Slika je simbolična.
Bo soboška državna tožilka Anica Šoštarič ostala brez funkcije državnega tožilca?

Soboško tožilko Anico Šoštarič so v preteklosti policisti že 'ulovili' med vožnjo v opitem stanju.

Nazadnje smo poročali, da so državno tožilko policisti ustavili v četrtek, 24. novembra 2022, ko naj bi se vračala s službene poti, z obravnave na okrajnem sodišču v Gornji Radgoni.

Policisti so jo zaustavili zaradi nezanesljive vožnje in ji odredili preizkus z alkotestom, rezultat slednjega pa je bil nad dovoljeno mejo za vožnjo motornega vozila.

Po neuradnih informacijah Sobotainfo se tožilka takrat ni strinjala z rezultatom, ki ga je pokazal alkotest, zato so ji policisti odredili še strokovni odvzem krvi.

Med možnimi sankcijami tudi prenehanje funkcije državnega tožilca

Drago Farič, vodja Okrožnega državnega tožilstva v Murski Soboti, je za Sobotainfo novembra leta 2022 dejal, da gre po njegovi oceni za hujšo disciplinsko kršitev, pri čemer ni izključeno niti prenehanje funkcije.

Zaradi omenjenih kršitev so predstojniki soboškega tožilstva zoper tožilko predlagali več disciplinskih postopkov. Med možnimi sankcijami so pisni opomin, premestitev na drugo državno tožilstvo, ustavitev napredovanja ali celo prenehanje funkcije državnega tožilca.

Za podrobnosti o rezultatih disciplinskega postopka smo se obrnili na Darka Simoniča, višjega državnega tožilca in predsednika disciplinskega sodišča prve stopnje.

Disciplinski postopek je v skladu z zakonom tajen

Po informacijah Sobotainfo so tožilki na okrožnem državnem tožilstvu odvzeli tožilsko funkcijo.

Simonič je za Sobotainfo odgovoril, da je disciplinski postopek urejen v zakonu o državnem tožilstvu, določeno je, da se za disciplinsko odgovornost državnih tožilcev smiselno uporabljajo določbe zakona, ki ureja disciplinsko odgovornost sodnikov, če z zakonom ni drugače odločeno.

»V drugem odstavku 44. člena zakona o sodnem svetu je določeno, da je v disciplinskem postopku javnost izključena, razen če sodnik (torej v tem primeru tožilec) temu izrecno ne nasprotuje,« je dodal.

Disciplinski postopek je torej v skladu z zakonom tajen, kar pomeni, da so informacije o postopku zaščitene in nedostopne javnosti ter se ne morejo razkrivati.

Javnost bo obveščena, ko bo postopek pravnomočno zaključen

Predsednik disciplinskega sodišča prve stopnje ob tem pojasnjuje, da je tajnost disciplinskega postopka zoper tožilce in sodnike standardna praksa, ki omogoča neodvisno izvedbo postopka, varuje ugled in zasebnost vpletenih strani ter nikakor ni namenjena skrivanju informacij, temveč zagotavljanju poštenega postopka in ohranjanju zaupnosti podatkov.

»Disciplinsko sodišče spoštuje pravila in zakonodajo, javnost pa bo obveščena, ko bo postopek pravnomočno zaključen ali če se bo pojavila potreba po razkritju določenih informacij v skladu z zakonodajo,« je zaključil.

Leta 2019 z dvema promiloma alkohola za volan, preizkus alkoholiziranosti na delovnem mestu zavrnila 

Spomnimo, februarja 2019 je murskosoboška državna tožilka za volan sedla krepko pijana, policisti so ji med kontrolo prometa izmerili kar dva promila alkohola.

Ni minilo dolgo po njeni vrnitvi na tožilstvo, ko se je Šoštarič ponovno znašla sredi incidenta.

24. februarja 2021 je prišlo s strani tožilke do kršitve delovne obveznosti, urejen ji je bil preizkus alkoholiziranosti na delovnem mestu. Šoštarič je preizkus zavrnila in zapustila delovno mesto.

Komentarji (4)

Aksentije (ni preverjeno)

Tota je prava baba takih je na štajeru vse polno.

pametni (ni preverjeno)

Na RTV imajo eno ki pije ko svinja
pa še vedno nekaj sere v nedeljo zvečer

In reply to by Aksentije (ni preverjeno)

pohorskisvizec

Tožilska pijandura.A je bila na obravnavah vinjena?

Lev (ni preverjeno)

Nedotakljivi so lahko pijani za volanom.

Starejše novice