Slika je simbolična (foto: Bobo).
Sindikat Fides nadaljuje stavko.

Glavni stavkovni odbor Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije je popoldne soglasno sprejel odločitev, da zdravniki na pritiske vlade ne pristajajo. Zato sindikat nadaljuje stavko, vlado pa poziva, naj udejanji, kar je podpisala, so zapisali v sporočilu za javnost. Premier Robert Golob je namreč popoldne pozval k zamrznitvi stavke.

Kot je v izjavi za medije povedal predsednik zdravniškega sindikata Fides Damjan Polh predsednik vlade, s katerim se je Fides ta teden sestal dvakrat, "na mizo ni ponudil nič novega". Tako sindikat nima jamstev in zagotovil, da se bo karkoli premaknilo. Glavni stavkovni odbor zato ni imel težkega dela odločiti o nadaljevanju stavke, je pojasnil.

Tekmovanje v pozivih k prekinitvi stavke po navedbah Fidesa ni pot k rešitvam. »Ne rabimo predavanj o etiki in morali, najmanj ne s strani tistih, ki nimajo niti toliko morale, da bi spoštovali podpisane sporazume, in na pogajanja prihajajo z grožnjo ukrepov, in ne s predlogi rešitev in konkretnimi jamstvi,« so poudarili.

»Svetujemo jim, naj pridige o etiki in o morali zadržijo predsednik vlade in ministri kar zase in se podvržejo resnemu samospraševanju. Če bi morale bilo kaj na njihovi strani, ne bi bilo potrebno stavkati in ne govoriti o Hipokratu in prisegah. Zdravniki tudi ves čas stavke delamo in strokovno obravnavamo paciente,« so poudarili v Fidesu.

Predsednik vlade Robert Golob je popoldne v izjavi za medije zdravnice in zdravnike namreč pozval, naj takoj zaustavijo stavkovne aktivnosti ter prekinejo negotovost in agonijo slovenskih pacientov v javnem zdravstvenem sistemu, ker si pacienti tega zagotovo ne zaslužijo.

V Fidesu so ob tem zapisali, da so bili znova priča »sprevrženemu razmišljanju vlade in njenega vodje«. Ker vladi ustreza, kar so že dogovorili in podpisali, to preprosto pozabijo in zahtevajo, da ponižno pokleknejo, so bili kritični.

Polh: Nekateri zdravniki bodo po uveljavitvi umika soglasij za nadurno delo delali precej manj

Sindikat Fides stavka od 15. januarja. Zahtevajo ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij, vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom.

Po več pogajalskih sejah z vladno stranjo, ki sodeč po izjavah predstavnikov obeh strani niso prinesle napredka, je glavni stavkovni odbor Fidesa na seji 30. januarja soglasno sprejel sklep, da vodstvom zdravstvenih zavodov predajo preklice soglasij za nadurno delo. Preklici v veljavo večinoma stopijo z začetkom marca.

Polh je danes pojasnil, da bodo nekateri zdravniki po uveljavitvi umika soglasij za nadurno delo delali precej manj, zato bo na nekaterih deloviščih zdravnikov primanjkovalo. Naloga delodajalcev je, da delo organizirajo glede na nove okoliščine, je poudaril.

Komentarji (7)

55 (ni preverjeno)

Morlni pohabljenci.
Izšolali so se na denar davkoplačevalcev, zdaj preko nas izsiljujejo bonitete za sebe.
Zapomnite si...vaše pravice se končajo, kjer se naše začnejo.
Za vsako rit šiba raste....tudi za vašo.

Mb-11 (ni preverjeno)

Čimprej ukinit ta barabski fides. Ti so res skregani z vsemi hipokratovimi zaprisegami. SRAM JIH JE LAHKO. Naj čimprej spizdijo v tujino če bo jim tam bolje.

pohorskisvizec

Pa kdo še upošteva enakega.Bogovi v belem izkoriščajo položaj!

Mbb (ni preverjeno)

SODNIKI,ZDRAVNIKI....kdaj bomo štrajkali BOLNIKI ?

Surfeiter (ni preverjeno)

Kaj je z nesposobno vlado? Na hitro sprejeti interventni zakon o prepovedi stavke zdravstvenih delavcev (po vzgledu vojske in policije) ter v miru preučiti vse posledice te iste stavke. Ob morebitnih rezultatih v škodo pacientom, trajnostno odvzeti licenco ter takšne deportirati na Kosovo. To je tam, veste, od koder je oče idejnega vodje te stavke in "prebujenja" kmetov Janeza Janše ...

Branko59 (ni preverjeno)

Vlada ukrepaj kot Hrvati in ne čakajte

mislim (ni preverjeno)

dokler jih bo jj podpiral (z našim denarjem), bodo stavkali ... mafijja

Starejše novice