Vir: Mestna občina Maribor
Mariborski občini kljub že dvema razpisoma ni uspelo oddati objekta Tri babe, v katerem želijo vzpostaviti gostinski lokal, tudi po tem, ko so najemnino znižali za skoraj 600 evrov. Sedaj so objavili nov razpis. Jim bo v tretje končno uspelo?

Revitalizacija obstoječega Vojašniškega trga, najstarejšega mestnega trga v Mariboru, je prinesla tudi obnovo objekta in nekdanje gostilne Pri treh babah

Stavba je bila nazadnje prezidana leta 1838, leta 1941 pa je nato lastništvo hiše prešlo v last Mestne občine Maribor. Ta pa je objekt v zadnjih letih temeljito obnovila.

V njej je dobil sedež lutkovni muzej, kavarna kot tudi arheološka soba, kjer bodo v prihodnje razstavljeni predmeti, odkriti med arheološkimi raziskavami. A naj bi se objekt Tri babe v osnovi uporabljal za potrebe gostinske dejavnosti.

Mariborska občina je tako že z dvema razpisoma skušala najti najemnika kultnega objekta. Vendar ne na razpis, ki je bil objavljen prejšnjega julija, ne na drugi razpis, ki je bil objavljen v septembru, ni prispela nobena prijava.

Sedaj so na Mestni občini Maribor objavili že tretji razpis za oddajo objekta. Preverili smo, kaj prinaša nov razpis, kakšni so pogoji najema in kolikšna je najemnina.

Kaj se vsega obsega prostor?

Mestna občina Maribor daje v najem pritlični prostor v stavbi na naslovu Vojašniški trg 3 v izmeri 175 kvadratnih metrov. Natančneje gre za gostinski lokal s souporabo skupnih delov stavbe.

Vrsta prostorov in površine:

 • povezovalni hodnik med kuhinjo in restavracijo (šest kvadratnih metrov),
 • restavracija (60 kvadratnih metrov),
 • gostinska soba (53,65 kvadratnega metra),
 • kuhinja in izdaja (10,85 kvadratnega metra),
 • priprava (5,92 kvadratnega metra),
 • skladišče (5,63 kvadratnega metra), 
 • kuhinja in pomivalnica (15,20 kvadratnega metra),
 • klet - garderoba (14,56 kvadratnega metra).

Na občini poudarjajo, da bo poslovni prostor predan v najem delno opremljen, za dokončno opremljenost prostorov pa bo moral poskrbeti najemnik. Prav tako bo moral izbrani ponudnik poslovni prostor usposobiti za obratovanje z lastnimi sredstvi.

Mesečno najemnino zvišali za 50 evrov

Najemnik bo za uporabo poslovnega prostora dolžan plačevati najemnino, ki se oblikuje v odstotku, in sicer:

 • prvo leto najema nič odstotkov od čistih prihodkov od prodaje na letni ravni,
 • drugo leto najema 5,5 odstotka od čistih prihodkov od prodaje na letni ravni,
 • od tretjega leta dalje pa sedem odstotkov od čistih prihodkov od prodaje na letni ravni.

Pri tem pa fiksni znesek mesečne najemnine znaša 1415 evrov. V prvem razpisu je najemnina znašala 1950 evrov, v drugem pa 1365 evrov. Gre za najemnino, ki jo najemnik plača ne glede na letni promet in predstavlja akontacijo letne najemnine, ki se plačuje vsak mesec sproti. 

Najemnina se plačuje v enakih mesečnih obrokih, na način, da najemnik plačuje akontacijo najemnine v fiksnem znesku, po 28. februarju vsako leto pa mu bo na podlagi čistih prihodkov od prodaje za preteklo leto s strani najemodajalca izračunan in obračunan še preostali del najemnine. 

Za objekt potrebno tudi plačilo mesečnih obratovalnih stroškov

Poslovni prostor nima urejenih samostojnih odjemnih mest za komunalne priključke, kot so elektrika, voda in plin ter morebitne ostale komunalne storitve, zato bo najemnik te obratovalne stroške plačeval v deležu od vseh stroškov nastalih na stavbi, in sicer v odmeri:

 • električna energija: 45 odstotkov in
 • vsi ostali stroški: 35 odstotkov.

»V trenutku tega javnega razpisa višina obratovalnih stroškov še ni znana, saj objekt še ne obratuje. Te stroške bo najemnik plačeval upravljavcu stavbe, predvidoma Lutkovnemu gledališču Maribor,« razlagajo na občini.

Pri tem pa so na občini določili tudi ostale posebne pogoje, med drugim, da se mora se ime gostinskega lokala določiti v dogovoru z nastajajočim Centrom Minoriti, trenutni naziv je Tri Babe, izbrani ponudnik se bo moral prilagajati pri svojem programu vsebinskemu programu Centru Minoriti, prav tako se bo morala morebitna dodatna zunanja in notranja ureditev uskladiti z že omenjenim centrom.

Občina predlaga svoj obratovalni čas

Prav tako se bo moral obratovalni čas prostora podrediti potrebam in hišnemu redu Centra Minoriti, na občini tako predlagajo naslednji obratovalni čas:

 • Zimski čas za gostinski lokal: od 1. oktobra do 31. maja vsak dan od 9. do 23. ure.
 • Poletni čas za gostinski lokal: od 1. junija do 30. septembra vsak dan od 9. do 24. ure.
 • V času prireditev od 9. do 1. ure naslednjega dne.
 • Poletni čas za letni vrt: od 1. aprila do 31. oktobra vsak dan od 9. do 24. ure, oziroma do 23. ure v zimskem času. 

Občina ponudbe zbira do sede, 7. junija, ponudnika pa mora pred oddajo vplačati tudi varščino v v višini enkratne izhodiščne mesečne najemnine.

Več informacij pa lahko posamezniki najdejo na občinski strani.

Tri babe želijo oblikovati v novo točko dogajanja v mestu

Vizija oziroma strategija Mestne občine Maribor je, da bo novi najemnik gostilne Tri Babe v sozvočju s centrom Minoriti in lutkovnim gledališčem ter ustrezno gostinsko ponudbo združil vidike tradicionalne in regionalne ponudbe hrane in pijač ter tako dodatno prispeval k prepoznavnosti mesta Maribor, razlagajo na občini.

»Tri babe je del celovite prenove najstarejšega dela mesta, ki mu je obnova dahnila novo življenje. Sredi najstarejšega dela Maribora smo s skupnim delom temu dolgo degradiranemu in zanemarjenemu delu mesta vrnili ugled in pomembnost. Kjer je že stoletja bilo stičišče različnega dogajanja, sedaj začenjamo novo, kulturno poglavje,« so jasni na občini.

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Lucky..... (nepreverjen)

Koga imajo za norca? Iz vesolja se vidi, da je dokumentacija pisana po nareku Centra Minoriti, pa naj oni najamejo in igrajo po svojem nareku. Pri zdravi kmecki pameti, ni gostinca, ki bi sprejel take pogoje, na taki lokaciji. Mutna posla Centra Minoriti, da za drobiz dobi v upravljanje se ta del. "mafija iz Poštne'.

Franc s Piramide

Občina naj proda svoje gostilniške nepremičnine, novi lastniki pa se bodo sami odločili, kaj in kako.

pohorskisvizec

Spreminjajo pogoje, tik pred ponudbo najema! Pa kje si to videl! Namesto, da bi šli naproti najemniku, oni mu zaostrujejo pogoje. Arso zbudi se!

Augsburg (nepreverjen)

Ko javni sektor piše razpise ... Takoj veš, kje si.

Starejše novice