Metka Ternjak Gomboc prisega na ekološko pridelano hrano (foto_Bojan Mihalič)
V mrzlih zimskih dneh lahko za svoje dobro počutje in ohranjanje zdravja poskrbite z zdravo prehrano, ki vas bo pogrela in oskrbela z vsemi potrebnimi hranili, vitamini in minerali.

Pri pripravi obrokov izberite lokalno pridelana ekološka živila, ki bodo jedem dala odličen okus in vonj ter razvajala vaše brbončice.

Na Europarkovi ekološki tržnici lahko vsako sredo popoldan med 14. in 19. uro najdete bogato ponudbo sezonske zelenjave in sadja, različna žita in izdelke iz njih, vložnine in sokove, oreščke, olja, naravno kozmetiko, čaje in še veliko drugih izdelkov za zdravje in dobro počutje.

V sodelovanju s prehransko strokovnjakinjo in vrtnarko Metko Ternjak Gomboc so tokrat za vas pripravili vsestranski recept za okusno prosenko. Vse sestavine najdete pri ponudnikih na ekološki tržnici.

Recept: PROSENKA

Za pekač premera 22 centimetrov (ali model potičnica) potrebujete:

  • 160 gramov mlete prosene kaše (zmeljete jo lahko v mlinčku za kavo),
  • 30 gramov mletih oreščkov,
  • približno 300 gramov naribanih jabolk (ali drugega sadja),
  • žličko maščobe,
  • žličko cimeta,
  • veliko žlico rozin (ali brusnic), kandiranih koščkov pomaranč iz sirupa (ali drugega drobno nasekljanega suhega sadja),
  • približno 2,5 decilitra rastlinskega ali živalskega mleka.

K naribanim jabolkom dodajte mokre sestavine in premešajte, nato dodajte še suhe sestavine. Masa naj bo gosto tekoča. Nato jo vlijte v namaščen pekač ali silikonski model in pecite do zlato rumene barve pri približno 190 stopinjah.

Še toplo prosenko po želji prelijte z malo soka pomaranče (ali kakšno drugo tekočino) in posujete s sesekljanimi oreščki. Lahko stopite čokolado (s čim večjim deležem kakava) in jo prelijete po vroči prosenki ter okrasite z oreščki.

Mlete oreščke v testu lahko nadomestite s kokosovo moko in kolač potresete s kokosom.

Naj vam tekne!

Več informacij o aktualni ponudbi na Europarkovi ekološki tržnici najdete na spletni strani in družabnih omrežjih.

Starejše novice