Foto: Žan Osim
Le še nekaj dni nas loči od začetka tradicionalne akcije, ki vsako leto spodbuja k bolj trajnostnim načinom potovanja.

Evropski teden mobilnosti poteka pod okriljem Evropske komisije že 21 let, v akcijo pa je od vsega začetka vključena tudi Mestna občina Maribor.

»Mobilnost je osnovna človekova potreba in pravica«

Letos bo akcija potekala od 16. do 22. septembra, namen pa je enak kot vsako leto – spodbuditi okolju prijaznejšo mobilnost. Gre torej za spodbujanje k prehodu z avtomobila na bolj trajnostne načine potovanja – pod to štejemo hojo, kolesarjenje, javni potniški promet in podobne rešitve.

V Mariboru se v tem času na mariborski občini še posebej posvetijo iskanju in preizkušanju novih rešitev, ki bi pripomogle k lažji in okolju prijaznejši mobilnosti, ki jo potrebuje vsak od nas.

»Mobilnost je osnovna človekova potreba in pravica, zato se v tem času sprašujemo, kakšne so naše potrebe in kaj prinaša sodobna mobilnost,« je pojasnil Samo Peter Medved, podžupan Mestne občine Maribor

Varčne poti

Sporočilo letošnjega Evropskega tedna mobilnosti je »Varčne poti«, ki želi prebivalcem izpostaviti finančni vidik potovanja z osebnimi avtomobili.

Ti niso potratni le z vidika goriva, temveč tudi z vidika vzdrževanja, zagotavljanja ustreznega prostora in infrastrukture za jeklene konjičke ter saniranja morebitnih nezgod.

Poleg tega je jasno, da z avtomobili onesnažujemo okolje in s tem sebi in svojim bližnjim nižamo kakovost življenja. Statistično znano je, da je naš življenjski slog vse bolj »sedeč« in premalo aktiven, k čemur veliko pripomore tudi vožnja z avtomobilom.

Urbana okolja so glavni krivec za onesnaženje zraka

Mesta so največji proizvajalec svetovnih emisij ogljika: »Zaradi okoliščin je pritisk na urbana središča z ekološkega vidika toliko večji, a mi smo v tej smeri naredili že veliko pravilnih korakov,« pojasnjuje župan Saša Arsenovič in izpostavlja projekt Brez robnika od Drave do parka, sistem za souporabo koles Mbajk, razvoj potniškega prometa, skrb za nove kolesarske poti in nižanje hitrostne omejitve na 30 kilometrov na uro, kjer je to potrebno.

Posledično se širijo tudi bele cone, torej parkirna mesta s plačljivo parkirnino. Po besedah podžupana se bo tako v prihodnosti strošek javnega prevoza zniževal, lastništvo osebnega avtomobila pa bo vse dražje.

Prednost Maribora je njegova velikost

»Na Olimpijskem festivalu evropske mladine se je pokazalo, da je velikost našega mesta veliko pripomogla k boljši organizaciji takšnega dogodka ravno zaradi manjših razdalj, ki jih lahko opravimo peš,« izpostavlja Arsenovič.

Cilj je torej, da Maribor postane »15-minutno mesto«, ki bo prebivalcem omogočalo potovanje z ene lokacije na drugo brez avtomobila v manj kot petnajstih minutah.

V prihodnosti ni izključen tudi promet po Dravi, a Arsenovič izpostavlja omejitve zaradi elektrarn. 

»Po eni strani imamo srečo, da imamo v neposredni bližini dve hidroelektrarni, po drugi strani pa imamo oviran dostop po vodi do Ruš in Ptuja,« je še izpostavil Arsenovič.

Komentarji (11)

Mari-bor-čan (ni preverjeno)

Že spet bodo zapirali in s tem delali gnečo drugje. Vsako leto iste neumnosti. V bistvu ti tipi naredijo teden imobilnosti in ne mobilnosti. Dajte nam že mir s svojimi prebliski.

orožnik (ni preverjeno)

Levičarski idioti v polnem zamahu in zapravljanje denarja brez kakršnih pozitivnih posledic, Arsenovič pa si gradi hotel z 1,8 milijona nepovratnih sredstev, minister HAN, te je kaj sram, ker si ti dal "žegen", Ko se je to obelodanilo pa si ga prijavil KPK, kao, jaz o tem nimam pojma, pokvarjeno do obisti, in tudi Arsenović, kot politik, bi moral vedeti, če mu njegova "svoboda" podari denar, da je to nehigienično, če že ne korumptivno ali kaznivo.

cajkan (ni preverjeno)

Edina varčna pot za nas je, da peljemo to mafijaško golazen z marico na sojenje, skupaj z njihovo fafačico z očali poleg!

Drle (ni preverjeno)

Govno pokvarjeno balkansko misli, da mu kdo verjame, da nas guli s parkingom, ker hoče nam in MB dobro, ne pa da nas vse ropa za denar za gradnjo svojih mostov, cest, hotelov,.... in korupcijo! Bliža se mu konec, sociopatskemu kriminalcu!

JBT (ni preverjeno)

Najprej so prodajali parole UMIRJANJE PROMETA ! Nato so pripeljali MBAJK ,ki je povzročil kaos na pločnikih in peš coni saj infrastruktura ne premore množice koles in skirojev v Mariboru . Kako pojasniti to nekomu ki se gre arhitekta in postavi brv pod mostom.

Boyc (ni preverjeno)

Infrastruktura mesta s 100000 prebivalci ne premore 500 piciklov za izposojo? 😂

In reply to by JBT (ni preverjeno)

Le (ni preverjeno)

Prebivalstvo Maribora in infrastruktura nista v sorazmerju . Koliko km kolesarskih stez premore Maribor ? Kakšno je njihovo stanje ?

In reply to by Boyc (ni preverjeno)

JBT (ni preverjeno)

Koliko koles ,skirojev ,skuterjev imajo Mariborčani v lasti ? Poznaš odgovor ?

In reply to by Boyc (ni preverjeno)

Zvegla (ni preverjeno)

tile so bolj strokovnjaki za mobing kot za mobilnost...

BOZIDARKAPUCINAR (ni preverjeno)

MB ITAK ŠAMPION

pohorskisvizec

Kakšne nebuloze klatijo tile! Aja, po Dravi tudi...Arso imaš kratko pamet(zdaj so krive elektrarne wtf)? Po zraku naj letijo ti lepotci in lepotice!

Starejše novice