno hrano izpostavljajo, da je pomembno zgodnje odkrivanje bolezni: »Z izvajanjem ukrepov za zgodnje odkrivanje in hitro potrditev bolezni se lahko omeji širjenje bolezni in posledično zmanjšajo škode, ki jih pojav bolezni povzroči.«

Rejce perutnine in ptic v ujetništvu so pozvali, naj bodo pozorni na pojav nekaterih znakov aviarne influence in o tem takoj obvestijo veterinarja.

Med temi so spomnili na zmanjšano porabo krme in vode za več kot 20 odstotkov, padec nesnosti za več kot pet odstotkov, ki traja že več kot dva ni, povišan dnevni pogin za več kot trikrat od pričakovanega ter pojav kliničnih znakov (ravnodušnost, nasršenost perja, zmanjšano oziroma neobičajno oglašanje, kihanje, tekoči in zeleno ali belo obarvani iztrebki).

Obenem so opozorili tudi na pojav morebitnih živčnih motenj (denimo tresenje in zavijanje glave ter vratu), neaktivnost živali ali posmrtne spremembe, ki kažejo na aviarno influenco.

Sprehajalcem svetujejo, da se izogibajo vodnim površinam 

Ker se bolezen lahko prenaša tudi preko kontaminirane obutve in preko živali, ki pridejo v stik s poginjenimi pticami ali njihovimi izločki, prosijo sprehajalce, da se izogibajo vodnim površinam, na katerih se nahajajo vodne ptice in jih ne krmijo. 

V primeru, da opazijo poginjene vodne ptice, pa pokličejo številko 112.

Komentarji (1)

Visoki Frodo (ni preverjeno)

Vedno pred pustom, sploh v Markovcih, so boleni labodi....

Starejše novice