Danes stopajo v veljavo umiki soglasij za nadurno delo zdravnikov. V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor je soglasja umaknilo 228 zdravnikov, kar predstavlja slabih 32 odstotkov vseh zdravnikov v bolnišnici.

Zdravniške stavke, ki traja že mesec in pol, vsaj po odzivih pacientov, ki smo jih srečali pred Univerzitetnim kliničnim centrom v Mariboru, ni občutiti. 

Upokojenka Silva, ki smo jo srečali, nam je povedala, da je pregled, na katerega je bila naročena, bil tudi opravljen.

Nobenih težav ni imela niti Klavdija, ki je s svojima otrokoma bila na fizioterapiji in na pregledu na nevrološkem oddelku.

Dela se s polno paro

Da vse deluje kot pred stavko, pravi tudi član glavnega odbora sindikata Fides, sicer anesteziolog na Oddelku za anesteziologijo v mariborskem kliničnem centru Boris Rižnar.

»Če bi šli noter v operacijski blok, bi videli, da se dela s polno paro, kot prej, tudi pred stavko. Zato ker moramo praktično vse narediti v stavki,« je povedal Rižnar.

Prilagodili bodo urnike dela

Bi pa lahko bila od danes naprej položaj precej drugačen. V veljavo so namreč stopila soglasja zdravnikov za nadurno delo.

Kakšne so razmere v mariborskem kliničnem centru, so nam sporočili v pisni izjavi.

»V UKC Maribor je soglasja na nadurno delo umaknilo 228 zdravnikov oziroma slabih 32 odstotkov. Sorazmerno največ umikov soglasij za nadurno delo je bilo na Oddelku za anesteziologijo, intenzivno terapijo in terapijo bolečin

Urniki dela bodo v prihodnje prilagojeni,« so zapisali.

Reševali bodo kadrovsko situacijo

Prav na omenjenem oddelku pa dela tudi Rižnar.

»V naši intenzivni je primanjkljaj, tudi starostna struktura ne dovoli, da bi delali ponoči. 

Bo problem, določen del anesteziologov, namenjenih operacijam, bo moral prevzeti delo oziroma dopolniti kadrovsko situacijo v intenzivni,« pojasnjuje Rižnar.

»Marca bomo očitno izkusili stresni test«

Težave pa se bodo slej kot prej pojavile tudi na nekaterih drugih oddelkih oziroma enotah, kjer že ob kroničnem pomanjkanju zdravnikov ne morejo sestaviti urnikov niti za štirinajst dni, poudarja Rižnar in dodaja, da bodo marca očitno izkusili stresni test, ki ga je napovedoval že nekdanji zdravstveni minister Bešič Loredan.

»To pa pomeni povečane obremenitve in to kar je bilo izpostavljeno v medijih zadnji čas o zdravniških napakah -  seveda to pomeni večjo pogostost zdravniških napak, če imaš takšne delovne razmere – nenormalne,« pravi Rižnar.

Bolijo jih žalitve in blatenje

Kot dolgoletnega zdravnika pa ga ob vsem tem najbolj boli dejstvo, da družba v njih vidi zgolj velike zaslužkarje, ne vidijo pa truda in dejstva, da vztrajajo v slovenskem javnem zdravstvu, kljub temu da že dolga leta poka po šivih. 

Prav tako, ga prizadenejo blatenja nekaterih kolegov iz zdravniškega ceha.

»Tudi, ko Breclja poslušam – kot da je iz drugega sveta. Kje ima on zdravnike, ki pridejo v službo pa ne bodo delali? Ni takih. V službo, ko prideš, imaš takoj svoj oddelek, svoje nove paciente, ki so jih sprejeli.

Kot anesteziolog, jaz z njimi jaz ne morem iti nikamor drugam, kot v operacijsko,« brez dlake na jeziku pove Rižnar.

»Potrebujemo jih, naj se borijo«

Kaj menijo o zdravniški stavki in ali podpirajo zdravnike pri uresničevanju njihovih zahtev, smo povprašali tudi mimoidoče pred Univerzitetnim kliničnim centrom Maribor.

»Nič. Naj jim plačajo, kar so jim obljubili. Vsak si svoje zasluži,« je neposredno povedala Silva. Z njo se je strinjala tudi Simona: »Vsak si želi malo boljše plače, kakšno pa imajo, pa sami vedo.« 

Medtem ko sta upokojena zakonca Kolarič odgovorila, da naj se zdravniki borijo za boljše pogoje, saj, da jih krvavo potrebujemo.

Kot nam je na ob koncu dejal anesteziolog Boris Rižnar, bodo umiki soglasij za nadurno delo zdravnikov dokončno pokazali, kako podhranjeni smo z zdravstvenim kadrom v Sloveniji

Rezerve, da bi lahko zdravniki delali hitreje in več, pa da naj bi na žalost že zdavnaj pošle.

Komentarji (18)

SLO (ni preverjeno)

Politični 'doktorji' ne zajebavajte se več!!!
Samo da vam opišem primer tega tedna v ukc-Maribor! Moj znanec je imel težave z dihanjem in je bil teden dni hospitaliziran v omenjeni bolnišnici! Zaradi kao prostorske stiske in kao pomanjkanje kadra =LAŽNIVCI STAVKA JE RAZLOG= so ga pustili domov recimo 'pol mrtvega'!!! Revež je že prvo noč doma umrl!!! TEGA 'zdravnika' BI MORALA POLICIJA ARETIRATI IN GA ZAPRETI SAJ PO MOJE GRE TO ZA NAKLEPNI UMOR!!!
V glavnem, če bo kateri od mojih deležen takšnega ravnanja bodo mene aretirali!!!

Surfeiter (ni preverjeno)

V normalnem svetu je tako, da se ne izgovarjaš na pogoje, ko človeku z mesarsko operacijo zajebeš življenje. Treba je priznati, obžalovati in "plačati" storjeno. Ne vem kaj bi bilo, če bi avtobusni šofer skupino otrok zvrnil v prepad in se kasneje izgovarjal na "nenormalne delovne razmere" ... vsi vemo, da ste zdravniki, hote ali nehote, bojevniki za povratek JJ na oblast, saj vam ob zrušenjem javnega zdravstva obljublja(jo) gradove v oblakih. Kar je pri tem žalostno, je to, da cvetober slovenske intiligence, kar zdravniki nedvomno ste, ne razumetr, ste izigrani in zavedeni s strani trenutne opozicije in to s takimi cenenimi floskulami, da peče glava, nekatere pa tudi rit. 95% zdravnikom bo slabše, kot je sedaj. Bolje bo le peščici priveligiranih, ki bodo, kakor videno na vseh področjih, izkoriščali ostale ... in pomislite na mlade zdravnike in njihovo prvo zaposlitev ... uspešnejši, pametnejši v privatne klinike za elito, ostali v javne zavode za navadno ruljo ... si to vsi skupaj želimo?
... in predlog ... tega, ki je naredil fatalno napako pri operaciji in nič krivemu človeku uničil življenje, stestirajte na droge in alkohol. V bolnicah v Sloveniji se narkotiki trošijo bolj, kot na festivalih rave glasbe ... slišim ...

Surfeiter (ni preverjeno)

Včasih je poklic zdravnika bil "rezerviran" za meščanske otroke. Danes večina zdravnikov prihaja iz ruralnega okolja, kjer so otroci celo otroštvo obiskovali razno razne verske (RKC) ceremonije in/oz gluposti. Sedaj so vsi ti kmeteki člani ali vsaj simpatizerji SDS in NSi, tako da ni čudno, da so vsi "bojevniki" Janeza Janše v boju za prevzem oblasti. Vendar ste, kmeteki, nekaj pozabili ... Vanč vam je drago prodal dve svoji lažni vrlini ...
- da je veliki vernik in
- da je veliki domoljub.
On ni ne eno, ne drugo, je stremuh k popolnemu obvladovanju in vodenju ukradene države. Za to bo gazil preko trupel. Tudi vaših, kar pa boste, kmeteki, spoznali, ko bo prepozno.
Včeraj 290224 je Izrael (IDF) v enem zamahu ubil 1200 Palestincev, v celoti 25.000 žensk in otrok (berite prave medoje) ... to je vzor zgoraj omenjenega zafrustriranega psihopata ...

In reply to by Surfeiter (ni preverjeno)

mislim (ni preverjeno)

tega seveda jjanšisti ne vidijjo!

In reply to by Surfeiter (ni preverjeno)

pohorskisvizec

Surfić kaj si retardiran?Kaj to mešaš?

In reply to by Surfeiter (ni preverjeno)

Mbb (ni preverjeno)

Problem zdravstva so ZDRAVNIKI ,ki so v času Covida zavohali denar in dodatni zaslužek v zasebnih klinikah . Za narod se jim po domače hebe .

mislim (ni preverjeno)

moj prijatelj zdravnik je priznal, da še nikoli ni imel toliko denarja za nedelo kot v času kovida

In reply to by Mbb (ni preverjeno)

pohorskisvizec

V ukc Mb imajo nekateri zdravniki celo zasebne prakse.Malo za bolnico ,malo zasebno.Drugače vpr. pernatega zakaj je tako.

orbo (ni preverjeno)

Moje mnenje:Pred vpisom na medicinsko fakulteto bi moral vsak bodoči študent ali študentka podpisati zavezo,da bo po končanjem študiju medicine vsaj 10 let delal v javnem zdravstvu,ker ga šolamo davkoplačevalci. Zasebne zdravstvene ustanove pa naj za svoje potrebe šolajo potrebni kader iz lastnega žepa.Na takšen način bi odpadlo mnogo problemov.

igorpu (ni preverjeno)

aja to bo sedaj krivo za napake zdravnikov..
dobeden ni zmotljiv to razumem da pa se krivda prelaga na pogoje dela, zelo nizko ste padli!!!
ce bi bili tako tezki pogoji ne bi morali delat za javni sektor in se za privat sektor...
ne pa da v javnem sektorju je dezuen, spi, v istem casu pa dela v privat sektorju in se to v ordinaciji ki je last drzave..
dajte no.. sploh se ne zavedajo kaj govorijo!!

igorpu (ni preverjeno)

Dela se s polno paro...laznjivci!!!!!

Šumar (ni preverjeno)

Dragi LENUHI v belem!!! Takšne nevzdržne razmere ste si ustvarili sami!!!
Nevzdržne razmere so samo 8 ur redne službe...popoldan ko pa delate privat pa takšnih razmer več ni...
Jaz če v službi delam kot bi naj delal nimam energije da bi delal še popoldan. Če pa 8 ur v službi lenariš samo zato da lahko popoldan kasiraš ubogim bolanim ljudem se pa vprašaj kakšna GOLAZEN OD ČLOVEKA STE BOGOVI V BELEM Kje so zaprisege??? Sram naj vas bo!!!

44 (ni preverjeno)

ne skodit pacientom,
tisti ki skodi ima ime in priimek

mislim (ni preverjeno)

na koncu tak zgleda, kot da precednik fidessdsa štrajka sam (z jjanžekom v ozadjju)

David 2024 (ni preverjeno)

Delajo za državo, garajo pa privat...seveda so utrujeni. 😅😅 gamad požrešna.

Politk (ni preverjeno)

Zadeva je postala delikatno požrešna.Cene gredo v nebo'vsak enkrat na teden se vse viša.Doktorji morajo štrajkat ,da lahko vzdržujejo njihove razvajene mulce,pa hišo,avto,hja pa ljubica tudi ni zastonj.Te pa dvigne ,ko vidiš ,da stavkajo vsi razen tisti"tisti delavni narod,na minimalni'ja pol pa živite tako.Pa kje so jajca,vsi vi na minimalcu?vi si zaslužite največ a ste tihe piz..de,da ne gre drugače napisat.

Mbb (ni preverjeno)

Pri nas štrajkajo tisti ,ki imajo časa na pretek in bivši zaporniki .

In reply to by Politk (ni preverjeno)

Mbb (ni preverjeno)

Pri starših še vedno velja napotek otroku naj hodi v šole,da ne bo treba delati . In potem šolani začnejo štrajkati.

Starejše novice