Z današnjim uradnim podpisom pogodbe na Univerzi v Mariboru se pričenja obnova najstarejšega študentskega doma na Tyrševi ulici.

Podpisa pogodbe za prenovo najstarejšega študentskega doma na Tyrševi ulici so se udeležili rektor Univerze v Mariboru Zdravko Kačič, direktorica Študentskih domov Univerze v Maribor Maja Krajnc Ružič, predsednik upravnega odbora Lesnine MG oprema Boštjan Mencinger in Iztok Žigon vršilec dolžnosti generalnega direktorja direktorata za investicije ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

V okviru prenove bodo izvedena energetska prenova in adaptacija objekta, in sicer toplotna izolacija sten, zamenjava stavbnega pohištva, prenova strehe, sanacija tal v kleti, prenova razsvetljave, ogrevalnega in prezračevalnega sistema. Zamenjana bo vsa notranja oprema.

»Od same stavbe ostanejo samo zidovi,« pa jasno dejal Mencinger.

Dom je bil vseljen že leta 1964

V najstarejšem mariborskem študentskem domu te dni že pripravljajo vse potrebno, da bodo lahko v petek pričeli s celovito prenovo zgradbe, ki je prve študente sprejela že davnega leta 1964.

»Tega se res veselimo, ker je dom res v slabem stanju. Energetsko je neučinkovit, sobe so majhne. Dejansko je samo ena kuhinja za celo nadstropje, torej za 36 oseb in en sanitarni sklop, ki ga prav tako uporablja 36 oseb, ločeno moški in ženski del,« je povedala Saša Schwarz, vodja projektne pisarne.

Študentski dom 1 bo po prenovi skoraj ničenergijska stavba, vrednost vseh prenovitvenih del, ki bodo potekala vse do junija prihodnje leto, pa je dobrih pet milijonov evrov.

Prenovljen dom bo sprejel več kot polovico manj študentov

Po prenovi bo dom nudil večje udobje, a bo lahko zaradi enoposteljnih in apartmajskih sob sprejel manj študentov. Manjkajoča ležišča bodo nadomestili.

»Res je, da bo postelj manj, 103 postelje bodo, bilo jih je 220. Vendar smo s 1. septembrom dobili na Univerzo Maribor oziroma se je k nam pripojil, dijaški dom. Tam je 232 postelj, tako da bomo vse postelje tudi v tem študijskem letu nadomestili,« je dodala Maja Krajnc Ružič, direktorica Študentskih domov Maribor.

Večje tudi kvadrature sob

Enkrat večja bo tudi kvadratura sob, ki trenutno znaša 12 kvadratnih metrov. Študentje bodo imeli na voljo tudi enoposteljne in apartmajske tipe sob. 

»Ne samo, da bo ta obnova energetsko in drugače sanirala, ampak tudi bistveno dvignila standard bivanja v tem okolju, kar me še posebej veseli in zakaj se seveda v Univerzi v Mariboru prizadevamo,« je dodal Zdravko Kačič, rektor Univerze v Mariboru.

Letos prejeli 120 prošenj za bivanje več kot lani

Študentski domovi v Mariboru so sicer letos prejeli 120 prošenj za bivanje več kot lani, verjamejo pa, da bodo lahko vselili vse študente.

»V tem trenutku imamo na voljo 2737 subvencioniranih ležišč, res da je prošenj malo več, ampak mi smo vsako leto vselili vse, ki so želeli bivati v študentskem domu. Namreč, treba je tudi upoštevati, da se nekateri tudi ne odzovejo vabilu, nekateri pa ne izpolnjujejo vseh pogojev - teh je približno med deset in 15 odstotkov,« pa je dodal Damir Mlakar, vodja službe za študentske zadeve Univerze v Mariboru.

Upa sicer, da čakalnih dob za vselitev ne bo.

Maja letos stanarine povišali za 11 odstotkov

Cene za bivanje v študentskih domovih v Mariboru se gibljejo od dobrih 83 do 187 evrov, maja letos so stanarine zaradi višjih cen energentov dvignili za 11 odstotkov.

»Resnično si ne želimo, da bi te zares enormne podražitve energentov dali na pleča študentov. Zato skupaj z ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport zadevo rešujemo oziroma iščemo druge rešitve,« je še dodala Krajnc Ružič.

Študentski domovi Maribor zato pričakujejo tudi, da država poviša subvencijo za bivanje, ki trenutno znaša 21,50 evrov in ni bila spremenjena vse od leta 2017.

Komentarji (1)

Katja7 (ni preverjeno)

Neverjetno.Smešno bi bilo,če ne bi bilo žalostno.Kateri idiot je sprejel tako prenovo s takim finančnim vložkom????In POLOVICO manhše kapacitete bodo po prenovi.Samo v Marimafijaboru.A nihče ne zna vklopiti možganov pri tako stran vrženem in neracionalno porabljenem denarju????Očitno so padle mastne provizije za ta biznis,ker to je skregano z vsako logiko.

Starejše novice