Mariborski župan Saša Arsenovič je opoldne na zgornjem platoju tržnice ob Koroški cesti v Mariboru predstavil rešitev za osrednjo mestno tržnico na Vodnikovem trgu.

Saga o osrednji mestni tržnici dobiva nov zasuk v zgodbi. Mariborski župan Saša Arsenovič je predstavil nove načrte županstva, ki namerava preko še ne ustanovljenega občinskega podjetje Mestne nepremičnine kupiti trgovske prostore na tržnici, mlečno-mesni paviljon, gostinske lokale in garažno hišo z več kot 250 parkirnimi mesti na isti lokaciji. 

V lasti Mestne občine Maribor je bil doslej le plato zelene tržnice.

»Zavedam se, da je naloga župana reševati probleme ljudi. Vsak dan rešujemo male probleme, vmes pa nam uspe rešiti tudi velik problem. Zdaj smo res na dobri poti. Sprejeli smo odločitev, da Mestna občina Maribor reši velik problem, ki se ga zavedamo, to je problem osrednje mestne tržnice,« je načrte pompozno oznanil Arsenovič.  

»Ta problem bomo rešili na način, da postanemo lastnik preko novo ustanovljenega podjetja tako tržnice kot paviljona, trgovskih površin in, zelo pomembno, tudi garažne hiše z 265 garažnimi mesti,« je nato razkril.

Cena za odkup stavbne pravice po besedah župana znaša 2,5 milijona evrov, če mestna občina te denar odšteje do konca leta, celoten projekt 'razvoja' tega območja pa ocenjuje, da bo štajersko prestolnico stalo vsaj osem do deset milijonov evrov: »Ocenjujem, da investicija danes, v koliko bi se je lotili zaradi razvoja dravske promenade in tega problema s parkirišči v mestu, občino stala vsaj osem do deset milijonov evrov, kot je to nekoč že stalo podjetje, ki je šlo v stečaj. Zelo korektna cena, ki nam omogoča dober denarni tok in razvoj.« 

Lastnik stavbne pravice je podjetje Inversio Gradnje iz Ljubljane.

»Denar za nakup se bo po moji oceni lahko financiral iz obstoječega denarnega toka, ki ga najemnine za ta objekt že prinašajo, bo pa to, seveda, stvar pogajanj z bankami, pojasnjuje Arsenovič, ki meni, da bi financiranje lahko bilo zagotovljeno do konca leta,« je dejal župan. 

Po besedah Arsenoviča je že podpisana predpogodba, ki »vsebuje vse člene za to, da upamo o tem govoriti«. 

Naprej mora županstvo preskočiti prvo oviro in ustanoviti podjetje Mestne nepremičnine. V ponedeljek je na to temo napovedana izredna seja mestnega sveta, saj z istim podjetjem Mestna občina Maribor namerava kupiti tradicionalno gostilno Maribora, Gostilno Pri treh ribnikih.

Arsenovič je pripomnil, da pričakuje »mestotvorno držo mestnih svetnikov«. 

Osrednja mestna tržnica trenutno ostaja enaka, Arsenovič poudarja: Tu se zgodba tržnice šele začne

»Tržnica je simbolno zelo pomembna za vsakega izmed nas, je del kulturne dediščine in pomemben del v naši viziji razvoja sredi srednjeveškega dela starega Maribora. Mislim, da je to eden največjih uspehov tega mandata doslej in verjamem, da jih bo sledilo še več, saj delamo, tako kot smo obljubljali, da bo Maribor mesto za vse,« je dejal.

»Tu se zgodba o tržnici ne zaključuje, ampak šele začne,« je še pojasnil župan in dodal: »Razvijamo projekt, da bi ta tržnica bila pokrita in v ponos mestu

»Ne podpiram tega, da bi spet pristali na rešitev, za katero bi že v naprej vedeli, da je začasna,« pravi Arsenovič, a podrobnih načrtov ne razkriva, pojasnjuje le, da ima v mislih zaprte prostore, ki bi se v poletnih mesecih stransko odpirali: »Vizija je močna, želim, da bo to del novo urejene Koroške ceste.«

Branjevkam in drugim ponudnikom se Arsenovič zahvaljuje za potrpljenje: »Sem pa ves čas čutil, da imajo zaupanje, da bomo ta problem rešili.«

Komentarji (9)

gost27 (ni preverjeno)

Kako je lep, kot SPYDERMAN!!!!

Navijac (ni preverjeno)

Pa da vidimo to zgodbo

BojanB (ni preverjeno)

Končno se premika!

Marjan56 (ni preverjeno)

Dobro dela.

Pa polen mu toliko mečete, da ga ne bo zeblo čez zimo.

janban

Končno nekdo,ki ima vizijo.

gg (ni preverjeno)

Arsenoviććć je ubil več muh kot en mah.

Gost01 (ni preverjeno)

Upam, da je stopil na eno polomljeno talno plosco in da ga je voda zalila do koze...

Dravski gusar (ni preverjeno)

Bravo, to je dobro za mesto. Samo tako naprej, končno je v mestu čutiti neki pozitivni vibe in da če se hoce da se da!

Mariborčan 1975 (ni preverjeno)

Bravo!

Starejše novice