Ob dnevu spomina na mrtve je nagrobno cvetje nepogrešljiva stvar. Pri cvetličarjih je tako v teh dneh zelo pestro, mi pa smo preverili, koliko so Mariborčani pripravljeni odšteti za nagrobno cvetje.

Nekateri se odločijo za šopek cvetja, drugi pa za cvetlični aranžma. Ti so lahko že pripravljeni vnaprej ali pa jih cvetličarji izdelajo po naročilu. Seveda pa so si cene različne. Za cvetje boste odšteli do 25 evrov, medtem ko se pri aranžmajih cene začnejo pri 35 evrov, dosežejo pa lahko tudi 100 evrov.

Preverili smo stanje na Pobreškem pokopališču. Obiskali smo cvetličarje v bližini pokopališča in bližnjo cvetličarno. Zanimalo nas je, koliko so Mariborčani pripravljeni odšteti za nagrobno cvetje ob dnevu spomina na mrtve.

Koliko Mariborčani odštejejo za cvetje ob prvem novembru?

Prva naša sogovornika sta nam povedala, da za samo cvetje ob dnevu spomina na mrtve ne pretiravata in odštejeta do 20 evrov. Naslednja gospa je povedala, da je pripravljena odšteti 30 evrov in da tako nagrobni aranžmaji niti ne pridejo v poštev.

»Meni je škoda plačevati za nagrobne aranžmaje pri cvetličarjih. Doma imam večino materiala, če pa rabim katero cvetje, ga kupim, aranžma pa izdelam doma,« je povedala mimoidoča ženska ob Pobreškem pokopališču, ki tako kot številni drugi stavi na svojo ustvarjalnost in s tem na grob nese delo svojih rok.

Za večino naših sogovornikov, ki so iskali cvetlične aranžmaje oziroma ikebane, so sprejemljive cene teh tja do 50 evrov. Kot pravijo so ti cvetlični aranžmaji tradicija in prav je, da vsaj enkrat na leto grobove naših svojcev okrasimo.

»Pripravljen sem odšteti do 65 evrov, saj iščem cvetlični aranžma za mojo ženo,« nam je povedal obiskovalec pokopališča.

Nekateri pa so pripravljeni odšteti še več. Tudi ponudba cvetličarjev je raznovrstna in ponuja tudi dražje aranžmaje. Nekateri so ob prvem novembru pripravljeni zapraviti okrog 100 evrov. Cene aranžmajev, izdelanih po naročilu, pa znajo tudi preseči znesek stotih evrov.

Koliko ste pripravljeni odšteti za nagrobno cvetje ob 1. novembru?

do 20 evrov
50% (62 glasov)
do 30 evrov
21% (26 glasov)
do 40 evrov
10% (13 glasov)
do 50 evrov
9% (11 glasov)
do 70 evrov
2% (3 glasov)
do 100 evrov
2% (3 glasov)
nad 100 evrov
5% (6 glasov)
Skupno glasov: 124

»Bojkotiram prvi november«

Ogovorila nas je tudi Mariborčanka, ki se ne strinja z množičnim obiskovanjem grobov ob prvem novembru.

»To masovno kupovanje cvetja in cvetličnih aranžmajev je nepotrebno. Zakaj bi se ravno na 1. november mogli množično spomniti na pokojne? Svojih najdražjih, ki smo jih izgubili, bi se morali spominjati vsak dan oziroma jih počastiti večkrat na leto, ne le zdaj za prvi november. Jaz 1. november bojkotiram!« je povedala.

Akcija Manj svečk za manj grobov

Tudi letos pa poteka že deveta ekološko-humanitarna akcija Manj sveč za manj grobov. Namen akcije je, da ljudje namesto za pretirano okraševanje grobov s svečami, ki predstavljajo tudi obremenitev za okolje, sredstva raje namenijo za nakup medicinskih pripomočkov in zdravljenje. Akcija poteka tudi v Mariboru.

Darovalci bodo v zameno za donacijo na stojnici prejeli zastavico sočutja, s katero se bodo lahko poklonili preminulim. Lahko pa se odločijo tudi za prižig virtualne SMS svečke, tako da na število 1919 pošljejo SMS s ključno besedo SVECKA, če želijo darovati en evro, ali SVECKA5 za donacijo v višini pet evrov. Na ta način so v preteklih letih zbrali skupaj že skoraj 160.000 evrov.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice