Mariborske gostince je pred dnevi presenetila odločitev občine, ki želi v občinskih lokalih za 100 in več odstotkov zvišati najemnine. Gostinci morajo na zvišanje pristati prostovoljno, saj pravne podlage za to ni. A s tem tvegajo odpoved pogodbe.

Gostinci in obrtniki v središču mesta, ki najemajo lokale v lasti občine, so ogorčeni. Občina jih je namreč pozvala, da sprejmejo drastično zvišanje najemnin.

Po poročanju časnika Večer, naj bi občina najemniku lokala Alexander na Glavnem trgu predlagala dvig najemnine za več kot 100 odstotkov, zlatarju v Poštni ulici za 130, Patrick's Pubu pa kar za dobrih 250 odstotkov.

Občina pri tem želi, da bi najemniki na višanje najemnin pristali prostovoljno, ker pravne podlage za to nima. Ker je za večino takšno zvišanje nesprejemljivo, aneksa ne bodo podpisali, s tem pa tvegajo odpoved pogodbe.

Najemniki so začeli podpisovati peticijo, s katero pozivajo k zaustavitvi podražitev najemnim oziroma se dogovoriti za sprejemljiv dvig. Sicer bo, kot pravijo, mestno središče ostalo prazno. 

Po informacijah Radia Slovenija iz Koroške ceste odhajata vsej dve trgovini, in sicer prodajalna čevljev in pekarna, ki ji želijo najemnino dvigniti kar za 420 odstotkov.

Več vprašanj v zvezi s podražitvami najemnine smo naslovili na Mestno občino Maribor. 

Občina: »Zvišanje najemnin je predlog«

»Uvodoma želimo poudariti, da smo naše najemnike povabili na razgovore glede povišanja najemnin kot naše partnerje in jim predstavili cenovno analizo najemnin, ki smo jo pripravili,« so za Mariborinfo odgovorili na mariborski občini. 

Poudarjajo, da je zvišanje najemnin predlog in da je to mogoče zgolj s soglasjem obeh pogodbenih strank in sicer s podpisom aneksa k obstoječi najemni pogodbi, kar je bilo najemnikom tudi predstavljeno. 

Vsem najemnikom, ki so bili na razgovoru, bodo v podpis posredovani aneksi s predlaganim povišanjem najemnine.

A gostinci trdijo drugače. »Občina predlaga? Gre za popolno zavajanje javnosti, postavili so nas pred zid. Ali podpišemo aneks ali bodo prekinili pogodbo,« je za Večer povedal solastnik Patrick's Puba in prvopodpisani pod peticijo Matej Sušac.

Odpraviti želijo neskladja med dejanskimi in tržnimi najemninami

Na mariborski občini razlagajo, da so pripravili analizo najemnin poslovnih prostorov, na podlagi katere je bilo ugotovljeno, da določene najemnine poslovnih prostorov bistveno odstopajo od tržnih najemnin.

Urad za gospodarske dejavnosti upravlja z več kot 300 poslovnimi prostori, od katerih več kot 60 oddaja v brezplačno uporabo, preostale oddaja v tržni najem. »Mestna občina Maribor je zavezana ravnati z javnimi sredstvi gospodarno in ekonomično, zato smo tudi pri določanju višine najemnin zavezani slediti cenam najemnin na trgu,« dodajajo.

Tako je bila tudi cenovna analiza pripravljena na podlagi primerjave cen najemnin na trgu. Na občini izpostavljajo, da se je izkazalo, da je Mestna občina Maribor v več primerih nelojalna konkurenca lastnikom zasebnih poslovnih prostorov.

»Posebej želimo izpostaviti, da so edini finančni vir za investicijsko vzdrževanje poslovnih prostorov najemnine,« pojasnjujejo na občini: »Kar pomeni, da v kolikor so najemnine bistveno nižje kot primerljive na trgu, na dolgi rok naše nepremičnine izgubljajo na svoji vrednosti, saj zbrane najemnine ne zadoščajo za ustrezno vzdrževanje nepremičnin.«

Najemnike, za katere je bilo ugotovljeno, da najemajo poslovne prostore po bistveno nižjih najemninah glede na trenutne tržne razmere, so povabili na razgovor in se z njimi pogovorili kot s partnerji: 

»Dodatno smo jim obrazložili, da je mesto z vlaganji privabilo v mestno jedro več občank in občanov, kakor tudi turistov, s čimer se povečuje tudi potrošnja v mestnem jedru, kar omogoča višje prihodke vsem poslovnim subjektom v mestu, tudi najemnikom Mestne občine Maribor.«

Občina z vlaganji v mesto privablja turiste

Na občini izpostavljajo, da so s sofinanciranjem fasad v mestnem jedru pomagali obnoviti več kot 30 fasad, v okviru transferov Zavodu za turizem Maribor so bile izvedene številne zelo uspešne prireditve, kot so Čarobni Maribor, tradicionalno Martinovanje, z uspešno promocijo turizma je mesto Maribor prejel laskavo nagrado kulinarična prestolnica Evrope in 3. mesto v kategoriji naj turistična destinacija Evrope v letu 2022. 

Maribor v letošnjem letu organizira OFEM, organizirana je bila Operna noč in veliko manjših dogodkov, s ciljem privabiti v mesto čim več obiskovalcev. 

»Vse navedeno pomeni velik finančni angažma s strani Mestne občine Maribor in glede na to, da imajo finančne koristi od tega tudi najemniki naših poslovnih prostorov pričakujemo razumevanje in finančno participacijo tudi z njihove strani v smislu plačevanja tržnih najemnin,« razlagajo na občini. 

Na občini dodajajo, da se zavedajo, da je potrebno nameniti posebno pozornost lokalnim starodobnim obrtniškim poklicem in dejavnostim: »Zato pri teh poslovnih subjektih povišanje najemnin ne bo predlagano.« 

Dodajajo, da so zato začudeni, da je med podpisniki peticije tudi segment poslovnih subjektov, ki niso bili naslovljeni.

Ob tem poudarjajo, da se je v zadnjih treh letih za namene investicijskega vzdrževanja v poslovne prostore namenilo več kot 1,5 milijona evrov, ter dodatno za namene izvedbe razpisa sofinanciranja fasad 775.500 evrov. 

Komentarji (23)

Proti draginji (ni preverjeno)

oe24/oesterreich/politik/aktuell/gewerkschaftsboss-muchitsch-droht-mit-teuerungsstreik

rever-89 (ni preverjeno)

haha bolano, toliko praznih lokalov kot je sedaj ni bilo v centru mesta še nikoli in sedaj še zvišujejo najemnine.

Rq (ni preverjeno)

slovenci ne razumejo podjetništva. ne razumejo, da je treba vlagati, da potem kaj zaslužiš. ne razumejo dinamike razvoja, ne razumejo ekonomije obsega. balkanizem se pač ne obnese v poslu. nekaj časa morda že, na dolgi rok pa ne. zato nemcem gre bolje (pa tudi ne več tako drastično bolje, ker je balkan prodrl tudi tja).

In reply to by rever-89 (ni preverjeno)

Ljubljanski St… (ni preverjeno)

zaprauljaju finance Ni njim mar za tebe, ekonomiju, dinamiku i posle
novice.svet24/clanek/novice/slovenija/toliko-denarja-bodo-v-petek-na-racun-prejeli-upokojenci
rtvslo/gospodarstvo/slovenija-je-visokotvegana-drzava-glede-dolgorocne-vzdrznosti-dolga

In reply to by Rq (ni preverjeno)

Šumar (ni preverjeno)

Slovenci ne razumemo...???
A zato pa je balkanec za temi odločitvami.... Rq budalo...

In reply to by Rq (ni preverjeno)

Rq (ni preverjeno)

ja, ne razumemo. Top lokacija = top najemnina. Tako pač to gre.

In reply to by Šumar (ni preverjeno)

NIGER (ni preverjeno)

Gre za to, da so državne institucije od pamtiveka vse bile neverjetno pogoltne.

In reply to by Rq (ni preverjeno)

Pesnicar (ni preverjeno)

Zupan unicuje konkurenco in hkrati ureja okolico pri svojih lokalih.

SLO (ni preverjeno)

Očitno si nekdo želi zopet pestro dogajanje po Mariborskih ulicah.
Po navadi je, da kdor išče ta tudi najde.

OPTIKAR (ni preverjeno)

Lepo sem pred časom povedal, da Arsa nikoli ne bi smel postati župan, ker ima roke obrnjene preveč k sebi in boli njega organ za njegovo konkurenco. To retorično sprenevedanje pa mi dvigne cuker, da je joj. Zadnji čas je, da ga povozi avto!

NIGER (ni preverjeno)

Neizmerno bi me začudilo, če bi župan kaj občinskega denarja doniral otroku, za katerega se zbira denar za zdravilo, ki bi mu omogočilo ozdravitev. Zakaj? Nikoli še nisem slišal, da bi bogatuni ali država imela vsaj malo empatije za take primere.

Modri dirkač (ni preverjeno)

Če hočejo zvišati za 400%, naj povejo kolko je to ali je prej bilo res prenizko?

George1 (ni preverjeno)

Saša je najprej na puf pokupil vse elitne lokacije v mestu. Njihovo okolico obnovil z denarjem občanov in se sedaj na eleganten način želi znebiti konkurence. Še granitne kocke imamo in NAŠEGA Maribora ne damo!! LOVE Maribor.

Default (ni preverjeno)

Pravilno

gost377383 (ni preverjeno)

a poper najemnina tud?

DipsY (ni preverjeno)

Kolikor vem je Poper in hotel lastniski.. torej ni najemnine

In reply to by gost377383 (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

investicijska vzdrževanja - fasado naj občina sama financira, zvišajo pa naj v skladu z inflacijo, ki ni 100% in več, edino če 40 let niso zvišali najemnine

. (ni preverjeno)

Slava mu, vence in cvetje odklanjamo, denar namenite za cesto v kamnici.

pivec piva (ni preverjeno)

Konkurenco je treba zjebat!

Ma ne bi (ni preverjeno)

youtu.be/joHjNHAVlSY

In reply to by pivec piva (ni preverjeno)

2662023 (ni preverjeno)

Zanimivo, nikjer ni napisano kdo je v prispevku oseba, ki je avtorju dal pojasnila in odgovore k vprašanjem. Bilo bi lepo, da bi občani zvedeli kdo stoji za vsebino.

DipsY (ni preverjeno)

Saj tud za stanovanja 1 sobna ni najemnina vec 200eur kot pred 5leti, ampak +300€..tak da cist prav je, da se pogleda trzne cene in dvigne najemnine.. se bo nasu pa drug najemnik ve ta zavrne..postna laufa pa ce bi Bevog stal 10eur, ne pa 6 al kolk so mi ga kasirali zadnic...

PROTI copitalistom (ni preverjeno)

Nismo denar - NE gre samo za denar
reporter/clanek/slovenija/branko-cakarmis-odhaja-

Starejše novice