Kolektiv specialistov in specializantov družinske medicine je v pismu podpore kolegom ponovno pozval k ureditvi razmer na področju družinske medicine.

Novi splošni dogovor za letos je položaj zdravnikov družinske medicine, ki so na preobremenjenost opozarjali že prej, še poslabšal, saj morajo po novih pravilih Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije vpisati še dodatnih 200 bolnikov. Zaradi novih obremenitev so družinski zdravniki v Celju zagrozili z odpovedjo pogodb.

Kolektiv specialistov in specializantov družinske medicine iz Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor je v pismu podpore kolegom ponovno pozval k ureditvi razmer na področju družinske medicine.

»Delamo vse, kar je v naši moči, da bi sistem obdržali nad vodo« 

Po besedah mariborskih specialistov in specializantov družinske medicine so edini sprejemljivi kriteriji za delo v družinski ambulanti že sprejeti standardi in normativi - za leto 2019 je to 1895 količnikov, s ciljem 1500 opredeljenih količnikov na enega zdravnika. 

»Vsakodnevno se srečujemo s pritožbami pacientov, ki so upravičene, da čakajo predolgo, da ne uspejo vzpostaviti kontakta z ambulanto, da v času odsotnosti zdravnika niso deležni enako kvalitetne oskrbe in podobno. Vsega tega se vsi v ZD Maribor še predobro zavedamo in delamo vse, kar je v naši moči, da bi sistem obdržali nad vodo,« so med drugim zapisali.

Pismo podpore kolegom in ponovni poziv k ureditvi razmer na področju družinske medicine objavljamo v celoti.

Pismo podpore kolegom in ponovni poziv k ureditvi razmer na področju družinske medicine

»Nad novim Splošnim dogovorom za leto 2019, ki se mu zavajajoče reče dogovor, smo tudi v mariborskem koncu ponovno šokirani, da se je količnik na enega zdravnika še povečal (za našo regijo za približno 150 količnikov na zdravnika in sedaj znaša 2591,12). Kljub vsem našim naporom, da bi politikom razložili, kakšne so naše dnevne obremenitve in posledično, zakaj kvaliteta naše obravnave šepa, nas nihče ne sliši. Vsakodnevno se srečujemo s pritožbami pacientov, ki so upravičene, da čakajo predolgo, da ne uspejo vzpostaviti kontakta z ambulanto, da v času odsotnosti zdravnika niso deležni enako kvalitetne oskrbe in podobno. Vsega tega se vsi v ZD Maribor še predobro zavedamo in delamo vse, kar je v naši moči, da bi sistem obdržali nad vodo.

Na drugi strani se vsak dan soočamo z izgorelimi kolegicami in kolegi, ki komaj še zmorejo, ki vsak dan prosijo za razbremenitve in razumljivo, posledično niso pripravljeni sprejeti novih, dodatnih obremenitev, ki nam jih sistem nalaga vsak dan. Kolegice in kolegi iz ZD Kranj, ZD Celje in tudi drugi po Sloveniji, ki so se že napovedali odpoved delovnega razmerja v takšnih pogojih, so pokazali izjemno držo, saj ne želijo več delati v pogojih, ki so nevarni v prvi vrsti za naše bolnike in tudi za nas. V teh prizadevanjih jih v celoti podpiramo.

Pozivamo vas, naše uporabnike, da se postavite zase, za svojo pravico do kvalitetne oskrbe, ki ne sme biti odvisna od tega, v katerem kraju živite (trenutno je namreč dostopnost izbranega zdravnika odvisna od tega, v katerem kraju ste in koliko zdravnikov dela na vašem območju in sistem kratkoročno niti ne predvideva ukrepov za izenačitev teh
pogojev).

Ponovno poudarjamo, da so edini sprejemljivi kriteriji za delo v družinski ambulanti že sprejeti standardi in normativi - za leto 2019 je to 1895 količnikov, s ciljem 1500 opredeljenih količnikov na enega zdravnika, ki za nas v tem trenutku predstavljajo edino merilo za varno in kakovostno delo.

Zdravnice in zdravniki družinske medicine v ZD Maribor ponovno pozivamo k takojšnjim spremembam pogojev dela v družinskih ambulantah, saj v takih pogojih tudi mi ne bomo vztrajali dolgo.«

Kolektiv specialistov in specializantov družinske medicine

ZD dr. Adolfa Drolca Maribor

Komentarji (1)

Odpoved vsem z… (ni preverjeno)

Če nočejo delat, se samo sprehajajo v "belih a v resnici "rdečo-črnih" haljah", pozivajo k ureditvi sami so pa nesposobni NE smejo sedeti v bolnicah AMPAK naj odsedijo v zaporih …

Starejše novice