Mestna občina Maribor je na praznični torek razpisala javni natečaj za ureditev območja Lenta in Dravske promenade v Mariboru. Gre za napovedano preureditev Lenta, za katero bi mariborska občina lahko dobila več kot sedem milijonov evropskih sredstev.

Eden izmed glavnih ciljev mariborskega župana Saše Arsenoviča je ureditev nabrežja Drave. Že pred meseci je razkril, da prejšnja predvidena rešitev, za katero je bilo že pridobljeno gradbeno dovoljenje, zaradi pretirane olesenitve ni dobra. Zato je mariborska občina na praznični torek v sodelovanju z Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije razpisala javni natečaj za ureditev Lenta in Dravske promenade.

Za urbano ureditev od Malečniškega mostu do Mariborskega otoka

Mestna občina Maribor želi na območju levega in desnega brega reke Drave izvesti parkovno in urbano ureditev, s sprehajalno potjo, kolesarsko stezo ter lokalno spremljajoče športno rekreacijske površine, je zapisano v besedilu natečaja. V ta namen se je občina odločila, da razpiše odprti, projektni, enostopenjski natečaj za ureditev Dravske promenade in idejni del natečaja v širšem območju obeh dravskih nabrežij od Malečniškega mostu na vzhodu do Mariborskega otoka na zahodu.

Mestna občina Maribor želi z razpisom natečaja pridobiti strokovno najprimernejšo rešitev s poudarkom na rešitvah ureditev promenade s parkovnimi ureditvami linearne povezave prostora ob Dravi ter oblikovanje vsebin in spremljajočih objektov za vzpostavitev prostočasnih, rekreacijskih in športnih površin.

Rok oddaje je le do konca avgusta, za najboljše rešitve pa je predviden denarni sklad v višini 33.000 evrov. Prva nagrada tako znaša 10 tisočakov, druga osem, tretja šest tisoč evrov, podelili pa bodo tudi tri priznanja po tri tisoč evrov.

Arsenovič si želi stika z Dravo, zgradili bi tudi brv

»Maribor je dobil odobrena sredstva v višini sedem milijonov evrov, a za olesenitev nabrežja Lenta, kar si nihče ne želi. Ni razloga, da bi prekrivali našo čudovito Dravo, ampak si želimo stika z njo,« je pred meseci odločitev o opustitvi stare rešitve obrazložil Arsenvič in poudaril, da je bilo v takratnem projektu predvidenih kar 9000 kvadratnih metrov lesa, ki bi prekrival Dravo.

»Delež Evrope bi bil sedem milijonov mi bi pa dobili nekaj, kar bi morali že jutri vzdrževati. Čez 10 let pa bi morali vzeti les, od ne vem kod,« je razlagal Arsenovič.

Občina na javnem natečaju tako išče ustreznejšo rešitev, ki bi s pomočjo urbane opreme vrnila življenje na Lent. Pridobljena evropska sredstva naj bi tako po napovedih župana prekanalizarali v celotno nabrežje reke Drave, ne le od Sodnega do Vodnega stolpa. Med drugim si želijo na mestu nekdanjega lesenega mostu, ki je levi in desni breg Drave povezoval več kot 700 let, zgraditi novo brv.

Čas za zagotovitev sedmih milijonov le še do konca leta

Kratki čas trajanja javnega natečaja je posledica tudi časovne stiske, v kateri se je znašla mariborska občina. Da ne bi zamudili roka za pridobitev evropskih sredstev mora biti namreč projekt dokončan do konca letošnjega leta. Za namen pridobitve ustrezne projektne dokumentacije so tudi rezervirana sredstva v letošnjem občinskem proračunu.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Hmmmm (nepreverjen)

To je dobra odločitev, leseni Lent bi po 15 letih razpadel, tisti, ki bi pa obnavljal lesene površine pa bi postal multimilionar. Pravilna odločitev, Lent mora biti trajnostno naravnan.

Demir18 (nepreverjen)

Hvala bogu, vsaj nekdo pameten. Celoten lent prekriti z lesom.. ta ideja nima smisla niti po treh litrih šnopsa.

Kritik (nepreverjen)

Les bi dolgoročno pomenil stalen strošek popravila in nekdo je očitno na to računal .Zgodilo bi se kot z STEKLENIMI avtobusnimi nadstreški ,ki jih vsak vikend polomijo ,tako z zamenjavo nekdo dobro služi . Mogoče bi se vprašali kako je s tem ?

Starejše novice