V industrijski coni Maribora živi kar 10-članska družina iz Sirije, ki so ji dodelili stanovanje. Ne le, da slednje ni niti približno primerno za bivanje, še več, zaradi plesni je bivanje v njem tudi nevarno za zdravje.

Pred časom se je Slovenija zavezala, da bo iz Grčije in Italije prevzela 600 beguncev, za katere bo našla primeren dom. Novice, da so zanje v Mariboru našli novo stanovanje, se je razveselila tudi družina iz Sirije. Desetčlansko družino, v kateri je kar osem otrok, starih od šest mesecev do dvanajst let, so naselili v dvoinpolsobno stanovanje v stari blok na obrobju industrijske cone Maribora. Četudi družina pri nas biva še manj kot leto dni, nekateri člani že znajo dobro slovensko. Oče je povedal, da si želi delati karkoli, saj noče živeti na račun države.

»Na koncu dolge predsobe vas pričaka oguljen ostanek stolnega pohištva, ki je bil nekoč najbrž jedilna klop. Stropna osvetljava ne dela, napeljava je zaradi zamakanja pregorela. Povsod se razrašča plesen – nad okni, po vogalih, tudi tistih nad nadstropnimi posteljami v otroški sobi. Iz hladilnika teče. Odlomljena vrata pečice neprevidnemu kuharju ostanejo v roki. Stanovanje ogrevata zgolj dva prenosna električna radiatorja. Beda in propadanje,« o stanju stanovanja pišejo v Dnevniku.

Opremljeno stanovanje z 730 evri najemnine

Država za takšno stanovanje lastniku plačuje kar 730 evrov najemnine, čeprav bi za to ceno lahko najeli večje stanovanje v precej boljšem stanju. Kot pišejo v Dnevniku, preseneča ravno cena najema. Je namreč le za evro nižja od višine denarnega nadomestila, do katerega je v Sloveniji upravičena tako številčna družina.

Kdo je odgovoren?

Na ministrstvu za notranje zadeve situacijo sicer poznajo, a vso odgovornost valijo na nevladne organizacije v Mariboru, ki skrbijo za integracijo migrantov. A po besedah Francija Zlatarja, vodje programa za begunce pri Slovenski filantropiji, je prav ministrstvo našlo to stanovanje.

A ministrstvu stanovanj ni bilo lahko najti. Po neuradnih informacijah osnovni problem leži že v nezainteresiranosti najemodajalcev, da bi vanje naselili begunce.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
DESNI ČETNIK (nepreverjen)

Plesni so lahko zelo koristne

Sven2000 (nepreverjen)

Isus marija bogi begunci

Starejše novice