V Mariboru si lahko privoščimo hrustljavo zapečen krompirček kar iz avtomata. Le vstavimo denar, pritisnemo in gumb in počakamo na svojo porcijo 'pomfrija'. Avtomat je pritegnil najmlajše in starejše, ki obujajo spomin na' krompirček v Slovenski ulici.

Belgijci, ki sami sebe razglašajo za izumitelje ocvrtega krompirčka, so leta 2013 v Bruslju postavili prvi samopostrežni avtomat za pomfri. Tega je aprila dobil tudi Maribor.

»Nekaj novega, nekaj vročega in hrustljavega,« so ob objavi fotografije avtomata zapisali na Facebook profilu Fud Snacks.

Kot je za Mariborinfo pojasnil Jure Frank iz podjetja Automatic fud, so v Mariboru startali v začetku meseca aprila z eno lokacijo, in sicer tisto v centru mesta na Orožnovi ulici 8. Po okoli enem mesecu so odprli še dodatno lokacijo v Supernovi (Qlandia) Maribor. 

»Seveda pa imamo v pripravi že dodatne lokacije izven Maribora,« razkriva. 

'Daj, da probamo enega'

Kot pravi, so avtomat zagnali brez velikega pompa in reklame, da vidijo dejansko organsko rast prodaje, reklamo od ust do ust in seveda moč družbenih omrežij.

Glede na to, da niso veliko oglaševali, so z začetno prodajo zelo zadovoljni: »Zelo zanimivo je spremljati odzive ljudi, kako previdno pridejo in se čudijo, kaj je to za eno čudo.«

Kot pravi, nekateri rečejo 'daj da probamo enega' in potem sledi odziv 'samo je res dober in hrustljav'. 

»Zelo zanimivo je, da naš gospod Krompirček pritegne najmlajšo generacijo in vse do starejših, ki obujajo spomin, kako so včasih hodili v Slovensko ulico na 'bomfri',« dodaja Frank. 

Ni vsak krompir za vse

Da dobi kupec svež in hrustljav krompirček, mora biti izpolnjenih več faktorjev. Kot prvega izpostavlja kvalitetno olje. Tega uvažajo v Slovenijo, saj, kot pravi, pri nas te kvalitete niso uspeli pridobiti. 

»Res je, da sedaj divja ta vihar podražitev vseh surovin, ampak ne želimo, da nam pade kvaliteta olja,« razlaga Frank.

Naslednja ključna sestavina je krompir. Pojasnjuje, da ni vsak krompir dober za vse. Poleg kvalitete pazijo tudi na to, da je brez alergenov.

»Serviran krompir je zmeraj vroč in hrustljav, ker je vsaka porcija tudi sveže pečena,« dodaja. 

Zaloge za sto porcij krompirčka

Koliko porcij lahko naročimo, preden se aparat izprazni? Kot pravi Frank, ni skrbi, da bi krompirčka zmanjkalo, saj ima aparat zaloge za sto porcij: »Sproti pa tudi preko aplikacije spremljamo stanje aparata.«

Frank izpostavlja še eno 'težavo', za katero prejemamo tu pa tam kakšno vprašanje in 'reklamacijo'. Gre za vilice. Pri servirani porcija krompirčka pridejo zraven namreč tudi lesene vilice. A občasno se zgodi, da vilic ni. 

Kot pravi Frank, so razlogi za to različni: »Najbolj pogost je ta, da nekdo želi več kot ene vilice in z obstoječo 'drega', da bi izvlekel še eno. Seveda se zatakne in jih avtomat več ne izdaja naslednjemu.«

S kečapom ali raje z majonezo? 

Če si zaželimo krompirčka, je treba najprej v avtomat vstaviti drobiž. Avtomat sprejema kovance za dva evra, en evro, 50 centov, 20 centov in deset centov. Na porcijo krompirčka je treba počakati 270 sekund, zanjo pa odšteti dva evra in pol.

Na Orožnovi ulici je na voljo kečap, v Supernovi aparat testno nudi majonezo oziroma majonezi podobno omako. 

»Mogoče lahko koga zmoti okus, saj ni tipičen okus majoneze,« pravi Frank in dodaja, da so omake iz države krompirčka, iz Belgije. 

Aparat za ocvrt krompirček tako v zadnjih dnevih v Mariboru zbuja veliko zanimanja, a načrtov za prihodnost, kot pravi Frank, je še veliko. 

»Imamo že izdelane načrte, da se sama ponudba razširi na meseno in sladko, kaj več o tem pa boste izvedeli kmalu,« je povedal. 

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Neviden (nepreverjen)

Fantje in dekleta'raje dajte denar 2.5eur klošarju kot v ta avtomat.

Jakove (nepreverjen)

pa nisu svi sirotinje kao što si ti.

In reply to by Neviden (nepreverjen)

Surfeiter (nepreverjen)

Avtomat in vse povezano z njim je novo, vendar okolica kljub vsem aditivom smrdi po olju oz. cvrtju ... in kaj porečejo stanovalci nad pomfritomatom? ... ne vem ... ali vem, neće dugo ...

pohorskisvizec

Spet isto, kot pred par dnevi. Ali menjujejo olje? Za 2,5 eur penzič dobi v Lidlu 1 l mleka, testenine, polivko, kajzerco!

Starejše novice