Letošnje leto si bomo zapomnili predvsem po podražitvah na vseh področjih. Pa se te zrcalijo po celotni dobavni verigi?

Najbrž ste si v zadnjem letu tudi vi napolnili nakupovalni voziček z vašimi najljubšimi izdelki in nato na blagajni zgroženi ugotovili, da je račun mnogo večji, kot je bil v začetku leta. 

Več odštevamo za meso, sadje, mleko - vsa živila, ki jih redno kupujemo. Tako so že vsi večji mesni proizvajalci v Sloveniji obljubili, da bo cena izdelkov šla gor. 

Nedavno so dvig cen napovedali pri Celjskih mesninah, za Ptujinfo so jih potrdili tudi na Perutnini Ptuj. 

»Napovedan dvig cen je posledica visoke rasti cen osnovnih surovin, ki služijo za proizvodnjo krmnih mešanic za prehrano živali, energentov, embalaže oziroma repromateriala, logistike, stroškov dela ...« so takrat za Ptujinfo razkrili na Perutnini Ptuj. 

Tudi Skupina Panvita je potrdila, da so primorani dvigovati cene. Iz podražitev ni izvzeta niti Šunkarna Kodila, kjer bodo cene zvišali za vsaj pet do deset odstotkov. 

Vsi pa so potrdili, da se o cenah že dogovarjajo s trgovci. Tako bo potrošnik v trgovini plačeval za svoje meso več - pa bo za meso več dobil tudi kmet? 

Sploh kupujemo slovensko?

O fenomenu, ki se dogaja na mesnem trgu smo povprašali Petra Pribožiča, vodja oddelka za kmetijsko svetovanje na Kmetijsko gozdarskem zavodu Ptuj

»Dejstvo je, da veriga od kmeta do prodajne police ni urejena,« temo načne strokovnjak za kmetijstvo. 

Dodal je, da ne spremljamo masnih bilanc, ki bi razkrile, koliko slovenskega mesa prodajalec dejansko trži v primerjavi z uvoženim mesom. Te bilance bi morale biti dnevne, tedenske, mesečne in letne. 

Pri tem Pribožič poudarja, da se trgovci v oglasih in na panojih tržijo kot prodajalci slovenskega mesa. A kako je to mogoče preveriti, če ni rednih masovnih bilanc? 

Cene v trgovinah gor, odkupne cene pa dol

Če meso kupujete v trgovinah, ste opazili, da so se cene že povišale. Perutnina Ptuj je napovedala desetodstotno rast cen, Šunkarna Kodila vsaj pet do deset odstotno, pri Panviti pa si nedavno odstotkov še niso upali napovedati, a so potrdili, da bodo cene svojih izdelkov povišali.

Prvi, ki so napovedali dvig, pa so bile Celjske mesnine, z napovedjo deset do celo petnajst odstotnega dviga. 

Tako povprečen potrošnik pričakuje, da se dvigujejo tudi odkupne cene. Odkupna cena je cena, ki jo ponudijo kmetu za odkup dobrine. 

Pa temu ni tako. Pribožič je izpostavil, da odkupne cene padajo že od 24. tedna letošnjega leta, pri tem pa izpostavi predvsem cene svinjine - padec teh je bil namreč najhujši. 

»Ugotovimo lahko da od 24. tedna naprej cena mesa prašičev pada, ob predpostavki da so ostali stroški višji, tako krma, kot, še posebej, energija in posledično tudi ostali stroški. Zato so rejci prašičev trenutno v zelo slabem ekonomskem položaju. Prav tako imajo težavo prašiče sploh prodati,« je jasen. 

Doda, da padec odkupnih cen za govedo in piščance ni tako velik, a veliko slovenskega goveda najboljše kvalitete pokupijo Italijani in Avstrijci.

Kakšno govedino pa jemo mi?

»Naša predelovalna industrija pa uvaža manko na trgu gotovo tudi slabše kvalitete predvsem zaradi razlik v ceni,« je odgovor Petra Pribožiča. 

Manjši rejci opuščajo rejo 

Glede na zmeraj višje cene v trgovinah, nemoč kupcev pri preverjanju sledljivosti in zmeraj nižje odkupne cene, pa je jasno, da so trenutne razmere za rejce neugodne. Višajo se namreč tudi stroški za krmila. 

»Glavnino težav rejci prevzemajo na svoja ramena in vztrajajo v proizvodnji. Nekateri pa dejansko opuščajo rejo - predvsem manjši rejci,« doda Pribožič. 

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Mrazi (nepreverjen)

Spet bodo vse pobasali trgovci (predvsem trgovci z novci) in si izmislili nove razlage zakaj pritisniti na proizvajalce hrane in kmete.

amarena

Bravo, Slovenija!

Starejše novice