Vir: Dravske elektrarne Maribor
Dravske elektrarne Maribor so slavnostno proslavile sedemdeset let obstoja in uradno zagnale segment pet Sončne elektrarne Zlatoličje.

Družba Dravske elektrarne Maribor, največja proizvajalka električne energije iz obnovljivih virov v Sloveniji, je slavnostno obeležila sedemdeset let obstoja ter uradno zagnala segment pet Sončne elektrarne Zlatoličje.  

Leta 1918 so slovenski del reke Drave prvič zajezili – z izgradnjo hidroelektrarne Fala – in leta 1978 zadnjič – z izgradnjo hidroelektrarne Formin. Ideja o združitvi tedanjih elektrarn na reki Dravi v enotno podjetje pa se je prvič pojavila leta 1950. Kot uradni datum nastanka družbe pa je zapisan 1. oktober 1951.

»Častitljivi jubilej, ki ga danes obeležujejo Dravske elektrarne Maribor, je dokaz, da se tradicija, znanje in izkušnje ne starajo,« je povedal generalni direktor Holdinga Slovenske elektrarne Viktor Vračar.

»Sedemdeset let obstoja je doprineslo k varni in zanesljivi oskrbi slovenskega gospodarstva, industrije in gospodinjstev z najčistejšo energijo – energijo vode, Drave,« je dodal in čestital vsem zaposlenim, ki so k temu prispevali svoj čas, voljo in zavzetost

»Družba Dravske elektrarne Maribor krepi svoje proizvodne kapacitete in s svojo povprečno letno proizvodnjo zagotavlja kar 80 odstotkov slovenske električne energije iz obnovljivih virov energije, kar nas navdaja z upanjem in ponosom, da smo kljub času krize, vendarle na poti, ki nam bo pomagala pri doseganju učinkovite, zanesljive ter prilagodljive oskrbe z energijo,« je povedal slavnostni govornik na prireditvi, minister za infrastrukturo Bojan Kumer.

»To je še posebej pomembno sedaj, ko opažamo, da se je zaradi vse bolj ekstremnih nihanj vremena, zmanjšala količina padavin, ki bi nam omogočila zadostno oziroma večjo proizvodnjo električne energije,« je dodal.

V načrtu številni projekti 

»Četudi po letih obstoja in delovanja nismo najmlajši, smo še vedno polni energije in načrtov za prihodnost,« je povedal generalni direktor Dravskih elektrarn Maribor Aleksander Brunčko. Ker je reka Drava energetsko izkoriščena, snujejo nove projekte za izkoriščanje drugih obnovljivih virov za proizvodnjo električne energije.

»Smo v obdobju številnih, konkretneje več kot štiridesetih, večjih in manjših investicij, ki jih načrtujemo realizirati v prihodnjih letih,« je dodal direktor Dravskih elektrarn Maribor Damjan Seme. 

Izpostavljajo prenova jezu Markovci in rekonstrukcija najmlajše hidroelektrarne na slovenskem delu reke Drave – hidroelektrarne Formin. Pomembna projekta sta še sanacija vibracijskega stanja generatorjev in obnova sekundarnih sistemov.

Pri pomembnih razvojnih projektih družbe izpostavljajo tudi umeščanje v prostor največje sončne elektrarne Zlatoličje – Formin. Ta bo skupne moči dobrih 30 MW in bo stala na brežinah dovodnih in odvodnih kanalov hidroelektrarn Zlatoličje in Formin. Proizvajala bo električno energijo za skoraj 10.000 gospodinjstev

»Naš cilj je do leta 2026, s postavitvijo novih proizvodnih enot, dvigniti skupno moč Dravskih elektrarn Maribor s trenutnih 600 MW na 750 MW ter tako tudi pomembno povečati delež proizvodnje električne energije iz obnovljivih virov na ravni države,« pojasnjuje Seme: »Z znanjem, izkušnjami in motiviranostjo sodelavcev se prihodnosti ne bojimo temveč z zanosom gledamo naprej.«

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice