V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor so danes simbolno prerezali trak ob otvoritvi novih požarnih dvigal v kirurški stolpnici.

Novo požarno dvigalo v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor v 30-ih sekundah pripelje iz najvišjega, 16. nadstropja, do vhoda v stolpnico klinike za kirurgijo.

Z izgraditvijo dveh novih dvigal so tako bistveno zmanjšali čas, ki je potreben za evakuacijo v primeru požara. 

»To je bistvena nadgradnja za varnost bolnikov in zaposlenih v kirurški stolpnici,« je povedal direktor mariborskega kliničnega centra Anton Crnjac.

Kot pravi, so že pred leti zaznali, da je kirurška stolpnica požarno ogrožena: »Pri eni od vaj so nas gasilci opozorili, da lestve sežejo do desetega nadstropja, naprej pa je problematično.«

Dodal je, da na srečo niso imeli nekih slabih dogodkov, so pa opozorilo resno vzeli in začeli z aktivnostmi za izgradnjo dvigala. 

Po številnih neuspešnih razpisih vendarle uspeli

Jure Dolinar iz ministrstva za zdravje, ki se je otvoritve udeležil namesto ministra Janeza Poklukarja, je povedal, da je ureditev požarne varnosti Univerzitetnega kliničnega centra Maribor zelo pomemben projekt.

Šlo je za investicijo v višini 6,7 milijona evrov, ki jo v večjem delu financiralo ministrstvo, manjši del je prispeval tudi klinični center. »S to investicijo se je močno izboljšala požarna varnost glavne stavbe,« je povedal. 

Gre za dve požarni dvigali, ki so ju zgradili na zunanji strani stolpnice. Namenjeni sta dostopu v nadstropja v primeru požara, uporabljali pa ju bodo tudi za selitev bolnikov ter prevoz obrokov iz razdelilne kuhinje v kleti. Za zunanje obiskovalce bo odprto po potrebi. 

Projekt se je sicer začel že leta 2012, od takrat pa je bilo izvedenih tudi kar nekaj neuspešnih razpisov. Po številnih zapletih s pripravo dokumentacije in izvedbo javnega naročila, je izgradnjo dvigala zamaknila tudi epidemija. 

»Končno smo leta 2020 uspešno zaključili z razpisom in skupaj z Univerzitetnim kliničnim centrom Maribor izboljšali požarno varnost,« je pojasnil Dolinar. 

V zadnjih desetih letih ni bilo nobene evakuacije

Kot je povedal Crnjac, na srečo hitre evakuacije bolnikov iz stolpnice v preteklih letih niso bile potrebne. Kadar pa je bilo treba izprazniti stavbo in bolnike spraviti na varno, so to počeli na eksperimentalne načine. 

Nazadnje je bilo treba evakuirati bolnike ob odkritju bombe v bližini, a kot pravi direktor: »Tisto ni bil nek dogodek, ki preseneti kot požar. To je bilo načrtovano nekaj dni naprej.«

V stavbi, ki je bila zgrajeni leta 1976, so z izgradnjo dvigal zdaj vendarle zagotovili ustrezno požarno varnost bolnikov in zaposlenih. 

Komentarji (1)

AXA (ni preverjeno)

Novo požarno dvigalo v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor v 30-ih sekundah pripelje iz najvišjega, 16. nadstropja, do vhoda v stolpnico klinike za kirurgijo. Zakaj niste zadevo prepustili mariborskemu geniju Juriju T. on bi izdelal dvigalo ,da bi odleteli v vesolje v 10 sekundah ..... hahaha

Starejše novice